VA

nr. 1-2014

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnement vanaf 2014
Abonnementsaanbieding
Los nummer Contact


BioThee

Inspirerende films



Verdrongen gevoel

Een chirurg
over
compassie en gevoel

“Actief luisteren is vaak genoeg, maar ook dat moet je leren”

Foto: Hape Smeele
Foto: Hape Smeele

Ergens in zijn loopbaan kwam de wens op om het roer om te gooien. Het moest ‘anders’. Achteraf gezien een omslagpunt in zijn leven. Hij was chirurg. In die tijd ook voorzitter van de landelijke chirurgenvereniging. Zijn conclusie: de geneeskunde kan niet zonder compassie en gevoel. En als chirurg kon hij niet aan de kant blijven staan. Alle reden voor een interview. Juist ook omdat Piet Leguit op zo'n interessante manier zijn nek heeft uitgestoken. “In de loop der jaren heb ik minstens zoveel van mijn patiënten geleerd als zij van mij.”

“Mij heeft het enorm geholpen om uit te spreken dat gevoelens belangrijk zijn”




“Wat ik erg mis is de hoofdzuster, die net als ervaren artsen een zesde zintuig had voor patiënten met wie het niet goed ging. Laatst heb ik het nog eens gezegd op een congres met 1200 chirurgen: ‘Ik mis de hoofdzuster’. Ik kreeg haast een staande ovatie. Want iedereen mist de hoofdzuster.”
Piet Leguit: Verdrongen gevoel

Het boek dat Piet Leguit schreef over zijn visie, en dat de aanleiding vormde voor het interview in VA 1-2014. ISBN 978-94-90951-15-3 | € 17,50 | 2010 Uitgevers | 2013 (klik hier)


“Compassie in de gezondheidszorg is onontbeerlijk. Voor de patiënt, maar ook voor de dokter”


“De mensen moeten weten dat het in de geneeskunde niet gaat om techniek alleen”



Losse bestelling 1-2014
Deze editie binnen abonnement Aanmelding nieuwsbrief     Inspirerende films   


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 1-2014 binnen een abonnement Geef 1-2014 cadeau





De weg naar binnen

Foto: Chantal Ariëns
Een ontmoeting met actrice Julika Marijn: “Twijfel hoort bij het creatieve proces”
Foto: Ron Scharis


De natuur is een blijvende inspiratiebron. “We worden collectief geloof ik steeds bewuster, maar pfff wat waren we daar aan toe!” Dieren ontroeren haar. Biggen en varkens voorop. Ze is gek op schoonheid, houdt van esthetiek, mooie boeken en muziek. En reizen. Maar we kennen haar vooral als actrice. In dit Etty-Hillesum-jaar als de vertolkster van de levenslust, liefde, poëzie en wijsheid van Etty (2003 tot nu). Interview met  actrice, theatermaakster, presentatrice over de weg naar binnen en de dingen die er echt toe doen, en natuurlijk – in haar honderdste geboortejaar – over Etty Hillesum als inspiratiebron.

Foto: Ron Scharis

“En nu - in een onbewaakt moment - lig ik opeens tegen de naakte borst van het leven, omhuld in duizend zoete armen. Dit is mijn levensgevoel en ik geloof dat geen oorlog daar verandering in kan brengen.”

Etty Hillesum op 3 juni 1941. Uit: Het verstoorde leven.

“Etty toonde op haar manier aan dat er altijd licht in de duisternis is. Iedere keer weer geeft zij beschrijvingen van momenten van licht, liefde en vooral ook schoonheid in situaties waarbij het moeilijk is om je dit voor te stellen. Haar dagboeken staan bol van poëtische en vaak aangrijpende beschrijvingen van geluksmomenten.”

Uit: De levenskunst van Etty en Julika in juni/juli/augustus 2007 • Imagine: Julika Marijn over haar solovoorstelling In duizend zoete armen

Ton Jorna & Julika Marijn: Altijd Etty - Etty Hillesum, inspiratiebron voor een rijk, innerlijk leven | Ten Have | 2014 | € 17,99
  • www.100jaarettyhillesum.nl voor lezingen, voorstellingen en cursussen over Etty Hillesum
  • In mei 2014 komt Julika met een nieuwe voorstelling i.s.m. mezzo-sopraan Christiane Stotijn en het Amsterdam Ensemble: Die weise von liebe und tod.
  • Daarnaast blijft ze Etty spelen in de solovoorstelling ‘Denkend Hart’. Info: www.julikamarijn.nl


   Verder lezen?  Bestel 1-2014 los Bestel 1-2014 binnen een abonnement Geef 1-2014 cadeau


Een nieuwe ontmoeting met filmmaker Edgar Reitz

Betoverende beelden


Waarom zijn deze films nou zo mooi?  Filmmaker Pieter Verhoeff heeft eens gezegd dat hij behoort tot de duizenden Nederlandse tv-kijkers die nog precies weten waar en wanneer zij de filmcyclus Reitz' Heimat voor de eerste keer zagen. “Die eerste keer was een verpletterende ervaring.” Onlangs presenteerde de inmiddels 81-jarige Edgar Reitz in Amsterdam zijn nieuwste meesterwerk - Die Andere Heimat. “Wat in de sfeer van betovering lukt, bereik je achterom. Op het moment dat ik aan de slag ga met een commerciële instelling, of met de wil om iets te bereiken, gebeurt het nooit.”


De website met alle weetjes en nieuwtjes rond de films van Edgar Reitz is Heimat123

De nieuwste film van Edgar Reitz (slechts 3:50 uur), andermaal  spelend in het fictieve plaatsje Schabbach, maar ditmaal spelend rond 1840. Op DVD vanaf 29 april 2014. Meer info»

Het leven in het fictieve plaatsje Schabbach in de periode 1910 - 1982. Een serie van elf films (totaal 16 uur). Slow movie van een ongelooflijke schoonheid. Meer info»

De jonge Herman keert Schabbach de rug toe, om in de grote stad muziek te gaan studeren. Volgens liefhebbers bijna zo mooi als Heimat 1; volgens anderen zelfs nog mooier. Meer info»

Wie Heimat 1 voor de eerste keer of zelfs voor de tweede, derde of vierde keer zien, bestaat de mogelijkheid in gedachten aan te haken bij de fantastische e-mailwisseling die een aantal enthousiastelingen in 2003 en 2004 over de serie voerden. De afspraak was dat de groep liefhebbers van dat moment om de 2 weken een aflevering van Heimat 1 zou bekijken. De dag daarop begon dan een bijzonder levendige en vaak heel interessante uitwisseling van kijkervaringen. Elke aflevering werd ingeleid door dezelfde persoon, Ivan Mansley. Zeer aan te bevelen. Klik hier voor de PDF.


Heimat op DVD
Bestel 4-2006 los



   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 1-2014 binnen een abonnement Geef 1-2014 cadeau



Kunstenaar Bruno van den Elshout zoekt voorbij de waan van de dag

Foto: Bruno van den Elshout - New HorizonsFoto: Bruno van den Elshout - New HorizonsFoto: Bruno van den Elshout - New HorizonsFoto: Bruno van den Elshout - New HorizonsFoto: Bruno van den Elshout - New HorizonsFoto: Bruno van den Elshout - New Horizons

De rust van de horizon

Foto: Bruno van den Elshout - New Horizons


Een mysterieuze lijn in de verte waar hemel en aarde elkaar raken. Je ziet de lijn wel, maar hij is er niet. En toch komen hele en aarde er samen. Kunstenaar Bruno van den Elshout raakte in de ban van de Noordzeehorion en maakte een jaar lang foto’s – ieder uur, dag en nacht. Een e-mailinterview. “We leven in een tijd vooral gebaseerd op snelheid, efficiëntie, druk-druk-druk, ‘moeten’, tekort. Ik wilde de andere helft van onze realiteit in beeld brengen - want die andere kant is er ook.”



“Op reis langs een horizon die je dacht te kennen, maar die steeds weer opnieuw inspireert, verbaast en tot de verbeelding spreekt.”

Grote Horizon observatie met Bruno van den Elshout op de brug tussen 4 en 5 mei. Met ditmaal als thema: Vrijheid Vieren.
Op 4 december 2014 wordt in de Grote Kerk in Den Haag het boek NEW HORIZONS gepresenteerd. Meer info, klik hier
Foto: Bruno van den Elshout - New Horizons




   Verder lezen?  Bestel 1-2014 los Bestel 1-2014 binnen een abonnement Geef 1-2014 cadeau



Welke twee medicijnen, wilde de oud-Indiase  geneesheer Charaka weten, zijn goed bij alle ziekten, en kunnen elk mens altijd en overal worden voorgeschreven, zonder kosten voor de patiënt? De Koninklijke doktoren hadden geen idee. Het verhaal gaat dat de koning zo verguld was met Charaka's antwoord dat hij zijn honderd geneesheren ontsloeg en Charaka in hun plaats aanstelde.


De anekdote is van Deepak Chopra die Piet Leguit als voorzitter van de beroepsvereniging van chirurgen destijds zo inspireerde dat hij Chopra naar Nederland uitnodigde voor het geven van een lezing.


  Verhalen, brieven, quotes, reacties en essays
Meer Facebook: klik hier
Zit u op Facebook, vergeet
dan niet ons te "liken"
Meer Blog: klik hier

   Tussentijdse invallen 


Elk beroep kent zijn eigen levenskunstenaars. Mensen met een brede blik, die hun toehoorders op het puntje van de stoel weten te krijgen met hun verhalen, hun humor en hun anekdotes. Dat zijn de mensen die we graag opzoeken en interviewen in het tijdschrift Vruchtbare Aarde. Maar tussen de vier papieren edities per jaar gebeurt er nog meer. De tussentijdse invallen, observaties, reflecties, klein en groot, van de afgelopen maanden vindt u op Facebook en het VA-blog



Vruchtbare Aarde op Facebook en Blog:
De frisheid van intuïtie
 Goed onderwijs
  Terugkeer van de wolf
 Het eilandmeisje
Copyright: Brent Danley

Laten we Jan Hoet niet vergeten: “Niets is mooier dan de frisheid van intuïtie. Maar juist omdat ik in mijn kunstbeleid zo'n intuïtief uitgangspunt volgde, gingen er vrachten kritiek over me heen. Intuïtie hoort tot de mythologie en daar waren al die criticasters bang voor. Voor hen moest alles theoretisch zijn...”

Ik herinner me nog de opwinding die zich destijds van me meester maakte. Het ongeloof dat iemand de ‘binnenkant’ van steden als Siena en Gubbio zo wist te raken en door wist te dringen tot het wezen van steden als Rome en Parijs en daarbij de ene na de andere fascinerende samenhang wist bloot te leggen…

Wonderlijke hoe enorm de impact blijkbaar is geweest van de terugkeer van de wolf (na 70 jaar) in een nationaal park in de VS. Het spectaculairst is misschien nog wel dat ook de loop van rivieren in die twintig jaar is veranderd...

In een prachtartikel op de website HetKind wordt het volgende indrukwekkende relaas beschreven van een lerares Nederlands die op een dag besluit tot een tamelijk onconventionele les Nederlands. Ze besluit aan de kant te gaan staan van een meisje alleen op een onbewoond eiland...

Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: HetKind  Facebook




Column Frans Olofsen

Schone capriolen

image
Image

Frans Olofsen kijkt over grenzen heen, denkt andersom, stulpt fenomenen binnenstebuiten en laat nieuwsgierig licht schijnen op het bijzondere en doodgewone. Zijn nieuwste column start bij een vogeltelling, maar al gauw  ziet Frans de verbinding met de Bonuskaart van Albert Heyn en mijmert hij over de wonderlijk schone capriolen van de gierzwaluw en een mogelijke vlucht met de XCOR LYNX Mark Space Shuttle...




Weblog-Salicornia






https://www.zonneschijf.nl/

Twaalf afleveringen lang heeft Selma Sevenhuijsen geschreven over de geheimen van de oude Etruskische beschaving rond het meer van Bolsena. In 2012 reisde ze naar het belangrijke ‘zustermeer’ in Peru – het Titicacameer. Maar het meer van Bolsena blijft aanvoelen als een doorgangspoort naar een nieuwe tijd.

Gouden Zonneschijf

Image

“Heilige plaatsen zijn levende bibliotheken van de aarde. Door naar die plekken toe te gaan en je erop af te stemmen openbaart de oude kennis zich.” In Etruskische tijden stond er in Bolsena een tempel met een zonneschijf erop. Het gerucht gaat dat hij op de bodem van het meer van Bolsena ligt,” schreef Selma in haar laatste column, een jaar geleden. Maar het beeld van de zonneschijf liet haar niet los. Tijd voor het vervolg van haar relaas.

Column
Selma Sevenhuijsen


www.selmasevenhuijsen.nl www.zonneschijf.nl www.moederaarde.eu





  Verder lezen?  Bestel 1-2014 los Bestel 1-2014 binnen een abonnement Geef 1-2014 cadeau




Amalia Baracs'
verwonderingscolumn

Kleine engel


image
https://www.uitgeverijaandetijd.nl/boeken/

Amalia Baracs leest en bespreekt Hoe de kleine engel op aarde kwam. Zo begint het verhaal van de kleine engel. Een scheppingsverhaal en incarnatieverhaal in prentenboek-vorm. Het verhaal werd midden vorige eeuw in Duitsland geschreven en geïllustreerd door Hilda Herklotz. In Duitsland nog altijd een veel verkocht boek. Dankzij de nieuwe illustraties van Janneke Rosenbrand en de vertaling van Els IJselmuiden nu in een modernere versie in het Nederlands beschikbaar.


https://www.uitgeverijaandetijd.nl/boeken/




  Verder lezen?  Uitgeverij Aan de Tijd Verkoop boek via Nachtwind Kaarten uit het boek





Het interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in VA-editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben.

Het is een meisje...

image
Klaus Friese op fotowebsite Flickr

Een ‘Spock’ was decennia lang het geijkte cadeau op elk kraambezoek. De Amerikaanse kinderarts Benjamin Spock schreef destijds hét handboek over kinderverzorging. Het neusje van de zalm. Alles stond erin – van de A van astma, de B van bedwateren en de C van constipatie tot de Z van zogen. Enige jaren klopte uitgeverij Lemniscaat aan bij H.C. Moolenburgh vanuit zijn ervaring een nieuwe Spock te schrijven. Moolenburgh weigerde. Met humor beschrijft Moolenburgh in zijn nieuwe column hoe dit boek er tenslotte toch kwam.

 Een interview met H.C. Moolenburgh
H.C. Moolenburgh














Kinderwagenkaart uit 1959, Jan Willemsen op Flickr
H. C. Moolenburgh – U kunt veel meer dan u denkt. Wat u zelf kunt doen om uw kind gezond te houden – Lemniscaat – ISBN: 9789047706069 | 2013 | € 25,00 | Gebonden met leeslint, 470 p.
H.C.Moolenburgh-editie 1-2007 als welkomstgeschenk in abonnement



  Verder lezen?  Bestel 1-2014 los Bestel 1-2014 binnen een abonnement Geef 1-2014 cadeau


Nieuwe webwinkel


  Filmselectie



 

image

Nieuwste films in VA's filmselectie:



Copyright:Comme un Chef: Een simpele, lichte komedie. Maar… ook een warme film met ‘een hart’ die de spagaat tussen geld verdienen en het volgen van je passie op een fijne manier aan de orde stelt. Evenals de spagaat tussen vastzitten aan ‘oude vormen’ en het ‘openstaan voor het nieuwe’. En dan is er nog het dilemma of we vast willen houden aan kwaliteit of mee willen gaan met de mode van het moment.
(€9,50 - Nederlands ondertiteld)Vanaf april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Kinder vom Napf: Debuutfilm van Alice Schmid (1951) in de traditie van Etre et avoir, over het leven van deze boerenkinderen in het ruige landschap rond de berg Napf, in het hart van Zwitserland. Het gebied waar ze vlakbij zelf is opgegroeid en waar ze nu nog woont. “Het verlangen was om een film te maken over de kinderen die in dit berggebied wonen. “Ik wil laten zien hoe een jeugd ook kan zijn en een ode brengen aan het gebied en de natuur.”
(€16,50 - Nederlands ondertiteld). Vanaf april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Jour de Fete - Jacques Tati: Ergens in het midden van Frankrijk bereidt een dorp zich voor op het jaarlijkse feest. De draaimolen en de schiettentjes worden opgezet, een oud vrouwtje voorziet alles van commentaar. Maar dan ziet postbode François (= Tati zelf) in de cinematent een film over nieuwe methodes bij de Amerikaanse posterijen. Hij is onder de indruk van de efficiëntie. Een dag later zet ook François er een tandje bij. Eerste van de grote Tati-films.
(€ 8,50, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimat 1 - 16 uur - Edgar Reitz: ‘Zijn films belichten het echte leven en echte mensen, maar veel scènes zijn net een sprookje – vol magie, afkomstig uit een andere wereld,’ zei een liefhebber ooit over de eerste Heimat-reeks waarin de Duitse filmmaker Edgar Reitz ons een kijkje gunt in de oude dorpswereld, waarin elke kijker zijn eigen herinneringen kwijt kan. Elf films van in totaal 16 uur.
(€ 26, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Die Zweite Heimat - 25 uur - Edgar Reitz: Vraag liefhebbers naar hun favoriete Heimat-reeks, dan zullen de meesten naar de eerste reeks wijzen, tegenwoordig bekend staand als Heimat 1. Maar de tweede reeks (gewijd aan het leven van muziekstudent Herman en zijn vrienden in de grote stad München) is minstens zo mooi en misschien zelfs nog mooier. De eerste zeven, acht afleveringen van Die Zweite Heimat zit vol momenten van een ongelooflijke poëtische schoonheid.
(€26 - Nederlands ondertiteld)Vanaf april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Die Andere Heimat - 4 uur - Edgar Reitz: Rond 1840 was Duitsland een emigratieland. Ook de inwoners van het fictieve plaatsje Schabbach overdenken de optie van een vertrek naar Brazilië. Edgar Reitz zegt in VA 1-2014: “In Die Andere Heimat heb ik steeds geprobeerd om die rustige hartslag van tachtig aan te houden. De hele film is in feite ritmisch-muzikaal gedacht. Wat ik denk is dat een dergelijk ritme in ons iets oproept van een natuurlijke manier van kijken of voelen...” 
(€22 - Nederlands ondertiteld). Leverbaar vanaf 29 april 2014 »

Die Andere Heimat DVD

Copyright:Fanny & Alexander - 5 uur: Kijken naar Fanny & Alexander is als het kijken in een spiegel. Zoals elke grote film is ook de laatste grote speelfilm van Ingmar Bergmann te genieten op meerdere lagen. Alle personages lijken aspecten van de mens te zijn - van elke mens. Maar het is vooral de langere versie die ons als kijker helpt in te zien dat het zwart-wit van de karakters slechts schijn is. De personages zijn niet goed of kwaad, zoals in de kortere versie, maar zowel goed als kwaad.
(€ 25, Nederlands ondertiteld + extra's). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel»

Copyright:

Copyright:Fanny & Alexander - 3 uur: Bergman’s laatste grote film is als de verbeelding van een archetypische reis – waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Pas aan het eind van de weg gloort licht; gepersonifieerd door de wijze Isak. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een glimp op van de verticale dimensie. De eerste keuze zou de 5-uurs-versie moeten zijn. Maar de door Bergmann zelf ingekorte 3-uurs-versie is veel goedkoper en bovendien interessant als vergelijk.
(€ 8,50 Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les Matins du Monde: Op internet spreekt een liefhebber over een "schilderij" van een film. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw in deze speelfilm met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In Tous les matins du monde is er nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt.
(€8,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen drie musici over hun passie voor muziek. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen.
(€9,- - Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Wie zingt daar zo? (Ko to tamo peva ): Er zit iets wonderlijks aantrekkelijks aan deze road movie waar moeilijk de vinger op valt te leggen. Intrigerende beelden van een groepje mensen in een bus rijdend over het Servisch platteland richting Belgrado, jaren veertig. Een gammel voertuig dat nog het meest weg heeft van een rijdende kachel. In de bus lijken alle menselijke archetypen vertegenwoordigd. Op gezette tijden wordt het verhaal onderbroken door het gezongen commentaar van twee zingende zigeunerjongens.  (€ 14, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Peddler / De Marskramer: Zijn dochters vragen hem wel eens: "Pap, wat ga je eigenlijk doen als je volwassen bent?" In een afgetrapt autootje rijdt hij over stoffige wegen van dorp naar dorp. Hij maakt films, samen met  de dorpsbewoners, om dan weer naar een volgend dorp te trekken. Daniel Burmeister maakt films met een lach en een traan. Mensen stellen achteraf verbaasd vast hoe makkelijk en vrolijk ze in contact zijn gekomen met dorpsgenoten waar ze niet eerder een woord mee hebben gewisseld. Een aanstekelijke Argentijnse documentaire.  IDFA - publiekswaardering: 8,6 op een schaal van 1 tot 10. (€ 14, Engels ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 1-2014 los Bestel 1-2014 binnen een abonnement Geef 1-2014 cadeau


VA
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer