VA

nr. 5-2001

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen
© Hans MeindersDE KRACHT VAN BEELDEN

Een verlaten spoorlijn waarop toch nog een stoomtrein blijkt te rijden. De stationschef, Wammes Waggel, zwaait met zijn lantaarn. Heer Bommel stapt in. De trein blijkt nergens in het bijzonder naar toe te rijden. "Hij gaat altijd maar rond op een baan zonder einde," zo zegt de conducteur. Er blijkt slechts één tussenstation te zijn - een station met vele deuren, waarachter men kan vinden wat men zoekt. Maar Bommel heeft al een deur gekozen. "Ik volg altijd mijn eigen levenspad, ook al is het eenzaam en onbegrepen." Hoe eenzaam en onbegrepen is het levenspad van de geestelijk vader van heer Bommel? Een teer interview in Laren NH. Marten Toonder over de binnenkant van de natuur, de last van ouderdom en het geestelijke in de mens. "Ik heb een heel leven nodig gehad om het de waarde van de geest te leren kennen." 


Een tweede interview met Marten Toonder in 3-2003 Zie ook het Ierland-nummer 4-2004

 
BOMMELLIEFDE

Er zijn Bommelverhalen de Bommel-fans Wil Uitgeest en Jaap Huibers in de loop der jaren tien, vijftien of zelfs nog meer keren gelezen hebben. Verhalen die Jaap Huibers bijvoorbeeld jarenlang als dagelijks brood tot zich heeft genomen. En die Wil Uitgeest kriebelig leuk zegt te vinden. "Het is de speelsheid waarmee hij omgaat met al die enorme thema's die hij aanroert, zonder deze ooit vast te leggen." In dit nummer lichten beiden hun Bommelliefde toe - aan de hand van hun eigen lievelingsverhalen. 

Voor een interview met Wil Uitgeest: zie editie 2/1999
 
WIE IS ER GEK?

BSE, MKZ en nu weer vogelpest: ik word vegetariër? De meeste Nederlanders blijken zover niet te willen gaan. Maar een verrassende 20 % van de lezers van het culinaire tijdschrift Lekker wel. "Ik eet nauwelijks meer vlees," aldus de Brabantse topkok Chris Michels in een debat dat Lekker organiseerde. "Wat nou," bromt Lucas Rive, chef-kok van sterrenrestaurant De Bokkedoorns. "Vis en vlees worden zo goed gecontroleerd - daar kan niets mee mis zijn." Hoe staat het nu eigenlijk met de gezondheid van onze landbouwdieren? Journaliste Diana Saaman trok een week op met de Britse biologische boer en BSE-onderzoeker Mark Purdey. Een portret. 
.

Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer