|
Voor
de redactionele inleiding van dit nummer klik hier
|
HET GELUK
VAN DE TUIN
In
een onlangs aan
de TU Delft uitgesproken
rede verklaarde de Rotterdamse hoogleraar Ruut Veenhoven dat de
politiek zich explicieter zou
moeten richten op het bevorderen van geluk.
Grote dichters als Herman
Gorter wisten daar
wel raad mee. Maar gewone schrijvers vinden het - net als
politici - aanzienlijk moeilijker om
iets te doen met geluk dan met verdriet, drama en somberte. Wat is het
eigenlijk dat mensen gelukkig
maakt en wat is daar wetenschappelijk over bekend? Vragen die klinisch
psychologe
Lily de Court Onderwater inspireerden tot een fascinerend essay over
het geluk van de tuin. In deze zelfde editie aandacht voor een van de
juwelen uit de Nederlandse tuinliteratuur: Het Geluk van den Tuin van Piet
Verhagen.
|
|
LANDGOED
RHEDEROORD & Co
Hij
wordt wel de kookpastoor van Nederland genoemd -
omdat hij zo compromisloos regionale groenten van het seizoen
promoot. Voor hem geen boontjes die drieduizend kilometer
gevlogen hebben. Zelf spreekt hij liever over creatief
koken. Een menuutje maken op basis van wat er aan kruiden,
vergeten groenten en hoogstamfruit uit eigen tuin
komt, en niet te vergeten wat zijn favoriete producenten
aanleveren. Topkok Eric van Veluwen van landgoed Rhederoord: "Mijn
gasten eten wat de tuin schaft; we werken
met 52 seizoenen. Echte, pure smaken: ik ga niet voor lekker,
maar voor lekkerst."
|
|
|
CHOCO
& SINAASAPPEL
Met
enige moeite kunnen ze zich nog de smaak voor de geest halen van een
lang geleden genoten dessert van zelfgemaakt vanilleijs met
wildeframbozen - in 1969 geproefd in de Franse Elzas. Joop
Witteveen (76) en Bart Cuperus (75), beheerders van Nederlands grootste
culinaire bibliotheek, weten alles over eten; maar weten niet waarom
chocolade en sinaasappelschil zo goed bij elkaar passen. Diëtiste
Sonja Edelaar was onmiddellijk geïntrigeerd door het "raadsel" en
ging op zoek naar een antwoord bij koks, bonbonmakers, alternatieve
voedingskundigen, chocoladefabrikanten en een
heuse smaakdoctor
|
|
LABYRINTISCHE
REIZEN
De
tocht van een held of heldin begint altijd met het weggaan van huis. Zo
ook Odysseus. En toch laat Homerus zijn oeroude epos
beginnen op het moment dat Odysseus terugkeert - op weg naar huis. Wat
volgt is een thuisreis van tien lange jaren. Ook: de kronkelende weg
naar
het midden van het labyrint. Zoals er zoveel momenten zitten in het
dagelijks leven die aan doolhof
of labyrint doen denken.
Aflevering
3 in een reeks artikelen volgend op onze Special: "Chartres en het
raadsel
van het labyrint".
|
Zie ook de edities 4-2003
en 4-2001.
|
|
|
Dit nummer los
nabestellen
|
Twee nummers
als
welkomstgeschenk
|