VA

nr. 2-2013

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel films
Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact


BioThee

Inspirerende films


“We laten een lange periode achter ons waarin de oriëntatie sterk op het fysiekmateriële gericht is geweest”

Orfeo's nieuwe lied


Een tijd van transformatie


“Je gaat ontdekken dat de beelden die je tegenkomt bij Mozart, Puccini, Verdi of Richard Strauss een rijke ideeënwereld vormen die terug is te voeren op oude wijsheid. En de opvallende gelijkenis met wat Shakespeare in zijn toneelstukken laat zien. Al die grote geesten zijn het ook nog eens met elkaar eens...”

image

“Bij de overgang naar de Europese cultuur verloor de mens de verbinding met zijn ziel"

Copyright: Hape Smeele


We leven in een wonderlijke overgangstijd, zegt oud-theaterdirecteur Maarten Zweers die zelf al jarenlang inspiratie put uit het werk van grote, Europese kunstenaars. In een uitgebreid interview illustreert Zweers zijn visie op de revolutionaire cultuurovergang van onze tijd met tal van voorbeelden. "We gaan toe naar een nieuwe tijd die zich op geen enkele manier vergelijken laat met de wereld zoals we die kennen; we staan op de drempel van een nieuwe tijd die ons uitnodigt revolutionair, groot, heel groot, idealistisch, zelfs utopisch te denken.”



 "We moeten weer hele, integere
 mensen worden. Levenskunstenaars"

"We laten de ziel er als het ware een beetje bij bungelen, terwijl ze onze essentie is"



  Fidelio
 Orfeo & Euridice
 Nime & Siegfried
Vrouw zonder schaduw

“Symbolisch gezien geeft Beethoven in zijn opera Fidelio een beschrijving van het kernprobleem van onze tijd. De gevangen gezette Florestan hunkert naar licht, lucht en vrijheid, net alle andere levensvormen op aarde. Uiteindelijk biedt Beethoven hoop. Florestans vrouw, Leonore, komt in actie. Letterlijk vertaald is zij het symbool van innerlijke heelheid en integriteit. Onder de naam Fidelio dient zij zich aan bij de gevangenis.”

"Aan het begin van de Europese cultuur is Orfeo zijn goddelijke ziel kwijtgeraakt. Het begin van een lange cultuurperiode waarin het accent is komen te liggen op het groeien van het zelfbewustzijn in mensen. In onze tijd beginnen we het contact met de ziel weer te leggen en stukjes van die diepere laag in onszelf vrij te maken. En daarmee zullen we ook de verbinding met onze Euridice weer kunnen herstellen."

“In Wagners opera Siegfried maakt het hoofdpersonage Siegfried zich los van de krachten uit het verleden. Zijn oude zwaard breekt in stukken. Zelfs de grootste smid van de oude cultuur is niet bij machte het te maken. Als smid van de nieuwe tijdgeest neemt Siegfried de rol van Nime over. Uit het vijlsel van het oude zwaard weet hij een nieuw zwaard te smeden. En vervolgens slaat Siegfried het aambeeld van de oude smid in stukken.”

Die Frau ohne Schatten leert ons de ogen te openen voor de uiteindelijke levensopdracht van de mens: de ontdekking van het bestaan van onze ‘bouwtekening’, de ziel, waarnaar we onszelf dienen te realiseren, en die we ondanks alle verleidingen van het leven onwankelbaar trouw moeten blijven, zoals ook Tamino zo mooi uitdrukt in een beroemde aria in Mozarts Die Zauberflote.


Losse bestelling 2-2013
Website Maarten Zweers

Inspirerende films


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 2-2013 binnen een abonnement Geef 2-2013 cadeau



Voorbeelden uit het nieuws – dwarskijkers, friskijkers en de behoefte aan integriteit            


Radicale vernieuwing

  Wereld in transitie

Na het interview met Maarten Zweers over de revolutionaire cultuurovergang van onze tijd is het moeilijk de kranten nog op dezelfde manier te lezen. "Het oude ego-gerichte machtsdenken graaft zich in, maar zal met de dag meer tegenwind krijgen." In de nieuwe Vruchtbare Aarde een reeks van voorbeelden uit het nieuws. Alsof er ineens meer samenhang zit in de dagelijkse stroom van onthullingen, berichten en ontdekkingen.




Alleen al in Nederland, schat Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde, zijn er tienduizenden dwarsdenkers en friskijkers die een totaal andere richting zijn ingeslagen.

En nee, de crisis van nu lijkt in niets op de crisis in de jaren 80 en 30, zegt hij. "Dit is een systeemcrisis. Hier helpt alleen een fundamentele verandering van denken.” Info





Torrelodones
 Thuis afhalen
 Supermarkten
Transparantie

Het wonder van de financieel gezonde Spaanse gemeente Torrelodones, bestuurd door dorpsbewoners.

De groeiende economie van het delen. Waarom alleen voor jezelf koken, als je er ook een ander mee kan plezieren?

Het falende supermarktsysteem. “Iedereen weet dat er echte hervormingen nodig zijn.”

De veranderende relatie tussen burger en politici. “Wat burgers echt belangrijk vinden, is eerlijkheid en oprechtheid.”


   Verder lezen?  Bestel 2-2013 los Bestel 2-2013 binnen een abonnement Geef 2-2013 cadeau


Marinus van Nistelrooij reist om thuis te komen

Gemaakt
om te
lopen

“In ieder dorp is een plek, het is aan mij om die te vinden"



Zijn vrouw voelt eigenlijk altijd weken van tevoren aan dat de reiskriebels weer aan het opkomen zijn. Niet bij haar, maar bij hem. “En dat is een gelukkig gevoel, die reiskriebels,” zegt hij. En dan gaat hij weer op pad, tegenwoordig met zijn ezel als kameraad. Hijzelf naast de ezel. Waarheen de weg hem voert, weet hij nooit, alleen in heel globale zin. “Een reis is pas een avontuur als je niet weet waar de reis eindigt. In ieder dorp is wel een overnachtingsplek. Het is aan mij om die te vinden.” Inez van Goor zoekt oud-horecabaas en beeldend kunstenaar Marinus van Nistelrooy op voor een gesprek over reizen. “De ultieme manier om thuis te komen.”


Waarom een interview met Marinus van Nistelrooij? Laten we de argumentatie eens op een rij zetten. Kijk voor de aardigheid eens mee naar de uitzending van Joris' Showroom. Wat opvalt is dat je als kijker redelijk geboeid blijft zitten kijken. Die man heeft iets. Iemand die de buitenkant van het leven enigszins is gaan relativeren en toch iets gevonden heeft van ... ja, van wat eigenlijk? En af en toe overvalt hem de drang om te reizen, te voet. Opvallend is de volstrekte rust die hij uitstraalt tijdens die tochten. Geen ander doel dan het onderweg zijn. Je cirkelt tijdens die uitzending als kijker wat om de man heen, krijgt een tipje van de sluier opgelicht. Eens kijken of het Vruchtbare Aarde lukt een tipje extra op te lichten.





   Verder lezen?  Bestel 2-2013 los Bestel 2-2013 binnen een abonnement Geef 2-2013 cadeau


Toshiro Kanamori schudt het kussen op van het Nederlandse onderwijs

De Japanse levensles


De over Kanamori gemaakte documentaire De Japanse levensles (Children full of life) is via internet gratis te zien (klik hier). Een onderwijsadviseur zegt: “Telkens wanneer wij deze film aan groepen geïnteresseerden laten zien, valt er een diepe stilte. En daarna begint altijd een gesprek dat onmiddellijk raakt aan de essentie van onderwijs en opvoeding.”

Een prachtig voorbeeld van een inspirerende leerkracht is Robin Williams geweest in de speelfilm Dead Poets Society (1989). Velen herinneren zich ook Georges Lopez: de leerkracht uit de Franse documentaire Etre et avoir (2002). Maar nu is er opnieuw een tot de verbeelding sprekende Japanse onderwijzer aan het inspiratielijstje toegevoegd. Na het zien van de documentaire Children Full of Life reisden twee Nederlandse onderwijskundigen naar Japan om de 66-jarige Toshiro Kanamori over te halen naar Nederland te komen. In 2012 was het zover. Aandacht voor een fenomeen.  


Copyright:
Dead poets Society


Losse bestelling 2-2013


Inspirerende films





   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 2-2013 binnen een abonnement Geef 2-2013 cadeau



Josephine Hamming over haar fascinatie voor de grote reis van een  fragiel wezentje

Een geboren reiziger




Als klein kind werd ze eens door haar zus uit de tuinvijver gevist toen ze waterbeestjes aan het bestuderen was; op de hei kroop ze in haar jonge jaren mieren achterna. “Wat me als kind fascineerde, was dat we zoveel niet weten.” Als volwassene keerde Josephine Hamming terug naar deze vroege jeugdliefde en maakte een film over mieren, die de hele wereld over ging en zelfs een Oscar kreeg. In Butterflies, go! volgt ze een andere fascinatie: de trek van vlinders van het Russische St. Petersburg naar Casablanca in Marokko.









   Verder lezen?  Bestel 2-2013 los Bestel 2-2013 binnen een abonnement Geef 2-2013 cadeau




Amalia Baracs'
verwonderingscolumn

Een uurtje zingen


image
Image

Filmselectie
Image

De keuze om Mozarts Requiem in te studeren wordt aanvankelijk met twijfel ontvangen. Bijna wekelijks stellen leerlingen vragen over het nut, in deze tijd van cijfers en Cito-scores. Wie maalt er dan nog om het op elkaar afstemmen en samenkomen van stemmen? Het einddoel – een groot koorwerk uitvoeren met groot orkest – wekt alom verbazing. Ook bij de ouders. Kunnen de leerlingen dat wel aan? En nee, het is geen gemakkelijke opgave. Maar wat een energie komt er uiteindelijk vrij!’ Amalia Baracs is bij de uitvoering in Haarlem: “Een lange zeventienjarige zie ik na afloop zijn grootmoeder begroeten: ‘Oma, op de eerste koorles zong niemand mee; we durfden niet’.”

Image
Image




  Verder lezen?  Bestel 2-2013 los Bestel 2-2013 binnen een abonnement Geef editie 2-2013 cadeau


Nieuwe webwinkel


  Filmselectie



 

image

Nieuwste films in VA's filmselectie:



Copyright:Dead Poets Society: Wanneer de charistmatische John Keating (Oscarwinnaar Robin Williams) aankomt op een strenge jongensschool, blaast hij het traditionele onderwijsprogramma nieuw leven in met zijn onconventionele manier van lesgeven. Hij inspireert zijn leerlingen met humor en wijheid om hun individuele passies na te streven en voegt iets bijzonders toe aan hun leven.
(€9 - Nederlands ondertiteld)
. Sinds mei 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Searching for Sugarman: Vijfentwintig jaar na dato besluiten een platenhandelaar en een muziekjournalist de raadsels rond een tragische muziekheld uit de oude doos, genaamd Rodriguez, te ontrafelen. De reconstructie van deze zoektocht (= de film Searching for Sugarman) laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Een ontroerend verhaal over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek. 
(€15 - Nederlands ondertiteld)
. Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Wie zingt daar zo? (Ko to tamo peva ): Er zit iets wonderlijks aantrekkelijks aan deze road movie waar moeilijk de vinger op valt te leggen. Intrigerende beelden van een groepje mensen in een bus rijdend over het Servisch platteland richting Belgrado, jaren veertig. Een gammel voertuig dat nog het meest weg heeft van een rijdende kachel. In de bus lijken alle menselijke archetypen vertegenwoordigd. Op gezette tijden wordt het verhaal onderbroken door het gezongen commentaar van twee zingende zigeunerjongens.  (€ 14, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Rhythm is it! Nu weten we dat de dansdocumentaire Rhythm is it! in Duitsland een gigantische hit is geworden, met honderdduizenden verkochte bioscoopkaartjes. We weten dat ‘dans’ op een aantal Berlijnse scholen is ingevoerd als keuzevak. En dat de danspedagoog uit het muziekproject aan de lopende band als inspirator op scholen wordt uitgenodigd. De Engelse dirigent Sir Simon Rattle die Strawinksy’s revolutionaire Le Sacre du printemps uitkoos voor zijn Berlijnse scholenproject, zegt: “Ik denk wel eens dat we toe zijn aan een complete heroriëntering van ons onderwijs.”  (€ 10 Nederland ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Etre et Avoir: Een dikke kans toch dat u deze film in 2003 of 2004 gezien hebt. Want Etre et Avoir was toen de filmsensatie van het jaar. De met veel liefde gemaakte, ontroerende en naderhand met prijzen overladen succesdocumentaire over een van de honderden Franse dorpsschooltjes waar alle leerlingen in één klas passen. Het blijft gissen – zeiden filmdeskundigen – waarom deze weinig spectaculaire documentaire alleen al in Nederland meer dan 150.000 toeschouwers trok “terwijl de doorsnee documentaire al blij mag zijn met duizend bezoekers.” (€ 9,50, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Peddler / De Marskramer: Zijn dochters vragen hem wel eens: "Pap, wat ga je eigenlijk doen als je volwassen bent?" In een afgetrapt autootje rijdt hij over stoffige wegen van dorp naar dorp. Hij maakt films, samen met  de dorpsbewoners, om dan weer naar een volgend dorp te trekken. Daniel Burmeister maakt films met een lach en een traan. Mensen stellen achteraf verbaasd vast hoe makkelijk en vrolijk ze in contact zijn gekomen met dorpsgenoten waar ze niet eerder een woord mee hebben gewisseld. Een aanstekelijke Argentijnse documentaire.  IDFA - publiekswaardering: 8,6 op een schaal van 1 tot 10. (€ 14, Engels ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 2-2013 los Bestel 2-2013 binnen een abonnement Geef 2-2013 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer