Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie

             Chartres                  (heruitgave)
       en het raadsel van het labyrint

     Chartres Special nu digitaal

Vruchtbare Aarde  Inspiratiebron voor levenskunstenaars    

Een kijkje in de inhoud van dit nummer:

De symboliek van het labyrint

Betekenisvolle, mythische reizen beginnen op een kritiek moment in de tijd waarop uitzonderlijke omstandigheden om actie vragen. Eerst is er de oproep tot avontuur. Een oproep die komt op een moment dat de vertrouwde levenshorizon te eng wordt bevonden. Men is de oude denkbeelden ontgroeid; het moment voor het overschrijden van de drempel is daar. Het doek gaat open voor een overgang die neer blijkt te komen op een nieuw geboren worden. Een persoonlijke wandeling door de gotiek en een kennismaking met de duizenden jaren oude symboliek van het labyrint. Meer info »

Een gevoel van welbehagen

Foto
Foto

Hoe komt het dat mensen in een labyrint zo vaak een gevoel van welbehagen, ontspanning en balans ervaren? Het is tenslotte niet meer dan een pad, kronkelend van links naar rechts en weer terug. Geen mens kan erin verdwalen. Er is maar één weg. En wie de weg een aantal malen gelopen heeft, kent alle bochten. En toch is het motief ouder dan de weg naar Rome. In Italië, Spanje en Engeland werden duizenden jaren geleden al labyrintmotieven gegraveerd in steen. Interviews met twee ervaringsdeskundigen. En een steuntje in de rug: acht pagina's met tips. De mooiste boeken en websites; en een overzicht van te bezoeken doolhoven en labyrinten.

De draad van Ariadne

Foto
Foto
Foto

In 2003 leidde Arthur van Steen, holistisch therapeut in Beneden-Leeuwen, een reis naar Chartres - voor hem een van de grote voorbeelden van een balans tussen het vrouwelijke en het mannelijke principe. Een gesprek over de draad van Ariadne en andere krachtige symbolen van vrouwelijke energie; de betekenis van de aan Minerva, Isis en Demeter gewijde vrouwelijke plaatsen voor onze tijd; de lichtstraal die op 21 juni de kathedraal binnenvalt en de precieze locatie van het oude krachtcentrum van Chartres. Verder natuurlijk over het labyrint als weg naar de Graal en over veel andere symboliek “waar de kathedraal vol mee zit.?Tijdperk van het Labyrint

"De belangrijkste vraag die onze westerse cultuur zich de afgelopen 500 jaar heeft gesteld is de vraag of iets juist of niet-juist is. Het doolhof is daar altijd het symbool van geweest. Kijk naar onze scholen, waar nog steeds de fouten van leerlingen geteld worden om erachter te komen of ze al of niet begaafd zijn. Het labyrint biedt een heel andere uitdaging. Het labyrint legt niet de nadruk op goed of fout, maar zegt: loop of sta stil." Interview met de Oostenrijkse fotograaf en labyrintkenner Gernot Candolini. "Ooit leefden we in het tijdperk van het labyrint. Nu zitten we in het tijdperk van het doolhof. Maar we staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van het labyrint.? Meer info »Stilte, licht en mystiek

Foto
Foto

"Achter oude gebrandschilderde ramen verzinkt alles wat op aarde van waarde is.? Het verhaal van twee Chartres-liefhebbers: cultuurhistoricus Jeroen Lutters over zijn pogingen studenten te bezielen en "door de steen van Chartres heen te breken? en zo toegang te krijgen tot de filosofie van stilte, licht en mystiek die de School van Chartres kenmerkte; en kunstenares Wil Uitgeest over een van de betekenisvolste weken van haar leven: een memorabele serie lentewandelingen langs de drie roosvensters. Meer info »


 
Bestel Chartres Special los Gratis download artikel Abo + 2 gratis welkomstnummers
Footer
Stuur deze email door naar een vriend