VA

nr. 5-1999

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer




SPEL ZONDER GRENZEN

Wetenschappelijke commissies oordeelden snoeihard: in honderdvijftig illustere tv-seconden durfde de Schots/Hongaarse biotech-onderzoeker Arpad Pusztai te twijfelen aan de veiligheid van gemanipuleerde aardappelen. Zijn onderzoek werd vervolgens aan flarden geschoten, hijzelf kreeg een spreekverbod. IN VA een analyse van een imposante reeks misverstanden, blunders en verwijten. Aanleiding: een druk bezochte lezing van Pusztai in de Koningszaal van Artis. Een poging tot het vinden van een rode draad in een halve meter documentatiemateriaal, gepopulariseerd in tien vragen en antwoorden.

Tussen 1999 en 2003 besteedde VA / Vruchtbare Aarde een aantal keren uitgebreid aandacht aan het onderwerp genetische manipulatie / modificatie - in een poging helderheid te scheppen vanuit een zo breed mogelijk perspectief. Diepgravende en toch optimaal leesbare artikelen. De belangrijkste reportages uit deze periode op een rij.







 
 NEW YORK TIMES 2

De Amerikanen hebben weer eens het voortouw genomen - dit maal wat het eten van transgeen voedsel betreft. Volgens de Amerikaanse Consumentenbond is slechts een derde van de Amerikanen zich hiervan bewust. Op elke Amerikaanse verpakking staat weliswaar het miniemste spoortje koper vermeld, maar over "ingebouwde" insectengiffen wordt in alle talen gezwegen. New-York-Times-journalist Michael Pollan vervolgt zijn reis langs ministeries, laboratoria en boeren - en bespeurt twee totaal verschillende visies op de relatie mens-natuur. Van zijn eerste transgene aardappelen uit eigen tuin maakt hij een aardappelsalade. Journalistiek een verademing: toegankelijk, evenwichtig en diepgravend: deel 2  van een reportage. Deel 1 verscheen in editie 4-1999.

Zie over dit onderwerp ook de discussie met de Commissie Terlouw in editie 1/2002


 
DE RELATIE MENS-DIER

Veel honden vertonen tekenen van onrust als hun baas op het punt staat terug te keren naar huis. Volgens de Britse bioloog Rupert Sheldrake is die band veel fysieker dan we denken. "Alsof er sprake is van een soort elastische band die uitrekt naarmate dier en eigenaar verder van elkaar verwijderd zijn." In vijf jaar zijn duizenden ervaringen verzameld. En: de eerste video-experimenten zijn gedaan.



 
.

Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer