Leest u deze mail liever in een browser: Klik hier

Tamar Valkenier gaf een droombaan op voor een avontuur zonder einde | Anuna De Wever stond als 17-jarige Vlaamse scholiere op voor een betere wereld | De 89-jarige Tilly besloot om de laatste jaren van haar leven op zee door te brengen | Een Portugese dame nodigt haar nachtelijke inbreker uit op de thee | VA 2-2021: gedragen door vrouwen – met ongelooflijk veel lef

Hoe worden we goede voorouders? | VA 3-2021


Marjoke Schulten: Vlinders | hoogdruk | oplage 20 | 22 x 15 cm | Henry Mentink meldde de Aarde aan als Werelderfgoed bij UNESCO | Herman Heijstek loopt de Walk of Wisdom | Nynke Laverman in gesprek met toekomstige bewoners van onze planeet... Het woord 'voorouder' hangt blijkbaar in de lucht, want de belangrijkste vraag van onze tijd, volgens de Engelse filosoof Roman Krznaric, luidt: Hoe worden we goede voorouders? | Inez Derksen en Flip Zuijderland zijn moeder en zoon; in het verleden moeder en dochter. Een dubbelinterview

Herman Heijstek loopt de Walk of Wisdom | Henry Mentink meldde de Aarde aan als Werelderfgoed bij UNESCO | Nynke Laverman in gesprek met toekomstige bewoners van onze planeet... Het woord 'voorouder' hangt blijkbaar in de lucht, want de belangrijkste vraag van onze tijd, volgens de Engelse filosoof Roman Krznaric, luidt: Hoe worden we goede voorouders? | Theatermakers Inez Derksen en Flip Zuijderland zijn moeder en zoon; in het verleden moeder en dochter. Een dubbelinterview.

De Goede Voorouder

Nynke Laverman interviewt haar inspiratiebronnen

Foto © Joe Hart

Aflevering 3: de Britse filosoof Roman Krznaric, schrijver van De Goede Voorouder. Als opmaat naar het gesprek stuurt Nynke hem haar lied Je Voorouder. Zingend gaat ze hierin in gesprek met toekomstige bewoners van onze planeet. Aan Roman Krznaric de vraag hoe we toekomstige generaties een stem zouden kunnen geven in het heden.

Worden wie je bent

Dubbelinterview: Inez Derksen en Flip Zuijderland

Foto

Alles van waarde begint met passie. Of ontroering – wat dichtbij elkaar ligt. Het interview met Inez Derksen en Flip Zuijderland opent met de verwijzing naar een 21 jaar oud geboortekaartje waarin de komst wordt gemeld van een wolk van een meisje. Het betreffende meisje is inmiddels een jongvolwassen man. Een openhartig interview met moeder en zoon over een emotionele achtbaan.

De Walk of Wisdom

Een eigentijdse pelgrimsweg

Foto: El Ui: Sint-Jansberg

Een wandeling in de natuur is gezond. Maar wie de verslagen leest van de traditionele pelgrimswegen beseft dat zo’n tocht ook het niet-fysieke in beweging kan brengen. Niet altijd even gemakkelijk, zo’n meerdaagse blik in de eigen spiegel. Voor wie de uitdaging aan wil gaan, is er nu ook een mogelijkheid dichter bij huis: de Walk of Wisdom rond Nijmegen. Herman Heijstek deelt zijn ervaringen.


Werelderfgoed

Erop of eronder, afl. 8

Foto © Raphaël Drent

Kostelijk vond Wil Uitgeest de ludieke eenmansactie van Henry Mentink. Kostelijk, inspirerend en ontroerend. Met een kruiwagen vol Betuwse aarde toog hij naar het pand van Unesco bij het Amsterdamse Vondelpark. Want is het niet vreemd dat de Aarde zelf niet op de Werelderfgoedlijst prijkt? Kennismaking met een gedreven vrijdenker.


Het geheim van een glimlach

VA archief: Op zoek naar aanstekelijke voorbeelden

De Engel met de glimlach | Westgevel kathedraal Reims | 1236 - 1245

‘Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is,’ aldus de Franse arts-schrijver François Rabelais. ‘Lachen is lichaam,’ aldus een citaat dat rondgaat op internet. ‘Glimlachen is ziel.’ Einstein voegde daar nog aan toe dat ‘ons geluk afhangt van de glimlach van anderen.’ In het geval van de Oostenrijkse schrijver Gernot Candolini was die ‘ander’ zelfs een glimlachende stenen engel.


Vlinders en Groningse kerkjes

Column Wil Uitgeest

Bert Kaufmann: Thesinge, Groningen | CC BY 2.0

Een fietstocht in Groningen... Kijkend naar de grafstenen rond eeuwenoude kerkjes viel het Wil Uitgeest op dat de mens van weleer geen harde grens trok bij de dood. Let ook eens op de afgebeelde vlinders ... Van oudsher een symbool van de ziel die zich bevrijd heeft van de aardse zwaarte – opgaand in een wereld van licht, geur en kleur.


Uit de keuken van oma

Column Jaap Huibers

Foto Valeriaan

Valeriaan werd al in het oude Griekenland gebruikt als kalmerend en ontspannend middel. Jaap Huibers over een kruid waar hij voor het eerst mee kennismaakte bij zijn oma. Er stond altijd een flesje valeriaandruppeltjes in haar keuken. ‘Ach, jongen, valeriaan helpt je hoofd erbij te houden als dat door verdriet wat onrustig is geworden.’


Zoeken naar inspiratie

Column Marjet Maks

Foto jpmm: Wolkenlucht | CC BY-NC-ND 2.0

"Een bos kromme bemoste takken... De bijeneters die overvliegen... Een hongerige kat die ik een sardine van de visboer geef en nakijk als hij koddig wegrent met zijn prooi... Het zijn gewone, maar mooie dingen die je pas beseft je als je erbij stilstaat." Goed beschouwd, aldus Marjet Maks, is prikkelloosheid een rijkdom in deze overspannen wereld. "Het naar binnen keren is ook een bron van inspiratie."



 




Elke editie los nabestellen Geef abonnement cadeau Persoonlijk abonnement
Footer