VA

nr. 2-1998

Home Geschenkabonnement Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen




Jaargang bestellen

MUSEUMEILAND HOMBROICH



Het is niet eens zo makkelijk aan te geven waar de aantrekkingskracht vandaan komt van het merkwaardige museumeiland Hombroich, even onder Düsseldorf. Misschien is het de bezieling die uit het concept spreekt; misschien het weldadig in elkaar overlopen van kunst en natuur. "Als je de schilderijen 'binnen' hebt gezien, neem je iets van die manier van kijken mee naar 'buiten': je wordt gestimuleerd om op een minder functioenel manier naar de natuur te kijken." Een wandeling door het paradijs van de Düsseldorfse zakenman Karl-Heinrich Müller - onder leiding van de schilder Hans-Willi Notthoff.

 

DE KAMER AAN ZET

Als we de Delftse hoogleraar industrieel ontwerpen, Jans Aasman, mogen geloven, worden veel nieuwe apparaten tegenwoordig gemaakt door techno-freaks voor techno-freaks. “Onlangs heb ik een knopthermostaten voor de cv in ons nieuwe huis geïnstalleerd. Daar ben ik een uur mee bezig geweest. Midden in de nacht was het veertig graden. Ik heb een schaar gepakt en de draad doorgeknipt.” Vrouwen ontwerpen volgens hem gebruiksvriendelijker dan mannen. “Zodra een man een wasmachine voor mannen ontwerpt, zet hij er een toerenteller op - met een knop om gas te geven.” Ook in de landbouw bedenken de techno-freaks nieuwe knoppen. De nieuwste generatie: gentech-soja, gentech-maïs en gentech-bieten. Waar is de schaar, of hebben we die niet nodig? Vruchtbare Aarde vroeg vijf Tweede-Kamerfracties om commentaar.


REISDAGBOEK INDIA/SRI LANKA


Voor westerlingen zit er nogal wat hocus-pocus in Zuidelijke culturen. Curieus, maar ook nauwelijks serieus te nemen. De laatste jaren is er iets van een kentering waarneembaar. De Nederlandse antropoloog Van Binsbergen deed een opmerkelijke poging de Afrikaanse Sangoma-religie van binnenuit te bestuderen; bij sommige landbouwstudenten groeit de behoefte traditionele landbouwpraktijken te 'begrijpen' en het Leusdense adviesbureau ETC doet zijn best met respect naar de oude tradities te kijken. Reisdagboek van ETC-medewerker Bertus Haverkort: een onconventionele kennismaking met de in het Westen tamelijk onbekende krachten van geluid en symbolen. En: het commentaar van drie westerse deskundigen.


Zie ook het interview met Bertus Haverkort in editie 3-2002




Zie ook het interview met Hans Andeweg in de Keuken op deze website en editie 5/6-1998 en 2-1999.

SYMBOOLKRACHT

Vanuit traditionele kennis van landen als India en Sri Lanka gezien hebben tijdstippen, plekken, teksten en symbolen een kwaliteit - waarvan de invloed aanzienlijk verder reikt dan ons Westerse voorstellingsvermogen voor mogelijk houdt. Drie Westerse reacties. Willem Beekman over kennis van buiten en ervaring van binnenuit; Hans Andeweg over het waarnemen van energetische veranderingen ("Biologische veranderingen worden altijd vooraf gegaan door energetische veranderingen") en Bas van Woelderen over zijn ervaringen met het gebruik van symboolkracht.





Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer