VA

nr. 3-2014

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnement vanaf 2013
Abonnement m.i.v. 2014
Los nummer Contact


BioThee

Inspirerende filmsFoto: Hape Smeele


‘Kungfu helpt me in evenwicht te blijven’
Zijn eerste contact met de homeopathie liep via boeken van zijn moeder die een praktijk had als natuurgeneeskundige (Heilpraktiker). Vervolgens bleek zijn leraar kungfu een belangrijke inspirator. “Zijn lessen voedden mijn wens om manieren te vinden lichaam en geest op de lange termijn gezond te houden.” Zijn allergrootste wens bleef echter de behandeling van kanker. Een wens die gedurende zijn hele geneeskundeopleiding overeind bleef. En nu werkt Jens Würster in een homeopathische kliniek in Locarno, gespecialiseerd in de behandeling van kankerpatiënten. 

Interview: Jens Würster -
arts in een homeopathische kliniek
in Zwitserland   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 3-2014 binnen een abonnement Geef 3-2014 cadeau


Foto: Hape Smeele


Een lange, boeiende reis

Copyright: Yoyo van der Kooi


“Hoe meer je je bewust bent van je eigen vergankelijkheid – van het feit dat dit leven maar even duurt – des te intenser je leeft,” zal Yoyo van der Kooi helemaal aan het eind van het interview zeggen. “Nù dus eruit halen wat er in zit. Nù doen wat je het leukste vindt.” Een gesprek over leven en dood met een beeldend kunstenaar die een methode (Flowering) ontwikkelde om anderen te helpen van het leven te genieten. 

Beeldend kunstenaar Yoyo van der Kooi over leven en dood en de dingen doen die je leuk vindt

   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 3-2014 binnen een abonnement Geef 3-2014 cadeau

Een veel grotere ruimte

James Turrell
Wat zijn onze inspiratiebronnen? Schilderijen, gebouwen, pleinen, steden? Wil Uitgeest over lichtkunstenaar James Turrell.
James Turrell

Wil Uitgeest: “Het is alsof hedendaagse kunstenaars soms een deurtje tekenen op de muur die het dagbewustzijn scheidt van de veel grotere ruimte die daarachter en daaromheen ligt – de ruimte waar de onbekende, nieuwe ideeën vandaan komen… En dan blijkt dat deurtje ineens ook nog echt open te kunnen.”

James Turrell

“Ik zou willen dat musea plekken van contemplatie konden blijven. Het is belangrijk dat er time-out-zones zijn, zoals  kerken en musea, waar mensen een paar momenten van rust en privacy kunnen vinden.”

James Turrell: “We hebben miljarden uitgegeven om naar de maan te vliegen. En dan zeggen we dat we in de ruimte zijn geweest, maar we zijn nu ook in de ruimte. Sommige kunstvormen en sommige vormen van spiritualiteit maken dat duidelijk.”

In de duinen van Den Haag waar het licht zo tastbaar aanwezig kan zijn, heeft James Turrell in 1996 een plek gemaakt om blijvend naar de lucht te kunnen kijken: Hemels Gewelf in Kijkduin.
Website Wil Uitgeest
James Turrell


   Verder lezen?  Bestel 3-2014 los Bestel 3-2014 binnen een abonnement Geef 3-2014 cadeauVruchtbare Aarde  20 | 30 jaar

Vruchtbare Aarde staat eind 2014 precies twintig jaar op eigen benen. Dertig jaar geleden verscheen de allereerste editie in het nieuwe A4-formaat. De afgelopen twintig, dertig jaar heeft Vruchtbare Aarde mensen aan het woord proberen te laten die ons als redactie naar het puntje van onze stoel trokken. Bijzondere mensen met een breed blikveld en een vermogen in samenhangen te denken. In deze en een klein aantal volgende edities laten we u kennismaken met een selectie van de allermooiste parels uit het rijke VA-archief, teruggebracht tot hun meest schitterende kern.Jubileumartikel 2002.

Tussen droom en werkelijkheid

Christopher Holland


Men zegt wel dat een onbekende stad de bezoeker aanraakt met een toverstokje. Alsof de nieuwkomer even een kind wordt, dat zich overgeeft aan alle indrukken die op hem afkomen. In Venetië doet zich een hoogst wonderlijke vermenging van droombeeld en werkelijkheid voor. Onder de oppervlakte, achter de nevel in de schemering, menen liefhebbende bezoekers de schim te zien van het mythische Venetië. Het gevoel deze stad al een beetje te kennen – ook al kom je er voor het eerst. Een ode aan het oerbeeld van de stad.

Venetië

 Oerbeeld  van een stad
Jubileumartikel 2008.

Liefde voor Thee

All in This Tea, Les Blank


Geef theekenner en –importeur David Hoffman een zak Chinese thee en je hoort hem al gauw ‘chemisch, middelmatig’ roepen. Zijn aanpak heeft in China voor een kleine kentering gezorgd. Zijn jarenlang volgehouden conclusie was dat Chinese topthee wel degelijk te vinden is, maar nooit, maar dan ook nooit, op commerciële theeplantages en altijd afkomstig van theestruiken op biologisch goed verzorgde bodems. “Er is gewoon geen andere manier.”

De Amerikaanse thee-importeur en vrijbuiter David Lee Hoffman reist te voet naar de meest afgelegen bergstreken – altijd op zoek naar de beste thee.
   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 3-2014 binnen een abonnement Geef 3-2014 cadeau
Column Frans Olofsen

Liegende sukkel

image
Teylers Museum

Frans Olofsen kijkt over grenzen heen, denkt andersom, stulpt fenomenen binnenstebuiten en laat nieuwsgierig licht schijnen op het bijzondere en doodgewone. In zijn nieuwste column ontwaart hij een onthutsend spiegelbeeld, ingeluid door een toevallig opgevangen gesprek tussen twee museumbezoeksters die hun relatieproblemen tijdens een bezoek aan het Teylers Museum illustreren aan de hand van een toevallig aanwezig fossiel. ‘Mijn favoriete fossiel.’

Een blik in een confronterende spiegelWeblog-Salicornia

Column Marjet Maks

De laatste herder

Paulo Etxeberria: La Alpujarra

Aan het begin van de nieuwe eeuw stapte Marjet Maks over de drempel naar een nieuw leven in een Spaans dorp, met een sfeer die wel iets weg had van het dorp uit haar jeugd in de jaren zestig. Samen met haar partner kocht ze een eeuwenoud en bijzonder huis met waterbron in een klein boerenbergdorp in de Alpujarras. Een bijzonder gebied met een Arabische sfeer. Ze heeft de tijd nog meegemaakt dat de ezels terugkwamen van het land, bepakt met haardhout of de olijven- en amandeloogst; en dat in de winter in het dorp de geur hing van rook van haardvuren en dat haar buurvrouwen haar olijven leerden inmaken, of kaas van geitenmelk. Maar ook Spanje is een modern land geworden...


Marjet heeft een bundel samengesteld met verhalen over haar Spaanse dorpsleven: De laatste herder genaamd. De meeste verhalen verschenen eerder in Vruchtbare Aarde.
  Verder lezen?  Bestel 3-2014 los Bestel 3-2014 binnen een abonnement Geef 3-2014 cadeau

Het interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in VA-editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben.

Een tijdelijke gast

image
Foto:  Sybren Stüvel, Haarlemmerhout

Het was een gure, natte dag. Oneengedoken, zat daar roerloos op een tafel in de tuin een piepjonge kauw. Tot op de huid kletsnat en flink onderkoeld. Het begin van een kortstondig verblijf van een klein vogeltje in Huize Moolenburgh, tot het moment dat het kauwtje zijn vrijheid terugkreeg en Moolenburgh peinzend achterbleef - mijmerend over de zielevogel in de mens die ooit ook de kooi van het lichaam zal verlaten...

 Een interview met H.C. Moolenburgh
H.C. Moolenburgh


“... terugfietsend was ik nog steeds in dat moment en ineens moest ik aan een oeroud verhaal denken uit de Hebreeuwse traditie...”H. C. Moolenburgh – U kunt veel meer dan u denkt. Wat u zelf kunt doen om uw kind gezond te houden – Lemniscaat – ISBN: 9789047706069 | 2013 | € 25,00 | Gebonden met leeslint, 470 p.
H.C.Moolenburgh-editie 1-2007 als welkomstgeschenk in abonnement  Verder lezen?  Bestel 3-2014 los Bestel 3-2014 binnen een abonnement Geef 3-2014 cadeau


Vruchtbare Aarde  20 | 30 jaar

Beste lezer,
De 20-30-jaar serie waarvan u in deze editie 3-2014 de eerste vier voorbeelden ziet, beoogt artikelen naar boven te halen uit het rijke VA-archief die op het moment van schrijven een bijzondere betekenis hadden, maar die betekenis ook hebben behouden. Hebt u, lezer, wellicht uw eigen favorieten? Zijn er artikelen waar u graag een ingekorte versie van terug zou willen zien? Misschien weet u het jaar niet meer of herinnert u zich wellicht alleen nog een enkel trefwoord... Niet erg. Wij gaan voor u op zoek. Geef uw suggestie hier aan ons door.
Jubileumartikel 2003.

Het geheim van de blauwe bloemHet verhaal van een zeldzame bloem die je als mens je hele leven moet blijven zoeken.

Jaren geleden bracht Zoran Zlatkovic samen met zijn Servische oma een bezoek aan een Servische begraafplaats. Ze bleven staan bij het graf van een oude schaapherder – die Zoran als kind nog zijn eerste lessen had gegeven in de kunst van het tijd nemen en het zien van betekenissen. Het was deze schaapherder die hem had verteld over een zeldzame bloem die je als mens je hele leven moet blijven zoeken.

Een bespiegelend gesprek onder de schaduw van een walnotenboom.
Jubileumartikel 1999
Piet Mondriaan: Bloeiende appelboom, 1912

Kwantumsprongen in schilderkunst & bewustzijn

Paul Cézanne: Sainte Victoire, 1902-1906
Na de grote overgang van twee- naar driedimensionale schilderijen volgde begin 20e eeuw een nieuwe kwantumsprong: de opkomst van de abstracte schilderkunst.

“Oude kunst geeft je iets,” zegt kunstdocente Wil Uitgeest. “Je kunt de schoonheid ervan indrinken. Van moderne kunst daarentegen krijg je niets. Je moet zelf iets doen...” Fascinerend hoe een meesterschilder als Piet Mondriaan ons heeft geholpen de materie weer doorzichtig te krijgen. “Zijn abstracte werk kon bij wijze van spreken stralen als een lamp.” Het was de tijd dat fysici de vaste grond onder onze voeten wegsloegen met de ontdekking dat ‘alles energie is’ en dat ‘alles bewustzijn is’. Geen toeval, aldus Wil Uitgeest. “In beide gevallen gaat het om het door de oppervlakte van de materie heen willen breken.”
 

Een belangrijke voorloper van de 20e eeuwse schilderkunst is Paul Cézanne (1839-1906) geweest. ‘In zijn werk is het alsof men door de vormen heen kijkt – in een wereld die normaal gesproken voor de ogen verborgen blijft.’
Nieuwe webwinkel


  VA's Filmselectie 

image

Nieuwste films in VA's filmselectie:Copyright:Die Zauberflöte: De Zweedse regisseur Ingmar Bergman (1918 – 2007) was zelfs al op jonge leeftijd verkocht. Op zijn twaalfde zag hij Die Zauberflöte voor het eerst. Hij omschreef Mozarts laatste opera later als ‘een kameraad voor het leven’. In de  jaren zestig liet Bergman een 18de-eeuws theater tot in detail nabouwen, om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de 18e eeuwse theaterervaring die Mozart zelf in 1791 moet hebben gehad in Wenen. (Nederlands ondertiteld | Zweeds gezongen | 129 min | Prijs: € 8) Opnieuw in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Viva la Libertá: Aangenaam kijkspel; humor; subliem acteerwerk. Een film die tussen de regels door een wezenlijke vraag stelt: ‘Waar gaat het om in het leven?’ Gaan we op de oude voet door? Of is het tijd voor fundamentele vernieuwing? En zo ja, welke vernieuwing. In Viva la Libertá maakt de Italiaanse politicus Enrico Oliveri (rol van Toni Servillo, La Grande Belezza) kennis met vergeten waardes als oorspronkelijkheid, bezieling, humor en de inspiratie die uit kan gaan van kunst. (Speelfilm | 94 min | 2014 | Ned. ondertiteld | € 12,50)Vanaf november 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Voices of Transition: Eerlijk toegeven: wie wist dat Cuba zoveel kennis heeft op het gebied van agro-ecologie en stadslandbouw? 70% van alle fruit en groenten in Havana wordt binnen de stadsgrenzen geproduceerd, op ecologische wijze. ‘Ik heb de film twee keer gezien, omwille van het pure plezier,’ aldus Niko Paech, hoogleraar economie, Universiteit van Oldenburg, doelend op de aanstekelijke wijze waarop alternatieven in beeld worden gebracht.
(Docu | 98 min | 2014 | Ned. ondertiteld | € 12,50). Vanaf november 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Suzanne: Vreemde ervaring. De ontdekking dat een film waar je van tevoren weinig van had verwacht zo’n ‘sublieme’ filmervaring weet op te roepen. Wat een film! In de woorden van de regisseuse: ‘Een plaats proberen te geven aan het mysterie en het toeval van het leven’? Een bijzondere vertelling rond de transformatie van een meisje, tot tiener en dertiger die totaal van binnenuit komt. Een ‘echte’ film die de kijker vrij laat. (Speelfilm | 98 min | 2013 | Frans gesproken | Ned. ondertiteld | € 12,50)Vanaf november 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Comme un Chef: Een simpele, lichte komedie. Maar… ook een warme film met ‘een hart’ die de spagaat tussen geld verdienen en het volgen van je passie op een fijne manier aan de orde stelt. Evenals de spagaat tussen vastzitten aan ‘oude vormen’ en het ‘openstaan voor het nieuwe’. En dan is er nog het dilemma of we vast willen houden aan kwaliteit of mee willen gaan met de mode van het moment.
(€9,50 - Nederlands ondertiteld)Vanaf april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Kinder vom Napf: Debuutfilm van Alice Schmid (1951) in de traditie van Etre et avoir, over het leven van deze boerenkinderen in het ruige landschap rond de berg Napf, in het hart van Zwitserland. Het gebied waar ze vlakbij zelf is opgegroeid en waar ze nu nog woont. “Het verlangen was om een film te maken over de kinderen die in dit berggebied wonen. “Ik wil laten zien hoe een jeugd ook kan zijn en een ode brengen aan het gebied en de natuur.”
(€16,50 - Nederlands ondertiteld). Vanaf april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Jour de Fete - Jacques Tati: Ergens in het midden van Frankrijk bereidt een dorp zich voor op het jaarlijkse feest. De draaimolen en de schiettentjes worden opgezet, een oud vrouwtje voorziet alles van commentaar. Maar dan ziet postbode François (= Tati zelf) in de cinematent een film over nieuwe methodes bij de Amerikaanse posterijen. Hij is onder de indruk van de efficiëntie. Een dag later zet ook François er een tandje bij. Eerste van de grote Tati-films.
(€ 8,50, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Heimat 1 - 16 uur - Edgar Reitz: ‘Zijn films belichten het echte leven en echte mensen, maar veel scènes zijn net een sprookje – vol magie, afkomstig uit een andere wereld,’ zei een liefhebber ooit over de eerste Heimat-reeks waarin de Duitse filmmaker Edgar Reitz ons een kijkje gunt in de oude dorpswereld, waarin elke kijker zijn eigen herinneringen kwijt kan. Elf films van in totaal 16 uur.
(€ 26, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Die Zweite Heimat - 25 uur - Edgar Reitz: Vraag liefhebbers naar hun favoriete Heimat-reeks, dan zullen de meesten naar de eerste reeks wijzen, tegenwoordig bekend staand als Heimat 1. Maar de tweede reeks (gewijd aan het leven van muziekstudent Herman en zijn vrienden in de grote stad München) is minstens zo mooi en misschien zelfs nog mooier. De eerste zeven, acht afleveringen van Die Zweite Heimat zit vol momenten van een ongelooflijke poëtische schoonheid.
(€26 - Nederlands ondertiteld)Vanaf april 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Die Andere Heimat - 4 uur - Edgar Reitz: Rond 1840 was Duitsland een emigratieland. Ook de inwoners van het fictieve plaatsje Schabbach overdenken de optie van een vertrek naar Brazilië. Edgar Reitz zegt in VA 3-2014: “In Die Andere Heimat heb ik steeds geprobeerd om die rustige hartslag van tachtig aan te houden. De hele film is in feite ritmisch-muzikaal gedacht. Wat ik denk is dat een dergelijk ritme in ons iets oproept van een natuurlijke manier van kijken of voelen...” 
(€22 - Nederlands ondertiteld). Leverbaar vanaf 29 april 2014 »

Die Andere Heimat DVD
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Fanny & Alexander - 5 uur: Kijken naar Fanny & Alexander is als het kijken in een spiegel. Zoals elke grote film is ook de laatste grote speelfilm van Ingmar Bergmann te genieten op meerdere lagen. Alle personages lijken aspecten van de mens te zijn - van elke mens. Maar het is vooral de langere versie die ons als kijker helpt in te zien dat het zwart-wit van de karakters slechts schijn is. De personages zijn niet goed of kwaad, zoals in de kortere versie, maar zowel goed als kwaad.
(€ 25, Nederlands ondertiteld + extra's). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel»

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Fanny & Alexander - 3 uur: Bergman’s laatste grote film is als de verbeelding van een archetypische reis – waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Pas aan het eind van de weg gloort licht; gepersonifieerd door de wijze Isak. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een glimp op van de verticale dimensie. De eerste keuze zou de 5-uurs-versie moeten zijn. Maar de door Bergmann zelf ingekorte 3-uurs-versie is veel goedkoper en bovendien interessant als vergelijk.
(€ 8,50 Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Tous les Matins du Monde: Op internet spreekt een liefhebber over een "schilderij" van een film. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw in deze speelfilm met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In Tous les matins du monde is er nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt.
(€8,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen drie musici over hun passie voor muziek. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen.
(€9,- - Nederlands ondertiteld). Sinds april 2014 terug in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeau

Copyright:Wie zingt daar zo? (Ko to tamo peva ): Er zit iets wonderlijks aantrekkelijks aan deze road movie waar moeilijk de vinger op valt te leggen. Intrigerende beelden van een groepje mensen in een bus rijdend over het Servisch platteland richting Belgrado, jaren veertig. Een gammel voertuig dat nog het meest weg heeft van een rijdende kachel. In de bus lijken alle menselijke archetypen vertegenwoordigd. Op gezette tijden wordt het verhaal onderbroken door het gezongen commentaar van twee zingende zigeunerjongens.  (€ 14, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:
  Films kijken? Naar de filmwebwinkel  Bestel deze film  Geef 3-2014 cadeauVA
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer