VA

nr. 5/6-1998

Home Geschenkabonnement Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen




Jaargang bestellen


WAT IS KWALITEIT?

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een Vermeer of een Appel, een gedicht van J.C.Bloem of C.O.Jellema? De kwaliteit van het Concertgebouworkest of een gebouw van Aldo van Eyck? Niemand zal op het idee komen om een schilderij, een gedicht, een viool of een bouwwerk uit elkaar te gaan trekken en vervolgens splinters of stenen te gaan tellen. En toch is dat in feite wat we doen als het om voeding gaat.


DYNAMISCHE LANDBOUW

De Nederlandse bioloog Hans Andeweg vertelt over de ontdekkingsreis die hij tien jaar geleden begon. Een tocht waarin hij op zoek ging naar de ware betekenis van het woord kwaliteit en waarin hij tot de ontdekking kwam dat Kwaliteit, met een hoofdletter 'K' geschreven, verbonden is met cultuur, natuur en levenskrachten. "Het woord cultuur blijkt afgeleid van het Latijnse woord colere - dat verzorgen, bebouwen en veredelen betekent." Gesprek met Andeweg over de ontwikkeling van nieuwe, dynamische technieken die levenskracht toevoegen.


LICHT IN DE VOEDING

Uilen zouden ons vermoedelijk het een en ander kunnen vertellen over de samenhang tussen lichtuitstraling en kwaliteit, vermoedt de Duitse biofysicus Fritz-Albert Popp. "Geen dier is in staat zo weinig licht in duisternis te zien." Sinds 1975 presteert evenwel ook de mens het een en ander op dit gebied. Dankzij een nieuwe generatie ultragevoelige lichtmeters weten we dat planten, dieren, groenten, granen, eieren, zuivel, thee en zelfs vlees licht uitstralen. Een ultrazwak licht weliswaar - maar vol informatie over de kwaliteit van deze voedingsmiddelen. Welke mogelijkheden zien Albert Heyn, Odin, twee ministeries en tal van deskundigen?

Zie ook de edities 5/1997, 1/1998 en 1/2004 en het interview met Nestlé-topman Reto Domeniconi.

CONTINENT DER KOLIBRIES

Wie de laatste dertig jaar op school heeft gezeten, kent het fenomeen: de fascinatie voor cijfers. Deskundigen zijn cijfermatig ingestelde specialisten geworden op steeds kleiner wordende vakgebieden. In de biologie duiken studenten de cel in zonder dier of plant nog van buiten te bekijken; in de aardrijkskunde zijn landenbeschrijvingen uit de gratie geraakt. In een dergelijk klimaat is het een verademing om over de schouders van de Zwitserse bioloog Andreas Suchantke mee te kijken naar de grote samenhangen in de Zuid-Amerikaanse en Oost-Afrikaanse landschappen.

EETBARE KNUPPELS

Veel mensen houden niet van courgettes. Maar de meeste mensen die er wel van houden, hebben nog nooit een "lekkere" courgette geproefd, meent culinair publicist Johannes van Dam. Een courgette wordt immers regelmatig te laat geoogst - en is daarmee al gauw te waterig, te vezelig en te kapokkerig. Kleintjes zijn eventueel bij Marks & Spencer te koop ("niet goedkoop") en in de biologische handel ("hoewel men daar op moet passen niet steeds commerciëler te worden"). Bij de groentenboer en in de supermarkt zijn courgettes volgens Van Dam al gauw oneetbaar. Hoeveel kwaliteit gaat er eigenlijk in een kilo?

Voor een smaaktest met Johannes van Dam? Zie: de Keuken op deze website.




Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 3-2008
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer