VA

nr. 4-1996

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang bestellen


LIEFDE VOOR STEEN

Vraag een oude Portugese boer naar de beste akker in de streek en hij wijst tot verbijstering van velen naar een veld vol stenen. Onpraktisch, dat zeker. Daarom zijn ook in Ierland ontelbare muurtjes rond akkers verdwenen. Toch zijn er volgens de Betuwse bd-boer en Ierland-fan Harry Jeuken weinig landen waar nog zoveel over is van het oude besef van de waarde van steen. "De Kelten beoefenden in feite een vroege vorm van biologisch-dynamische landbouw." De Betuwse bd-boer Harry Jeuken over Keltische geschiedenis, Ierse koeien en biologisch-dynamische landbouw.


IRELAND REVISITED

Waarom hebben biologen nooit belangstelling gehad voor de biologische betekenis van langgolvige straling? Waarom komt het woord paramagnetisme in geen enkel bodemkundeboek voor? De invloeden zijn te zwak om interessant te zijn, aldus de Amerikaanse entomoloog Philip Callahan. Een kolossale vergissing, meent hij. Ook zwakke impulsen kunnen worden versterkt. Zie daar: het geheim van de Ierse standing stones, de 7e eeuwse torens en het weldadige aura van de Ierse cottages. Philip Callahan terug van weggeweest: een essay over ELF-straling, paramagnetisme, bodemvruchtbaarheid en Ierse cottages. Een essay.




Een interview met Philip Callahan. Zit de moderne electromagnetische vervuiling de torenwerking in de weg? Zeven vragen, zeven antwoorden. En: het belang van low level energies in landbouw en geneeskunde.



Meer over dit onderwerp in de edities 1-1996 en 4-2000 en 4-2004 in het Archief.

TORENS IN DE TUIN

Een landbouwstudent en een scholiere pakten Callahans handschoen op. Zouden de Ierse torens inderdaad invloed hebben op de plantengroei? Rogier Schulte verzamelde een viertal hypotheses en toog naar Ierland om de vegetatie rond een vijftal torens minitieus in kaart te brengen. Noreen Rikmans bouwde in eigen tuin een aantal mini-torens na en volgde de groei van radijszaailingen rond de torentjes.

Paramagnetisme een kracht?

Een Leidse fysicus, een Wageningse graslandkundige, een voormalig NOS-geluidsman en een importeur van vulkanische aarde over de zin en onzin van paramagnetisme.

DNA-HYPE

Bij elk organisme hoort een omgeving: bij een huisdier een huis, bij een kasplantje een kas, bij het moderne type varken een stal. Veel van de door ons gefokte dieren zouden zonder die omgeving geen schijn van kans hebben. Realiseren we ons wel, vraagt de Utrechtse arts/embryoloog Jaap van der Wal zich af, dat het versleutelen van planten, dieren en menselijke embryo's ook om een aangepaste omgeving vraagt?

BOTER OF MARGARINE?

Hoe gezonder het vet, hoe ongeschikter om in te bakken. Vervelend, maar waar. Koudgeperste zonnebloemolie leent zich uitstekend voor een saladedressing, maar de ranzige lucht die al spoedig uit de koekepan walmt, laat zien dat de olie rijp is voor de vuilnisbak. Hoe staat het in dit opzicht met roomboter en margarine? Vier deskundigen gevraagd naar hun voorkeur.


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer