VA

nr. 2-2005

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang 2005 bestellen


WIJSHEID VAN DE TAFEL

Toen hij tegen de vijftig liep dienden de eerste ouderdomsverschijnselen zich aan. Op de bank waar hij werkte, schonk Henk van der Kwast zichzelf tien kopjes koffie per dag in om op de been te blijven. Maar zijn gehoor en zijn gezichtsvermogen gingen verder en verder achteruit en hij begon zichzelf de eerste vragen te stellen. Conclusie op zijn tweeënzestigste, verwoord in een nog ongepubliceerd manuscript over de waarde van gewone voeding: veel ongemakken, slijtage, gebreken en ziekten zijn minder defintief dan vaak gedacht. Een belangrijke sleutel ligt nota bene binnen handbereik - op de keukentafel. Essay over de waarde van elektronenrijke voeding en elektronenrijke omgevingen.

 


NEDERLAND MOOIER!

Met een gloedvolle oproep nam een van de bekendste plantenkenners van de vorige eeuw, Victor Westhoff, in 1981 afscheid als hoogleraar aan de universiteit van Nijmegen. “We moeten studenten,” zei hij bij die gelegenheid, “niet alleen kennis bijbrengen, maar ook gevoel voor schoonheid.” Een van die leerlingen en vrienden van toen is de huidige hoogleraar Plantensociologie, Joop Schaminée. Onlangs, in het radioprogramma Vroege Vogels, viel hij op met een aanstekelijke les in de kunst van het kijken naar het Nederlandse landschap. Zoveel hoop en optimisme doet ons goed, sprak presentator Ivo de Wijs ter afsluiting van het radiogesprek. Hoog tijd voor een uitgebreid interview over de gewenste balans tussen kennis en schoonheid.



TARWEGRAS IN DE PRAKTIJK

“Ik sta nog altijd verbaasd over het enorme genezingspotentieel van een simpel plantaardig preparaat,” aldus de Australische arts Chris Reynolds. Tienduizenden observaties brachten Reynolds tot de gedachte dat er iets in tarwegras moest zitten dat beschadigd of ziek weefsel kon helpen herstellen. “Aanvankelijk dacht ik een heuse ontdekking te hebben gedaan, tot ik erachter kwam dat ik alleen maar herbevestigde wat vooral in de jaren dertig algemeen bekend was uit onderzoek.” In een vorige editie van dit blad wezen we op de rijkdom aan vitaminen en mineralen, maar ook op de gelukkige bijkomstigheid dat tarwegras in feite alleen aandacht kost. In dit nummer: een bespreking van de hobbels die een succesvolle vensterbankteelt in de weg staan.


Diana Store op de zaterdagse boerenmarkt (Jordaan)




Zie ook de linken-pagina van Vruchtbare Aarde.

BEHOEFTE VITAMINE-G

In de ogen van het ministerie van LNV hebben de Nederlandse gemeenten te weinig aandacht voor de genezende rol van groen in de stad. "Er wordt te weinig in samenhang gedacht." Gemeenten vatten groen nog erg op in termen van versiering en luxe; in plaats van als vitamine G. Het ministerie zou bomen (en ander groen) graag hoger op de gemeentelijke agenda krijgen. In dit nummer een voorbeeld van een oproep gericht aan het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West in Amsterdam. En de allernieuwste inzichten over natuur en gezondheid. Plus: voorbeelden van groen-acties door het hele land.

OP SLAOLIE NAAR MONGOLIE


Over vijftig jaar rijdt niemand meer op benzine. Fotograaf Jeroen Nooter en beeldend kunstenaar Sara Nuytemans laten nu al zien hoe het anders kan: een tocht van 15.000 kilometer naar Mongolië, gevolgd door de aanleg van een koolzaadplantage aan het eind van de rit. Een statement voor het gebruik van milieuvriendelijke brandstof en als manier om Mongolië positief onder de aandacht te brengen. "In een wereld waar fossiele brandstoffen als energiebron aan het opraken zijn, is het van belang oplossingen voor de toekomst te onderzoeken.” Zie ook de linken-pagina van Vruchtbare Aarde.


Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer