Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Comme un chef

Comme un chef
Maker: Cohen, Daniel
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 1
Prijs: €25,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Comme un Chef

Een simpele, lichte komedie met af en toe hilarische momenten. Maar… ook een warme film met ‘een hart’. Een film die de spagaat tussen geld verdienen en het volgen van je passie op een fijne manier aan de orde stelt. Maar ook de spagaat tussen vastzitten aan ‘oude vormen’ en het ‘openstaan voor het nieuwe’. En dan is er nog het dilemma tussen kwaliteit en modegrillen. Houden we vast aan kwaliteit of gaan we mee met de modevlaag van het moment?

Comme un Chef Comme un ChefComme un ChefComme un ChefComme un Chef

Uitgebreide beschrijving (NL ondertiteld, 85 min):

Het bijzondere aan Comme un Chef is dat fundamentele levensvragen aan de orde komen, terwijl we toch kijken naar een onvervalste komedie. Comme un Chef is een sympathieke film. Het verhaal draait rond een kok zonder opleiding en geld die het desondanks wil schoppen tot sterrenchef. En dan hebben we het over de amateurkok Jacky Bonnot, liefhebber van gastronomie en zeer getalenteerd. Zijn droom: ooit nog eens een succesvol en groot restaurant te runnen.

Zijn tegenspeler is Alexandre Lagarde (gespeeld door Jean Reno). Alexandre heeft Jacky’s droom verwezenlijkt. Hij is een driesterren kok. En zelfs een beroemde driesterrenchef in een chique hotel in Parijs. Zijn specialiteit: de klassieke Franse keuken, waarin hij tovert met lever, tong en eend. Maar hij heeft zijn eigen problemen. Zijn comfortabele positie wordt bedreigd. Hij dreigt een ster te verliezen.

De acteur Jean Reno die het personage van de driesterrenchef speelt, zegt daarover in een interview: “Aan de top is het verlies van een ster een menselijke en economische ramp. Een topkok als Bernard Loiseau pleegde er zelfmoord om. Niet omdat hij schulden had, maar omdaty hij het verlies aan aanzien niet kon verwerken.”

En Reno vervolgt: “Er zijn ook topkoks die zich te diep in de schulden steken en steeds maar het onbereikbare blijven najagen. Ze lijken gedwongen om sneller dan hun schaduw te rennen. Ook het personage dat ikzelf speel is niet langer baas in eigen huis. Hij vecht om het hoofd boven water te houden. Maar hij verliest de greep op het leven en heeft steeds meer moeite om in zijn vak geïnspireerd te blijven.”

Zijn driesterrenrestaurant maakt deel uit een chique hotel en dat hotel is weer onderdeel geworden van een grote keten. En binnen die keten is men alleen geïnteresseerd in geld verdienen. Traditie en statuur zijn daar volkomen aan ondergeschikt. Alexandre’s positie is niet heilig. Volgens de aandeelhouders is het zelfs de hoogste tijd voor wat broodnodige verjonging in de keuken.

Hun lieveling is een nieuwe kok, de Spanjaard Juan. Een kok die koken tot scheikunde heeft verheven. Een ossenhaasje is voor hem niet een sappig stukje vlees, maar een moleculaire eenheid die je te lijf moet gaan met stikstof en andere chemische toepassingen.

Maar dan doet Alexandre’s nieuwe hulp zijn intrede. De eerder genoemde Jacky Bonnot, een getalenteerde jonge kok zonder koksopleiding die ook niet veel op blijkt te hebben met het nieuwe moleculaire koken.

Genoeg ingrediënten dus voor een aantrekkelijk strijdtoneel. Alexandre versus Juan; en Alexandre versus Jacky. Traditie versus mode; traditie versus begeestering.

De driesterrenchef vertegenwoordigt in deze ‘de kwaliteit’, maar ook ‘de verstarring’. In zijn jaren aan de top heeft hij het nagelaten om de tijdsgeest een beetje in de gaten te houden. Op een dag wordt hij wakker als fossiel, in een wereld waar men lacht om de oubolligheid van een perfecte soufflé en waar moleculair koken je van het is.

Daniel Cohen, regisseur en scenarioschrijver, zegt: “Ik heb voor het schrijven van dit script een aantal grote koks ontmoet, zoals Alain Passard, Alain Ducasse en Pierre Gagnaire. Ik heb met hen gesproken en ben bij hen in de keuken geweest. Ongelooflijk om te zien met hoeveel zorg en precisie ze elk detail van hun vak beheersen. 

“Koks van dit niveau zijn fascinerende figuren. Hun leven is een voortdurend streven naar perfectie en een vechten tegen het binnensluipen van routine. Ik had bij hen het gevoel het atelier van een 18e eeuwse schilder binnen te treden. Wat een chef als Alain Passard van een simpele groente weet te maken, grenst aan het onvoorstelbare. Ik herinner me een groentegerecht van hem waar ik de tranen van in mijn ogen kreeg. Zoiets lekkers had ik nooit eerder gegeten, of ik moest ervoor terug naar mijn kindertijd.

“Wat ik in Comme un Chef heb willen laten zien is het samenkomen van twee tegenpolen. In dit geval de ontmoeting van een grote meester met een jonge enthousiasteling die de meester adoreert en al zijn gerechten zelfs van buiten kent. De ontmoeting tussen een professional die het gevaar loopt in te slapen en een amateur die gedreven wordt door een onvoorstelbare nieuwsgierigheid en een alles overheersend verlangen om mooie dingen te maken.”

Reactie van een liefhebber op IMDB: ‘Het feit dat bijna alles in deze film verloopt zoals je als kijker verwacht dat het zal lopen, doet niets af aan mijn kijkplezier. Alles wat je van een film zou wensen is hier aanwezig: humor, warmte en af en toe ontroering.’

 

Film
Speelduur 85 minuten
Jaar 2012
Land Frankrijk
Regie Daniel Cohen
Hoofdrollen Jean Reno (Le grand blue, Léon, Mission Impossible) en Michaël Youn (Fatal), Raphaëlle Agogué
Taal Frans
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2013
Aantal disks 1
Extra's
Bonus Bloopers; Deleted scenes; Making of
Website
Film Openingsfilm van het Culinaire programma van het Filmfestival van Berlijn 2012

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019