VA

nr. 1-2012

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel films
Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten BioThee

Nieuwe webwinkel is open

'Bewustzijn is de essentie van wie wij zijn'

image
Het grote Pim van Lommel interview

image
De dood brengt veel verdriet. Geliefden worden gescheiden, en door emoties is het ons vaak niet gegeven de dood te kunnen aanvaarden. Maar na een bijna-doodervaring brengen mensen wonderlijk genoeg vooral levensinzichten mee terug. ‘Nooit zal ik meer bang zijn om in andermans ogen te falen of onderuit te worden gehaald.’ Ze zijn beter in staat te genieten van het moment, weten problemen makkelijker te relativeren en hebben meer vertrouwen in het leven. En met hun inzichten krijgen ook wij een spiegel voorgehouden. Een gesprek met cardioloog Pim van Lommel over de spirituele aspecten van zijn onderzoek. “Vroeger sprak men over mystieke of religieuze ervaringen of eenheidservaringen.”

 Voorproefje Pim van Lommel interview 
image


Retourtje Hiernamaals
Rust z8
De Dood Leeft
Forever
image
image
image

Een bijzondere, inmiddels door de IKON uitgezonden film over bijna-doodervaringen. Tijdens de research interviewden de makers 35 mensen. “Gaandeweg ging onze fascinatie steeds meer uit naar de impact van deze ervaring op het leven van deze mensen en de manier waarop zij nu naar het leven kijken.” Website film en klik hier om de docu te zien.

In de loop der eeuwen zijn talloze muziekwerken ontstaan waarin de geheimzinnigheid van de dood wordt geplaatst in het licht - of de duisternis - van de eeuwigheid.Drie componisten liet zich inspireren door het thema. Intrigerende website die Radio4 liet maken maar aanleiding van een concert op 15 april 2011.

"Wij kennen het leven niet, hoe kunnen wij de dood dan begrijpen?” Een uitspraak van Confucius die het Tropen Museum als motto koos bij haar tentoonstelling De Dood Leeft. Diverse opvattingen over de dood, het afscheid nemen, rouwen en herdenken worden belicht aan de hand van persoonlijke verhalen, films en hedendaagse kunst, t/m 26 augustus 2012.

Honigmanns Forever (2006) laat de mysterieuze schoonheid, de kalmte en de troostende werking van de bijzondere Parijse begraafplaats Père-Lachaise zien, door de ogen van mensen van vlees en bloed. Een plek waar de levenden vrede en zelfs inspiratie kunnen vinden. Opgenomen in VA's nieuwe webwinkel.

 Ontvang de hele Pim van Lommel editie binnen een abonnement 
Bestel Pim van Lommel nr. los


   Verder lezen?  Download Pim van Lommel interview Ontvang hele editie gratis binnen een abonnement Bestel Pim van Lommel nummer los




Ad Verbrugge over bezieling, sprookjes en menswording

'Iedereen snakt naar visie'

Copyright: Hape Smeele
Copyright: Hape Smeele

Het boek sloeg bij hem in als een bom. “Met Parzival las ik sinds tijden weer eens literatuur die me fundamenteel deed nadenken over wat menselijke bezieling is. Sindsdien ben ik gevoeliger geworden voor sprookjes en symbolen.” Deze intrigerende liefdesverklaring aan de middeleeuwse ridderroman Parzival is afkomstig van filosoof, tv-presentator en singer-songwriter Ad Verbrugge – bij het grote publiek bekend geworden als een van VPRO’s Zomergasten. Een gloedvol pleitbezorger ook van het verdwijnen van de managementlaag in het onderwijs. “Geef het geld gewoon rechtstreeks aan de scholen. Waar het om gaat is dat mensen weer plezier krijgen in lesgeven en les krijgen.”

“‘Het leven gaat niet primair om keuzes maken; het gaat om aangesproken worden, om in je ziel geraakt worden’"

image





Parzival
Beter Onderwijs
  CD Nightplane
Alles van waarde
Mieke
Francisco Goya: Little Giants, 1792, Madrid
CD Nightplane
Frans Bromet: Alles van waarde

Parzival, recent nog in een herziene Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij Christofoor. Het boek sloeg bij hem in als een bom. “Voor het eerst sinds tijden las ik weer eens literatuur die me fundamenteel deed nadenken over de vraag wat menselijke bezieling is.”

"In het Nederlandse onderwijs ging het de afgelopen jaren vooral over zaken als schaalgrootte, groei en rendement, want dat waren de maatstaven waaraan bestuurders hun succes wilden afmeten." Ad Verbrugge als voorzitter van Beter Onderwijs Nederland in de NRC.

In 2011 verscheen Nightplane. Een cd die de levensreis beschrijft. Het nachtvliegtuig als beeld van de reis door de nacht waarin ieder houvast verdwijnt. "Het onvermijdelijke duister waaruit ieder nieuw leven geboren wordt. Het avontuur met daarin de transformatie. Het motief van Parzival." (cd, €15)

Een film waar Ad Verbrugge zich door aangesproken zal voelen: Alles van Waarde. Frans Bromet die zijn eigen ergernis uitwerkt over de macht van managers in gezondheidszorg, onderwijs, woningcorporaties, publieke omroep en banken. Inmiddels opgenomen in de webwinkel van Vruchtbare Aarde.


   Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef 1-2012 cadeau




Momenten van betovering



Wanneer brengt een voorstelling ons in vervoering? Wanneer zit de vorm in de weg? Een persoonlijke, volstrekt willekeurige reis langs een aantal uitvoeringen – die allesbehalve volledig wil zijn, die volgende maand, wellicht morgen al, anders had kunnen uitvallen.

Jaren geleden haalde toenmalig Stedelijk-Museumdirecteur Rudi Fuchs in een tv-programma met enige schroom een schoenendoos vol ansichtkaarten te voorschijn, om vervolgens met veel liefde uit de doeken te doen hoeveel die onbeschreven ansichten voor hem betekenden. Beelden van waarde. Tegenwoordig zit de inhoud van zo’n waardevolle schoenendoos verstopt in menige computer. Er kunnen foto’s in zitten, maar ook ideeën, inzichten, vragen, twijfels, tv-beelden en muziekfragmenten.


"Wat is het verschil tussen een genie en een eersteklas musicus, zoals ze bij tientallen of honderdtallen te vinden zijn? Op de perfecte vakman valt niets aan te merken, maar alleen het genie ‘betovert’ ons.”



Elk medium kent zijn mogelijkheden en beperkingen. Van dit artikel hebben we twee versies gemaak. Een versie opgebouwd en tekst en beeld, waarin we via het woord "de vonk" proberen over te brengen. En een versie waarin we met een schat aan YouTube - filmpjes u onze selectie van uitvoeringen laten horen en zien. De uitgebreide tekst-beeld-versie in onze voorjaarseditie 1-2012 zou u het eigenlijk het eerst moeten zien; maar het kan ook omgekeerd, door te beginnen met de geluidsversie. Kijkt u zelf op onze speciaal aangemaakte  webpagina momenten van betovering

 Naar onze webpagina Momenten van Betovering
   Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef 1-2012 cadeau





‘Je kunt je leven veranderen in een dansklas’

Het verbazingwekkende succesverhaal van een dansproject

250 Berlijnse scholieren dansen Strawinsky's Le Sacre du Printemps


“We zijn zo gewend aan lawaai in onze maatschappij,” zegt Susannah Broughton tegen een groep Berlijnse scholieren. “Maar pas als jullie de stilte een kans geven, kun je opmerken wat er in je lijf gebeurt. We zijn daar helemaal niet mee vertrouwd. We zijn er zelfs bang voor. Maar pas als jullie echt stil zijn, kan die kracht er ten volle uitkomen.” Het verbazingwekkende is dat de twee danspedagogen de leerlingen uiteindelijk echt zover krijgen. “Vanaf dag één was ons allergrootste probleem om de kinderen te leren zich te concentreren en ze de kracht van stilte te leren voelen. Deze jonge mensen beginnen dingen te horen en te voelen die ze nooit eerder hebben ervaren.”

Copyright: Dafne Arlman
image
Susannah Broughton: “Pas als jullie de stilte een kans geven, kun je opmerken wat er in je lijf gebeurt."

Nu weten we dat de dansdocumentaire Rhythm is it! in Duitsland een gigantische hit is geworden, met honderdduizenden verkochte bioscoopkaartjes. We weten dat ‘dans’ op een aantal Berlijnse scholen is ingevoerd als keuzevak. En dat de danspedagoog uit het muziekproject aan de lopende band als inspirator op scholen wordt uitgenodigd. Maar bizar blijft het dat de Engelse dirigent Sir Simon Rattle uitgerekend Strawinksy’s revolutionaire Le Sacre du printemps uitkoos voor zijn Berlijnse scholenproject? “Ik denk wel eens dat we toe zijn aan een complete heroriëntering van ons onderwijs.”

 De DVD Rhythm is it! in VA's webwinkel

De première van Le Sacre du Printemps staat bekend als de meest tumultueus verlopen klassieke uitvoering ooit. Het verhaal gaat dat Nijinsky staande op een stoel de maat brulde naar zijn dansers. En dat de zaalmeester, in een poging de gemoederen te bedaren, de de lichten aan en uit flitste.

image
 Nijinsky's choreografie van Le Sacre, 1913

Uitgerekend dit werk koos Sir Simon Rattle uit voor zijn Berlijnse scholenproject. Een intrigerende poging scholieren de wereld van de klassieke muziek binnen te leiden. Het verhaal van een ongelooflijk succes.

image
Sir Simon Rattle, initiatiefnemer
   Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef 1-2012 cadeau




Column Frans Olofsen

Omweggetjes


image
Image

Door een mankement in de ophanging van zijn navigatiesysteem raakt Frans Olofsen verzeild in wonderlijke dwaalwegen en mijmeringen. Eigenlijk - zegt hij - zou het apparaatje een perfect attribuut zijn voor de godheid van de lineaire Tijd, Chronos. "De god die je doet beseffen dat je ouder wordt, dat de jeugd voorbijgaat en dat de eindigheid sluw om een hoekje naar je loert; dat we efficiënt met onze tijd moeten omgaan." En dan is er ook nog die andere Griekse god, Kairos. Vaak afgebeeld met een lange haarlok op zijn voorhoofd. U weet wel, de godheid van transcendentie, creativiteit en intuïtie. "Daarom schrok ik ook zo toen ik in de stad rondfietste en op een straathoek een man met een lange haarlok zag staan..."


Kairos, onderdeel van een wandschildering gemaakt door Francesco Salviati



  Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef editie 1-2012 cadeau






Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Moolenburgh haakte aan als columnist.

Gulden snede

image
Image Image

De muziek van Bach, Mozart en Beethoven drukt  dikwijls de gulden snede uit. De mooiste viool ter wereld, de beroemde Stradivarius, is uit een veelvoud van gulden snedes opgebouwd. Beroemde schilders zoals Rembrandt (Staalmeesters), Gerard Dou (De Avondschool) en Albrecht Dürer maakten van de gulden snede gebruik en wel zó exact dat er van opzet sprake moet zijn geweest. En elke keer zeggen we weer: ‘0h, wat is dat mooi!’. H.C. Moolenburgh over schoonheid en de gulden snede.


  Een interview met H.C. Moolenburgh 
.C. Moolenburgh



Kruis de Moolenburgh-editie 1-2007 aan als welkomstgeschenk in een abonnement



  Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef 1-2012 cadeau







image

Liefde voor de Hortus

Met haar kleinkinderen bracht ze onlangs noodgedwongen een paar heerlijke uren door in de Oude Utrechtse Hortus. Als oppasgrootmoeder had ze zichzelf en de kinderen buitengesloten. En het zou nog wel even duren voor de ouders thuis zouden komen. Van de nood werd snel een deugd gemaakt. Via de kruidentuin van de Dom en de kloostertuinen en binnenplaatsen van het Catharijneconvent zwierven Amalia en haar kleinkinderen naar de oude Hortus. Een plek die herinneringen opriep aan de geheimzinnige, stille en toverachtige Hortustuin waar Amalia's vader haar op achtjarige leeftijd mee naar toe had genomen.

Column Amalia Baracs





  Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef 1-2012 cadeau




image
Image
Column Selma Sevenhuijsen

Monte Amiata op de Michaelslijn (2)


image
image

Heilige plaatsen zijn als het ware de levende bibliotheken van de aarde waar de blauwdruk van onze beschaving ligt verankerd – zo wordt gezegd. Door naar die plekken toe te gaan en je af te stemmen openbaart deze kennis zich. Twaalf afleveringen lang heeft Selma Sevenhuijsen geschreven over de geheimen van de raadselachtige, oude Etruskische beschaving rond het meer van Bolsena. De energieën zijn wat haar betreft nog volop voelbaar. IInmiddels is Selma vanuit het zuiden langs de oude pelgrimsroute van de Etrusken en de Tempeliers naar de heilige berg Monte Amiata gereisd, gelegen op de beroemde Michaels-leylijn die dwars door Europa loopt. Afl. 2. Kennismaking met de wonderlijke visioenen die de Monte Amiato lijkt aan te trekken. .

image
Kruis editie 1-2008 met het Etruskisch labyrint aan als welkomstgeschenk in een abonnement

Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane
Selma's website

  Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef 1-2012 cadeau




Nieuwe webwinkel

 VA's filmkeuze


VA's nieuwe Webwinkel
image





Copyright:Rhythm is it!: Nu weten we dat de dansdocumentaire in Duitsland een gigantische hit is geworden, met alleen al in het eerste half jaar vierhonderdduizend verkochte bioscoopkaartjes. We weten dat ‘dans’ op een aantal Berlijnse scholen als keuzevak is ingevoerd. En dat danspedagoog Royston Maldooms sinds het uitkomen van de film aan de lopende band wordt gevraagd scholen van advies te dienen. Maar de Duitse regisseur Thomas Grube (1971) kan zich de tijd nog herinneren dat hij het geld voor deze documentaire met geen mogelijkheid bij elkaar kreeg. “Ik kreeg te horen dat er geen publiek zou voor dans en klassieke muziek. Maar dat is er wel, het succes van Rhythm Is It! bewijst dat.” (€ 10,25 - Nederlands ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Forever: Ook deze film van Heddy Honigmann is weer zo’n prachtig voorbeeld van een kunstuiting die met het hart gemaakt is en tot het hart spreekt. Het onderwerp is niet het belangrijkste. Want waarom zou een documentaire over een Parijse begraafplaats het hart sneller doen kloppen? “De tranen stonden in mijn ogen,” zei Matthijs van Nieuwkerk in een tv-gesprek met regisseuse Heddy Honigmann, “toen ik in je film iemand in onverstaanbaar Koreaans zijn liefde voor de schrijver Marcel Proust hoorde belijden.” (€ 11, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:PlayTime: “De film droeg een vrolijke titel en eindigde met een feest,” merkte de Vlaamse Tati-liefhebster Ann Meskens op bij Tati’s honderdste geboortedag. “Maar het publiek voor deze film moest in 1967 blijkbaar nog geboren worden. Men schoof heen en weer op zijn stoel, het applaus was slapjes.” Alles kon bij Tati voorwerp van nieuwsgierigheid zijn – een blad van een boom, een deurkruk, een file, een kantoortuin… Het is net alsof Tati ons uitnodigt ook onze eigen stoel wat naar achteren te schuiven; om de hoofdpersoon in ons eigen leven wat minder te benadrukken. Vandaar ook misschien het enorme beeld waarop PlayTime vertoond moest worden. “Ik wilde een echt groot raam,” zei Tati. In VA`s Webwinkel ook de film die algemeen beschouwd wordt als zijn grootste meesterwerk. (€ 12, Nederlands ondertiteld, 90 min) Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Monastery - Mr. Vig & the Nun: Eindelijk in VA’s webwinkel. Deze droom van een documentaire. En niemand die aanvankelijk in die droom geloofde. De Deense regisseuse Pernille Rose Gronkjaer teerde jarenlang in op haar eigen spaargeld, filmend met een geleende camera. “Maar ik had die droom. Zoals de hoofdpersoon uit mijn film zijn droom had. Meneer Vig die in het noorden van Denemarken een groot, vervallen kasteel bewoonde en die daarin op zijn oude dag een Russisch klooster wilde stichten. “Ik kon gewoon niet stoppen met deze oude, charismatische man te filmen.” (€ 12, Nederlands ondertiteld) Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les matins du monde: Op internet spreekt een liefhebber over een schilderij van een film.  De associatie met de schilderkunst wordt vaker gelegd. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In de speelfilm Tous les matins du monde is er ook nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:La Vie Moderne: De oude Marcel staat terneergeslagen bij een koe. Uierontsteking. De veearts zal maar liefst twee keer langskomen. “Geld is niet alles,” horen we de boer zeggen. “Ik zou er twee keer zoveel voor over hebben om haar in leven te houden. Ik noemde haar zeurpiet.” De Franse fotograaf en documentairemaker Raymond Depardon is weer terug op zijn geboortegrond, het Franse Centraal Massief. Uit zijn jeugd herinnerde hij zich de gesprekken aan de keukentafel. "En zo heb ik ook de boeren willen filmen. Aan tafel. Het ontroert me hen te zien zoeken naar het juiste woord.“ Aan het eind van de film rijden we weg uit het landschap. We kijken terug. “Ik houd van dit landschap,” horen we Depardon zeggen. “Ik houd van het licht op dit uur van de vroege avond.” (€ 10, Nederlands ondertiteld, 90 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Fanny & Alexander: Een ongelooflijk rijk gelaagde film. De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Archetypen in de menswording. Pas aan het eind van de weg gloort licht. Een licht dat in Bergmans film gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van de stiefvader laat ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken. Sinds december 2010 opnieuw opgenomen in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Other Final: In het boeddhistische koninkrijk Bhutan had niemand ooit van het Caribische eiland Montserrat gehoord. Maar op de zomerse dag in 2002, toen miljoenen televisiekijkers zaten te wachten op de finale van het WK voetbal in Japan, speelden de twee laagst geklasseerde voetballanden hun eigen finale in de Himalaya. Johan Kramer filmde het evement en liet zien dat liefde voor het spel, niet gehinderd door commerciële belangen, mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Vanuit de hele wereld stroomden de enthousiaste reacties binnen. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane bleek zo enthousiast dat hij de film drie keer zag. (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

imageVaclav Havel: Waarom is deze documentaire over de Tsjechische dichter-president Vaclav Havel nou zo genietbaar? Mogelijk vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president, die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten (twee uur in totaal) uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident. Een film die pas vijf jaar na Havels aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. ---  Nieuwe import, ondertiteling in Duits en Engels (€ 15). Meer info in editie 2-2010Sinds juli 2010 in VA's Webwinkel »

image


   Verder lezen?  Bestel 1-2012 los Bestel 1-2012 binnen een abonnement Geef 1-2012 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer