Meermin met kroon, in spiritueel opzicht teken van een geopend kroonchakra -- Kathedraal van Monza, Italie
De dubbelstaartige meermin en Fausts liefde voor Helena | VA 2-2019


Meermin in de basiliek San Michele Maggiore | Pavia

We leven in een tijd waarin de vrouwelijke binnenkant van de mens bezig is wakker te worden – de verbinding tussen intuïtie en ratio. In VA's nieuwe zomereditie vertelt Selma Sevenhuijsen hoe de dubbelstaartige meermin opdook in haar dromen – op een moment dat ze daar kennelijk aan toe was. En dat ze dit symbool begon te volgen tot ze zich realiseerde ‘dat je je, door je dromen te volgen, kunt gaan herinneren wat je vergeten was.’ En ... hoe zat het ook al weer met Fausts liefde voor Helena?

Fausts levensweg in 85 schilderijen

Een mens van deze tijd  

F. Nelissen: Faust beleeft zijn goddelijke oorsprong

Zestig jaar van zijn leven werkte Goethe aan zijn Faust, een gelaagd, spiritueel werk over menselijke bewustwording – in de eeuwen erna verwerkt in een onnoemelijk aantal opera’s, musicals, romans, balletten, songs, stripverhalen en films. Frederiek Nelissen schilderde Fausts levensweg in 85 schilderijen. ‘Ik wilde beleven wat hij voor weg is gegaan.’ Een interview met de drie makers van haar beeldboek.

Het beeld in de toverspiegel

In de ban van het licht 

F. Nelissen: Faust ten overstaan van het eeuwig vrouwelijke licht

In Goethe’s Faust staat Helena voor het licht, ze is verwant met Helios – de zon, de lichtbrenger. Wil Uitgeest ging op zoek naar ‘Faustmomenten’ in het leven van mensen van nu. Ze presenteert het prachtige Helena-verhaal over een zeezeiler die hodeldebodel raakt van een Iraanse dwarsfluitiste. 'Zo mysterieus en lokkend dat ik sprakeloos in een wereld van schoonheid staarde.'

De meermin aan de Italiaanse hemelpoort

Selma Sevenhuijsen over een dubbelstaartige gids

Grote meermin, San Secondo di Cortazzone
De loop van de Michaelslijn door Italie

Op een zuil voorin het kerkje bij het dorpje Cortazzone prijkt een grote meermin met lange haren en ronde borsten. Ze zit in haar klassieke pose, haar gezicht naar het altaar gewend. Tussen haar armen twee bloemen met acht en negen blaadjes: getallen van transformatie. 'In dit kerkje kun je alleen maar worden bevangen door verwondering, althans zo verging het mij.' Veel van deze Italiaanse kerkmeerminnen blijken te vinden langs de energetische Michaelslijn die vanuit Ierland dwars door Europa loopt, in Italië van Turijn naar Puglia.


De schone stilte en andere verhalen

Sarie Moolenburghs zocht beeld bij haar opa's woord 

© Sarie Moolenburgh

Het begon in 2007 met een interview onder de schemerlamp in zijn oude spreekkamer, dezelfde kamer waar Hans Moolenburgh sr. later zijn eerste column zou typen. Wat zouden we hem graag onze selectie van zijn mooiste mijmeringen en reflecties hebben voorgelegd in de combinatie met de foto’s die zijn kleindochter Sarie Moolenburgh erbij uitzocht.


Watervriendelijke kronkels

De experimenten van Viktor Schauberger (1885-1958)

© PStirk | CC BY-SA 2.0
Viktor Schaubergers kunstmatige beek | Neuberg

'Een gezonde rivier laat rond de as van de stroom een schroefvormige spiraalbeweging zien,' aldus de Oostenrijke natuuronderzoeker en bosbouwer Viktor Schauberger. 'Water in zijn natuurlijke staat laat ons zien hoe het wil stromen; die wens moeten we eerbiedigen.' Het verhaal van zijn experimenten blijft spannend leesvoer. Een eerder verschenen VA-essay: gratis voor VA-lezers.


Vakantiereisadviesjes

Paardenbloem bij wagenziekte

© Kai Morgener | CC BY-NC 4.0
© Alexander Burkhardt: Frühlingslandschaft | CC BY-NC-ND 2.0

Veel kinderen hebben er al na een half uurtje rijden last van: wagenziekte. Het eind van het liedje is niet zelden overgeven. Wat Jaap Huibers vroeger deed toen zijn kinderen klein waren? Even een paardenbloem zoeken, een klein beetje van het witte melksap op de tong en met een minuut of twintig was het leed geleden. Enkele praktische tips voor de vakantie.


De kunst van het lied

Marjet Maks over Imagine

Filmposter geremasterde uitgave van de film Imagine | 2018 | imaginejohnyoko.com

'Stel je een wereld voor zonder landen – zonder naties,' zong John Lennon ooit. 'Niets meer om voor te vechten, niets meer om voor te sterven.' Marjet Maks over twee belangrijke songteksten die haar als tiener de ogen openden.


In het stroomgebied van de Rode Beek

Lichtspel van Jos van Wunnik

Jos van Wunnik: Resonantieplek 5-Witte ovaal | caseïnetempera op paneel | 100x75 cm | 2003

'Het is simpel, ik open de deur van mijn woonhuis en begin te lopen. Elke keer zijn er weer nieuwe plekken die me betoveren. Elke keer voelt het alsof ik iets terugvind wat verloren was: een gevoel van compleetheid, totaliteit en verbinding, van ‘alles is hier’.'


The Biggest Little Farm

De eerste acht jaar van een duurzame boerderij

Poster The Biggest Little Farm

Het verhaal van John en Molly die op hun duurzame boerderij buiten Los Angeles tegen een gigantische reeks problemen aanlopen. Van vossen tussen de kippen tot fruitbomen vergeven van luis of slakken. John: ‘De knop ging pas om toen ik me na een jaar of vijf begon te realiseren dat problemen tegelijk oplossingen konden zijn voor andere problemen.’ Deze film bij u in de buurt? Klik hier voor de Filmladder.  



 

Elke editie los nabestellen Geef abonnement cadeau Persoonlijk abonnement
Footer
Stuur deze email door naar een vriend