VA

nr. 1-2000

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen


OXFORD-DEBAT

De discussie moet overal nog beginnen. Zo lijkt het na een debat op de Oxford Debating Club over genetische manipulatie. Een groot deel van alle gemanipuleerde gewassen verdwijnt op dit moment in de voederbakken van kippen, varkens en koeien. Moeten we daarmee doorgaan? Zo luidt de vraag waarover de aanwezigen deze avond mogen stemmen. Een van de zeldzame keren dat Britse kopstukken voor en tegen met elkaar van gedachten wisselen.KUIKENS EN DOBBELSTENEN

Het onderzoek van de Franse onderzoeker René Peoc'h oogt verbijsterend. De uitkomsten al helemaal. Er zal wel een onderzoeksfoutje zijn gemaakt. Want hoe kunnen jonge vogels de gooi van een dobbelsteen beïnvloeden en hoe kunnen kuikens een lukraak rondrijdende kunstmoederkip naar zich toe trekken? Toch past het kuikenonderzoek helemaal binnen een nieuwe, uiterst succesvolle onderzoekslijn.


 


 
BEUYS & TARKOVSKI

Wie zei daar dat kunst binnen de muren van een museum moet worden genoten? De legendarische Duitse kunstenaar Joseph Beuys zag ook het planten van zevenduizend bomen als een uiterst kunstzinnige handeling. Nu, vijftien jaar later, staat het Duitse kunstenaarsduo Roswitha & Dieter Pentzek op bijna dezelfde plek een dood boompje te begieten. Honderd dagen lang. Zei de grote Russische filmmaker Andrei Tarkovski niet ooit: "Wie elke dag op hetzelfde tijdstip dezelfde handeling verricht en uitvoert als een ritueel, zal de wereld veranderen."

MET ANDERE OGEN

Schilderend aan de oever van het Reitdiep ervoer Sim Visser, de nieuwe directeur van Kasteel Groeneveld, voor het eerst wat het betekent om verbonden te zijn met een plek. "Een ervaring van geluk - van begrijpen, van verbondenheid met verleden en toekomst; kortom van het geluk er te mogen zijn." In een schitterend essay laat Visser de wandelaar, de automobilist en de schilder in zichzelf aan het woord over de toekomt van het Nederlandse landschap. 

© Horst Anthofer / Roswitha & Dieter Pentzek

Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer