VA

nr. 3-1998

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen
Jaargang bestellen


KRUIDEN IN APENHEUL

Hoe weten hazen dat ze na een achtervolging baat hebben bij de kalmerende uitwerking van de melkdistel, een plant die om die reden in het Frans zelfs hazensla wordt genoemd; hoe weten wilde runderen dat klimop na de geboorte van een kalf de nageboorte naar buiten kan helpen drijven? In het Apeldoornse dierenpark Apenheul proberen twee biologen erachter te komen wat wolapen met kruiden hebben. De apenverzorgers zelf zijn ervan overuigd dat de tientallen geneeskruiden op het terrein de wolapen gezond helpen houden.

 

HELENDE KRUIDEN

De laatste zestig jaar was de belangstelling voor plantenmiddelen behoorlijk weggezakt. De wind is echter weer aan het draaien. Ginkgo biloba werd onlangs goedgekeurd als Nederlands eerste plantaardig geneesmiddel. En in medische bladen van naam wordt het aloude St. Janskruid geprezen om zijn antidepressieve werking. Waarom blijft de kloof tussen natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde zo groot? Docente natuurgeneeskunde Tedje van Asseldonk in gesprek met de Utrechtse farmocognost Johan van Meer.

ZONNIGE HELLINGEN

Sint-Janskruid tegen depressie; rode zonnehoed (Echinacae) om de weerstand op te krikken; arnica voor verstuikte enkels. Maar waar halen we al die geneeskrachtige kruiden vandaan? Niet uit het wild. Daarvoor is de behoefte aan geneeskruiden te groot. En een plant als arnica is tegenwoordig beschermd. Telen dus. Maar hoe? Is een plantje op de ene plek niet veel geneeskrachtiger dan op een andere plek?


 

LESJE FENOMENOLOGIE

Vierkante stengels zijn het handelsmerk van de lipbloemigen - kruiden als salie, lavendel, hysop en dovenetel, die dat getal vier ook voortdurend in hun bloemen en vruchten laten zien - zoals vijf het getal van de rozenfamilie is. De bioloog Willem Beekman schreef een loflied op een fascinerende plantenfamilie - te lezen als een wat romantische, maar zeker wetenschappelijke poëzie.
Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer