Welkom bij Vruchtbare Aarde Reisverhalen op de grens van droom en werkelijkheid Vruchtbare Aarde stelt zich aan u voor Proef van een aantal smaakvolle artikelen Schuif aan voor een aantal interviews Een greep uit de inhoud van de laatste jaargangen Vruchtbare Aarde als knooppunt in het web Een uitnodiging tot de kunst van het kijken Gesprekken met film- en theatermakers Visies op tuin en landschap
Deze pagina wordt niet meer bijgehouden, klik hier voor de nieuwe welkomstpagina

Editie 4-2014 van Vruchtbare Aarde. Een greep uit de inhoud: Filosofe Joke Hermsen over het durven vergeten van kloktijd | Bijzondere en humorvolle reflectie van kunstenaar Herman Smith op een leven na een beroerte | Schrijfster Rita Spijker over haar geboorte als oma | Mensen in hun kracht: Zwitserland loopt in 2016 voorop met een referendum over de invoering van een basisinkomen. Fernand Crijns vindt de invoering hoog tijd worden, ook voor ons | Jubileumartikelen VA 20-30 jaar: ‘Ja, dokter, ik heb gehoord van al die gekke dingen die u doet, maar daar wil ik niks mee te maken hebben.’ Dierbaar interview met H.C. Moolenburgh. Terugblik op een huisartsenpraktijk waarin zelfs humor en sprookjes een plek hadden | Weerzien met Ierland: Het oud-Ierse christendom deed wat het boeddhisme nu nog altijd doet: de innerlijke ervaring voorop stellen. Een weekje Ierland |  Verhalen onder de Olm van Bunlahy. Schuif aan onder de oude Olm op de grens van droom en werkelijkheid en laat u meevoeren door de oude verhalen. Meer info over deze editie klik hier». En: klik hier voor de nieuwsbrief » En klik hier voor VA's filmwebwinkel »

Welkom bij Vruchtbare Aarde  |  

Spiritueel Cultureel Tijdschrift

  |  Voeding voor de ziel.

Een driemaandelijkse uitnodiging tot blikverruiming en levenskunst. Misschien willen we het onmogelijke en misschien lukt het ons niet altijd, maar we streven er naar, elke drie maanden weer: op een leesbare wijze door proberen te dringen tot de binnenkant der dingen en het aandragen van geestelijke voeding. Grenzeloos nieuwsgierig als het om visie gaat.

Een aantal voorbeelden van de afgelopen jaren: de Duitse komiek en tv-presentator Hapé Kerkeling over zijn tocht naar Santiago de Compostela; de Nederlandse zangeres Rajae el Mouhandiz over de Noord-Afrikaanse manier van dromen; de Duitse filmmaker Edgar Reitz over de poëzie van het filmmaken; de Franse filmmaker Jean-Henri Meunier over zijn liefde voor het plaatsje Najac en oud-theaterdirecteur Maarten Zweers over de rijke symboliek achter de grote Mozart-opera's.

In het zuiden van Andalusie vertelde de Britse oud-Genesis-drummer Chris Stewart over zijn leven in Spanje. We klopten aan bij hovenier Kees Schouten ("de tuin als spiegel"), theatermaakster Inèz Derksen ("Het Oneindige Verhaal"), de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh en labyrintenonderzoekster Selma Sevenhuijsen. Twee keer waren we op bezoek bij Marten Toonder. We interviewden filosoof Ervin Laszlo, acteur Kees Brusse, Andalusië-kenner Christine Gruwez en architect Ashok Bhalotra. Uitgebreid besteedden we aandacht aan het eigenzinnige museum Hombroich, het labyrint van Chartres en de ronde torens van Ierland en zeker ook aan het biofotonenonderzoek van Fritz Popp. Altijd weer was de uitdaging: inspireren, uitnodigen tot verder kijken, het leggen van dwarsverbanden en het openen van vergezichten. Een uitnodiging tot blikverruiming, zogezegd.

Vier topartikelen Vruchtbare Aarde in uw mailbox

Vruchtbare Aarde viert haar 20 jarig jubileum en geeft vier van haar mooiste artikelen weg:

Humor & sprookjes in de spreekkamer: een ontmoeting met H.C. Moolenburgh | Chartres en het raadsel van het labyrint | De wereld rond in een rolstoel met Albert Casals: de meest levenslustige geïnterviewde ooit | De gouden scarabee en andere toevalsverhalen van en over Jung.

Klik hier

Editie 4-2014: Filosofe Joke Hermsen over het bewust creëren van tussentijd en het vergeten van kloktijd | Bijzondere en humorvolle reflectie van beeldend kunstenaar Herman Smith op een leven na een beroerte | Schrijfster Rita Spijker over haar geboorte als oma | Jubileumartikelen VA 20-30 jaar: Weerzien met Ierland | Verhalen onder de Olm van Bunlahy | De terreingeneeskunde van H.C. Moolenburgh. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 4-2014

Editie 3-2014: Jens Würster - arts in een homeopathische kliniek in Zwitserland: ‘Kungfu helpt me in evenwicht te blijven’ | Beeldend kunstenaar Yoyo van der Kooi over leven en dood: ‘Nù doen wat je het leukste vindt’ | Wil Uitgeest put inspiratie uit de lichtkunst van James Turrell | Jubileumartikelen VA 20-30 jaar: Venetië: Oerbeeld van een stad | Biologische theeavonturen in China | Het geheim van de blauwe bloem. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 3-2014

Editie 2-2014: ITIP-directeur Bertie Hendriks over de zeven levensfasen in het leven van een mens en het verschil tussen ‘doen waar je goed in bent’ en ‘doen waar je blij van wordt’ | Interview met Yvonne Schoutsen over haar droomreis: een 1200 kilometer lange pelgrimstocht rond het tropische eiland Shikoku in de voetsporen van de boeddhistische monnik KÅ?bÅ? Daishi | Marjan van Duin over haar fascinatie voor olifanten. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 2-2014

Editie 1-2014: Piet Leguit blikt terug op zijn loopbaan als chirurg en zijn ervaringen met meditatie en ontspanningsoefeningen: een hartstochtelijk pleidooi voor meer compassie in de gezondheidszorg | Interview met actrice Julika Marijn die tien jaar lang solovoorstellingen op Etty Hillesums dagboeken baseerde | Interview met de Duitse meesterfilmer Edgar Reitz | Bruno van den Elshout over zijn fascinatie voor de horizon. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 1-2014

Editie 5-2013: Een interview met de Leeuwarder kunstenaar Rein de Vries wiens schilderijen naar een meer of minder verre toekomst verwijzen | De Vlaamse schrijfster Zoë Joncheere over vrijheid en levenskunst | Terugblik op een wonderlijke elektro-acupunctuur test | Han van den Boogaard diept een aantal bijzondere jeugdherinneringen op | H.C. Moolenburgh over een bijzondere ontmoeting in de duinen. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 5-2013

Editie 4-2013: Jan Rotmans over de crisis als een boeiende kantelperiode naar een samenleving waarin de mens in alles centraal zal komen te staan » Theatermaakster Dette Glashouwer onderzoekt haar persoonlijke verhouding tot geld » Journaliste Viola Robbemondt zoekt contact met de 97-jarige visionair Jacque Fresco over zijn stad zonder geld » Peet Veerbeek over zijn behoefte aan eerlijke handel, en de weg van optiebeurs tot BioThee... Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 4-2013

Editie 3-2013: Goethe zei het al: "Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen we in staat zijn daadwerkelijk te realiseren." Interview met de ontdekker van de creatiespiraal, Marinus Knoope » Sander Francken over drie oeroude, wijze volksvertellingen » Yogadocent en ademtherapeut Karin Steffens over het omgaan met kwetsbaarheid » Harpiste Junda Maks over de bijzondere betekenis van harpmuziek voor zwaar zieke mensen. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 3-2013

Editie 2-2013: Openingsinterview met oud-theaterdirecteur Maarten Zweers over de revolutionaire cultuurovergang waar onze maatschappij doorheen gaat » De Japanse leerkracht Toshiro Kanamori houdt het Nederlandse onderwijs een spiegel voor » Marinus van Nistelrooij over zijn wandeltochten met een ezel. Reizen om thuis te komen » Josephine Hamming over de spirituele en biologische raadsels in een vlinderleven. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 2-2013

Editie 1-2013: Interview met de jonge Spanjaard Albert Casals, die zich door zijn rolstoel niet laat weerhouden om lange reizen te maken » Ook Anna van Praag schrijft tussen haar reizen door kinderboeken op haar Spaanse berg » Conny Coppen over de rijkdom van de oude Chinese geneeskunde en de herfstsymboliek van onze tijd » Marjanne Huising over haar fascinatie voor Hildegard van Bingen. Meer info » en klik hier voor de nieuwsbrief.

Editie 1-2013

Editie 3-2012: Joost Conijn over de inzichten die hij vliegend naar Afrika opdeed in een eigen gemaakt vliegtuig. “De motor weet niet dat je over water vliegt.â€? » De Zeeuwse kunstenaar Marja de Lange over het opgesloten zitten in de ‘doos’ van het lichaam en het verlangen vleugels te hebben  » Linda Wormhoudt over goede, gelaagde portretfotografie en haar fascinatie voor de Sami. Lees hier de nieuwsbrief die het nummer begeleidt.

Editie 2-2012

Zomereditie 2-2012: beeldend kunstenaar Juke Hudig over het tekenen van inwijdingsverhalen, met speciale aandacht voor Dantes Divina Commedia » Nathalie Bruys over de mogelijkheden om als geluidskunstenaar mensen te prikkelen en zelfs te healen » En: intrigerende verschillen tussen de beleving van de originele en de gespiegelde versie van Van Goghs De roze perzikboom. Lees hier de nieuwsbrief die het nummer begeleidt.

Editie 2-2012

Voorjaarseditie 1-2012: het grote Pim van Lommel interview. Een persoonlijk gesprek over bijnadoodervaringen en inspiratiebronnen; de tanende glans van macht en uiterlijkheden; en de levensinzichten waar mensen mee terugkomen na een bijna-doodervaring » Ad Verbrugge over Parzival, onderwijs en het belang van bezieling » Een persoonlijke reis langs betoverende voorstellingen » Sir Simon Rattle: Levenslessen in een dansklas »  Lees de nieuwsbrief.

Editie 1-2012

In editie 4-2011 van Vruchtbare Aarde: Huisarts Richard Hoofs over de ommezwaai in zijn leven » Leven als passie - Tiziano Terzani: Gesprekken met mijn zoon » Mieke Veltman over zeven jaren in een Noorse berghut » Peter Liefhebber belicht Shakespeare’s De Storm: Spiritueel houvast in woelige tijden » H.C. Moolenburghs ode aan de mysterieuze momenten in zijn leven » Weg van Canto Ostinato » Monte Amiata op de Michaëlslijn. Lees hier de nieuwsbrief.

Editie 4-2011

Herfsteditie 3-2011: De reisgenoten van Lothlorien, een persoonlijk dagboek van een vision quest  » Interview met Rob Top, auteur van het boek Westers sjamanisme en de vision quest » Interview met beeldend kunstenaar Jos van Wunnik over zijn dertigjarige thuisreis » Dafne Arlman over het ontstaan van een serie visualisaties van oude Inca-lessen. Lees hier de nieuwsbrief die het herfstnummer vergezelt.

Editie 3-2011

Zomereditie 2-2011: Het grote Adelheid Roosen interview » Myschka Mellenbergh over haar liefde voor de Orciavallei » Karin Snoep loopt de nieuwe Sultan's Trail » H.C. Moolenburgh over het geheim van de twee zusjes » En heel, heel veel over leylijnen en leycentra » En verder: Stef Bos als inspirator in de geografie. Tijdreizen naar Chartres en Cordoba. De tot de verbeelding sprekende Lambertuslijn. Amalia Baracs over het Geluk van een Schommel. Lees hier de nieuwsbrief.

Editie 2-2011

Voorjaarseditie 1-2011: Arita Baaijens over haar liefde voor de woestijn en haar zoektocht naar het paradijs in het Altai gebergte » Ecotherapeut Hans Andeweg over het uitkomen van dromen en het inzetten van vrouwelijke toekomstkrachten » Douwe Tiemersma over zonlicht in de kinderwagen » Beeldhouwster Ans Zondag over haar inspiratiebronnen op een droge, Spaanse berg » C.G. Jung aan het Lago Maggiore » Lees hier de nieuwsbrief en hier de redactionele inleiding.

Editie 1-2011

Wintereditie 4-2010: Stembevrijder Jan Kortie: "Als mensen beginnen te improviseren, ontstaan er cadeautjes van schoonheid en bezieling" » Liefdesverklaring aan de relativerende kijk op het leven van Jacques Tati » Overweldigend gevoel van vertraging in Suriname » Stadsdichter Gouda over Gouds licht en verstilde waterlopen » Frans Olofsen kruist de Michaëlslijn van Santiago de Compostela naar Archangelsk. Lees hier de nieuwsbrief en hier de redactionele inleiding.

Editie 4-2010

Herfsteditie 3-2010: Een ontmoeting met film- en reclamemaker Johan Kramer op het strand van Bergen: over de ontroering die een spelend jongetje in het zand oproept; en de kunst van het jezelf overbodig maken » Een gesprek met de Peruaanse antropoloog Juan Nunez del Prado over zijn leerperiode in de Andes » Peter Lovenheim over een buurtproject waar Julia Roberts inmiddels de filmrechten van heeft gekocht. Lees hier de nieuwsbrief en hier de redactionele inleiding.

Editie 2-2010

Zomereditie 2-2010. Jeugdtheatermaakster Inèz Derksen over haar enthousiasme voor Het Oneindige Verhaal van Michael Ende. » Huisarts Joop de Vette over een onvergetelijke reis naar de Andes » Leoni Jansen, Dick Berlijn, Herman Vuijsje en andere pelgrims over de magie van de camino naar Santiago de Compostela » Intrigerende momenten uit het presidentiële leven van Vaclav Havel » Levenslessen van Peter Brook + Lees de nieuwsbrief en hier de inleiding bij dit nummer.

Editie 2-2010

In de voorjaarseditie 1-2010 oud-Genesis-drummer Chris Stewart over zijn leven in Andalusië  » Zangeres Rajae over de Noord-Afrikaanse manier van dromen en haar verlangen "om de dingen mooi te willen maken" » Jorn Copijn over de nepargumenten van gemeentes als het om bomen gaat » Een oproep van tandarts Fred Neelissen om tandpasta fluorvrij te maken. Lees de nieuwsbrief en hier de redactionele inleiding bij dit nummer.

Editie 1-2010

In de wintereditie 4-2009 reisverhalen en columns uit Zuid-Amerika, Mongolië , Barcelona, Toscane, Andalusië, Haarlem en het Alpendorpje Viganella. Interview met de Deense regisseur van IDFA-topper Bogota Change die uit de doeken doet hoe burgemeester Antalas Mockus de Colombiaanse hoofdstad drie jaar lang bestuurde met humor, kunstzinnigheid en creativiteit. Lees hier de nieuwsbrief die het nummer vergezelt.

Editie 4-2009

Herfsteditie 3-2009: Met speciale aandacht voor Frankrijk. De Franse filmmaker Jean-Henri Meunier over zijn liefde voor het plaatsje Najac in de Aveyron; Marie-Monique Robin over haar Monsanto-film. Reinout Nauta als Nederlander in Frankrijk. Jan van Delden belicht de tienjarige thuisreis van Odysseus als metafoor van de sprituele thuisreis. Wijnmagister Tjitske Brouwer over haar inspiratiebronnen. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 3-2009

Zomereditie 2-2009: Met speciale aandacht voor tuinen vanuit ecologisch en holistisch perspectief. De Verloren Tuinen van Khajuraho. Wonderlijk hoe Albert Howard de ecologische inzichten negentig jaar geleden vanuit India meenam naar Europa en hoe diezelfde inzichten nu terugkeren naar India. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 2-2009

Voorjaarseditie 1-2009: Met speciale aandacht voor het "geheim" van de biologische landbouw en... de reactie van forensen op een portie schoonheid op weg naar hun werk. Een cadeau voor forensen in de ochtendspits. Een wereldberoemde violist geeft incognito een soloconcert op een van 's werelds mooiste violen in een metrostation in Washington. En dan? Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 1-2009

Wintereditie 4-2008: De tuin als spiegel: Hovenier Kees Schouten over warme tuinen, zachte bomen en de kunst van het loslaten » Jaarfeesten en de seizoenskalender van Eugenie Drabbe » De muzikale klankbeelden van Alexander Lauterwasser in de kathedraal van Chartres en de Dom van Keulen. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 4-2008

Herfsteditie 3-2008: Aandacht voor de voetreis van Jeannette Albers die op haar vijftigste de deur achter zich dicht trekt en aan een wandeltocht van duizenden kilometers begint, zonder tent, met weinig geld. Op weg naar Jeruzalem » Huisarts Arie Bos over het wonderlijke vermogen tot zelfherstel » Yoeke Nagel over het Lezen van Damestasjes. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 3-2008

Zomereditie 2-2008: De Amerikaanse theekenner David Lee Hoffman reist te voet naar afgelegen bergstreken in China - op zoek naar de beste theesoorten. Maar bestaat de oude topkwaliteit nog wel: de groene thee die de Chinese keizers gedronken hebben en die ooit in China heel gewoon was? Ja dus! Op pad met een avonturier. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 2-2008

Voorjaarseditie 1-2008: Sinds mensenheugenis zijn spiralen en meanders symbolen geweest voor de verbinding tussen de menselijke en de goddelijke wereld. Selma Sevenhuijsen stuit rond het meer van Bolsena op een duizenden jaren oud sacraal landschap. Overblijfselen van een labyrintische cultuur die nog altijd voelbaar is. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 1-2008

Wintereditie 4-2007: Fascinerend hoeveel efficiënter grote groepen mieren, bijen en vogels samenwerken dan mensen. En: Managementtrainer Jaap Voigt ervaart in zijn eigen leven hoe weldadig en natuurlijk het is om je als mens het vanzelfsprekende ritme van de seizoenen eigen te maken. Ook: Anastasia in Nederland. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 4-2007

Herfsteditie 3-2007: Sinds de verschijning van zijn boek "Het Laatste Kind in het Bos" reist Richard Louv het land door voor het geven van workshops en lezingen. Waarom komen kinderen eigenlijk niet meer buiten? Op bezoek bij kinderdagverblijf De Dennen. En: de mooiste natuurspeeltuinen en inspirerendste weblogs.

Editie 3-2007

Zomereditie 2-2007: Themanummer Santiago de Compostela. Op pad met de Duitse komiek Hape Kerkeling. De mooiste Compostela-reisboeken. Praktische tips voor onderweg. En verder: Rachel Carson 100 jaar. Babette's Feast in VA's filmtoptien. Lees hier de redactionele inleiding. En hier een verkorte versie van het interview.

Editie 2-2007

Voorjaarseditie 1-2007: Een ontmoeting met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh. Een gesprek over de terreingeneeskunde die hij meer dan vijftig jaar lang heeft beoefend, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben. Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer. En hier een een verkorte versie van het interview.






Editie 1-2007

Wintereditie 4-2006: Interview met oud-theaterdirecteur Maarten Zweers over de rijke ideeenwereld achter de opera's van Mozart, Puccini, Verdi, Richard Strauss en Wagner. Verder: de ecokathedraal van Louis le Roy. En een interview met Edgar Reitz. Maker van de imposante 42-urige Heimat-cyclus. Lees hier de redactionele inleiding.

Editie 4-2006