VA

nr. 2-2008

VA-editie 2-2008
Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang 2007 bestellen

Liefde voor thee


image

De Amerikaanse thee-importeur en vrijbuiter David Lee Hoffman reist desnoods te voet naar afgelegen bergstreken – altijd op zoek naar de beste theesoorten. Tien jaar lang volgde regisseur Les Blank de Amerikaan op zijn ontdekkingsreizen door China – de bakermat van de thee. Hoffmann’s enthousiasme voor kwaliteit spat van het doek. Maar bestaat de topkwaliteit die hij zoekt nog wel, de groene thee die de Chinese keizers gedronken hebben en die ooit in China heel gewoon was? Ja dus! Op pad met een avonturier.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.



Voor links over labyrinten, doolhoven en Chartres, klik hier.
Website van Selma Sevenhuijsen.
Op zondag 8 juni 2008 wordt De glimlach van de sirene van Selma Sevenhuijsen officieel gepresenteerd
Een link naar A3 Boeken.


Thee een diplomatendrank

Wie op vakantie overvallen wordt door hoofdpijn of prikkelbaarbeid, zou best eens naar zijn koffiegebruik kunnen kijken. Of naar zijn theegebruik. Hoewel theïne langzamer wordt opgenomen. De antroposofische geneeskunde ziet meer verschillen tussen koffie en thee. Waar koffie de gedachten met elkaar verbindt, drijft thee ze uit elkaar. Thee prikkelt de fantasie; thee maakt de gedachten geestig, briljant en licht… Koffie een goede journalistendrank en thee een voortreffelijke diplomatendrank.



Onze eerste labyrinten-editie uit 2003
Voor links over labyrinten, doolhoven en Chartres, klik hier.
Nadere info Aquarius labyrintaaa




Schoonheid van een glimlach

Een van de mooiste labyrintenboeken ooit geschreven staat op naam van de Oostenrijkse labyrintenvorser Gernot Candolini. Met zijn gezin trok hij in een caravan langs Europese labyrinten. Veel zat tegen die reis. Maar alles viel op zijn plek bij de kathedraal van Reims: de aanblik van een glimlachende engel die zo’n indruk maakte dat Candolini er minutenlang verbijsterd naar keek en zichzelf afvroeg hoe een stenen beeld zo kan glimlachen. Er zijn meer voorbeelden van een aanstekelijke glimlach. VA gaat op onderzoek.

Boeken van Hein Thijssen verschenen bij Uitgeverij SWP.









De kluts kwijt in Lapland

In Lapland ligt een labyrint in de natuur. Zo zwaar beschadigd dat er nog maar vier cirkels van over zijn. In het middelpunt een offersteen. Volgens de Sami’s bezit die steen zoveel kracht dat je deze nooit rechtstreeks mag benaderen. Dat deed Linda Wormhoudt ook niet. En toch raakte ze op weg naar de steen de kluts totaal kwijt. “Het leek wel of elk gevoel voor richting uit me verdwenen was. Waar was ik? Ik voelde me verloren en besefte dat dit gevoel van verlorenheid niet alleen mijn fysieke zoektocht gold, maar ook de levensfase waarin ik verkeerde.”


Nadere info over de film Eeuwige Moes, die op 29 mei op Nederland 2 wordt uitgezonden.




Hoe gezond is bio?


Duitse nonnen die een maand lang biologisch-dynamisch aten, losten wiskundesommetjes makkelijker op. En dieren blijken bijna altijd te kiezen voor biologisch geteelde groenten en granen. Maar daarmee is nog niet bewezen dat al die antioxidantrijke, biologische groenten ook gezonder zijn voor de mens. De huidige minister van landbouw en Voeding, Gerda Verburg, zou dolgraag uitsluitsel willen hebben. Haar ministerie legde samen met Triodos Bank en Rabobank anderhalf miljoen euro op tafel voor een het eerste Nederlandse onderzoek. We praten erover met onderzoeksleider Machteld Huber.




Nadere info over de beelden bij Keplerstern Verlag.





Wonderlijk toeval


“Engelervaringen en toevalservaringen liggen eigenlijk vlak bij elkaar,” zei de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh voorjaar 2007 in dit blad. “Zelfs zo dicht bij elkaar dat je soms denkt: met welk van de twee heb ik te maken? Het leven is beslist veel en veel mysterieuzer dan we denken. En met het ouder worden ga je dat meer en meer zien.” In zijn vierde column presenteert Moolenburgh een aantal van zijn mooiste toevalservaringen: het speelgoedkeffertje, de verloren bergkristal en de Vergiftigde Bruid.




Nadere info over de beelden bij Keplerstern Verlag.

aaa

Op de bagagedrager van de zomer


Ergens in de jaren negentig realiseerde hij zich met een schok dat het lente was. Met die schok kwam het besef op hoeveel jaren hij in een koker had geleefd. De groener wordende natuur luidde een nieuwe fase in zijn leven in. Gestimuleerd door zijn liefde voor de Chinese oude wijsheid probeerde hij de seizoenen in zijn leven te volgen. Eerst alleen, later met de hulp van studenten. In de loop van dat onderzoek kwam Jaap Voigt tot de conclusie dat de moderne seizoensindeling niet klopt met de innerlijke beleving van de seizoenen. Lente, zomer, herfst en winter zouden eigenlijk zes weken eerder moeten beginnen. In vier afleveringen schetst Voigt een innerlijk beeld van de winter, de lente, de zomer en de herfst. Aflevering 3: de zomer.

Links en nadere informatie, klik hier


In VA editie 4-2006 een interview met Maarten Zweersaaa


Een Zutphens labyrint

Deventer heeft zijn stenen labyrint op de Grote Markt, Zutphen tegenwoordig een labyrint van tijm. Mede-initiatiefnemer is Jaap Terburg van de Labyrintgroep Deventer-Zutphen. Op verzoek legt hij labyrinten van gekleurde wol aan met kinderen. Verder op uitnodiging labyrinten voor instellingen van gehandicapten en in kerkelijk verband. Een gesprek over zijn inspiratiebronnen.. 



Onze eerste labyrinten-editie uit 2003
Voor links over labyrinten, doolhoven en Chartres, klik hier.
Nadere info Aquarius labyrintaaa



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 3-2007
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer