REGIONALE KOOKKUNST
"We hebben hier sinds
een half jaar een haan rond het pand scharrelen.
De gasten zijn er gek mee", aldus de souschef van het Noord-Groningse
restaurant Schathoes Verhildersum. Wat dat met koken te maken heeft?
Eigenlijk niets. "Maar leveranciers die goed met hun dieren omgaan,
leveren vaak hele goede producten. Ze hebben het als het ware in zich".
Op pad met de chef-kok van hetzelfde restaurant, Dick Soek, voor wie
goed
koken begint met respect voor het product en het onderhouden van een
hechte relatie met de mensen achter het product.
|
|
DIER VAN PLEZIER
Een VPRO-programmamaker in gesprek met twee
illustratoren van eierdozen
voor de Europese en Russische markt. Plaatjes van vrolijk
rondstappende kippen: "We willen gezelligheid, vrijheid en een lekker
gevoel suggereren", zegt een van de illustratoren. "Die kippen zijn in
werkelijkheid
niet zo vrij, maar de consument wil toch niet weten hoe een kip leeft."
In 's-Graveland wil een groep consumenten en producenten voorjaar 2001
niet alleen weten hoe kippen leven, maar ook hoe kippen graag zouden
willen leven. Niet schrikken: de kip is een dier van plezier.
|
|
|
HORIZONTAAL / VERTICAAL
De Zwitserse
psychiater Jung wachtte tot het eind van zijn leven met
het naar buiten brengen van zijn ideeën over synchroniciteit en
het betekenisvolle
toeval. De consequenties waren enorm. In plaats van een wereld
geregeerd door toeval, wees Jung een compleet andere
kant op, naar een wereld van betekenissen. De mens zou wel degelijk
opgenomen zijn in een orde, ook al valt de logica lang niet
altijd te doorgronden. De Amerikaanse hoogleraar natuurkunde, Victor
Mansfield, bewandelt een aantrekkelijke middenweg. Een gesprek over
de bijzondere
wijze waarop Mansfield beide invalshoeken een plaats geeft in zijn
leven.
|
|
ADOPTEER EEN
SCHAAP
Het is moeilijk voor te stellen, maar er is een tijd
geweest dat boeren wegwijzers omver trokken. Stedelingen die
richtingaanwijzers nodig hadden, zo luidde de motivatie, hadden niets
op
het platteland te zoeken. Tegenwoordig zijn stedelingen juist gewenst.
In Italië is een
schapenboerin op het idee gekomen haar schapen via internet ter adoptie
aan te bieden. En het werkt! Een bijna ter ziele gegane Italiaanse
regio bloeit
op. In Nederland heeft de Stichting Milieubewustzijn een vergelijkbaar
initiatief genomen: adopteer een koe! Met honderd gulden per jaar
kunnen stedelingen de omschakeling naar een duurzame, biologische
veehouderij rechtstreeks ondersteunen.
|
|
|
Dit nummer los
nabestellen
|
Twee nummers
als
welkomstgeschenk
|