Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Displaced Perssons

Displaced Perssons
Maker: Blanck, Åsa en Johan Palmgren
Type: DVD documentaire
Beschikbaarheid: 1
Prijs: €20,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Displaced Perssons - Åsa Blanck, Johan Palmgren, Zweden, 2013

Import Zweden. Engelse ondertitels. Veertig jaar geleden vertrok Pelle Persson in een Landrover uit Zweden en strandde hij in Pakistan. Nu, veertig jaar later, keert hij terug naar zijn geboorteland – samen met het gezin dat hij ver van zijn thuisland stichtte. Prachtige, ontnuchterende, ontroerende, verhelderende documentaire – met humor gemaakt. De favoriete IDFA-film van Vruchtbare Aarde in het jaar 2013. Vervolgens leek de film van de aardbodem verdwenen. Na veel bellen en mailen met Zweden hebben we nu 25 ex. geïmporteerd met Engelse ondertitels, zoals ook op IDFA gebruikelijk is.

Displaced Perssons - Åsa Blanck, Johan Palmgren, Zweden, 2013Displaced Perssons - Åsa Blanck, Johan Palmgren, Zweden, 2013Displaced Perssons - Åsa Blanck, Johan Palmgren, Zweden, 2013Displaced Perssons - Åsa Blanck, Johan Palmgren, Zweden, 2013Displaced Perssons - Åsa Blanck, Johan Palmgren, Zweden, 2013

Uitgebreide beschrijving:

Displaced Perssons vertelt het verhaal van een Zweedse jongen die in de jaren zeventig wegtrekt uit zijn geboortedorp, het avontuur tegemoet. Tienduizend kilometer verderop belandt hij in Lahore, Pakistan. Hij trouwt daar met een Pakistaanse vrouw, Shahmin; samen krijgen ze twee dochters. Een liefdevol gezin.

Zijn twee dochters Mia en Zahra voedt Pelle naar Pakistaanse maatstaven behoorlijk Westers op. Het leven in Pakistan is voor deze vrijgevochten meiden een keurslijf van regels en roddels. Mia en Zahra verlangen meer vrijheid dan in Pakistan mogelijk is. Nog op tijd – en voordat zijn dochters een man hebben kunnen vinden – wil Pelle met zijn gezin terug naar Zweden, om hen op die manier de vrijheid van het Westen te geven. Zweden is het beloofde land. Alleen mama Shamim sputtert tegen. Ze heeft het niet zo op met een land waar een ezelskar niet tot de mogelijkheden behoort. ‘Wat voor vrijheid heb je daar dan?’

Maar in de stemverhouding (drie tegen een) legt ze het af tegen de meerderheid. Op naar het beloofde land dus, de vrijheid tegemoet, zoals vader Pelle ooit, veertig jaar eerder, de vrijheid zocht door huis en haard te verlaten en op reis te gaan.

De verwachtingen zijn hooggespannen. We maken mee hoe het gezin in Pakistan afscheid neemt van de sociale warmte van familie, vrienden en buren. Op een koude Zweedse morgen komt de reis van het gezin voorlopig ten einde in een caravan buiten het Zuid-Zweedse stadje Hässelholm – waar niets is zoals ze het zich hadden voorgesteld.

Als de nieuwigheid van de frisse ochtendlucht eraf is, toont ook de Zweedse welvaartsstaat zijn beperkingen. De Zweedse vrijheid blijkt relatief. Ook Zweden heeft zijn regels. Andere regels: die van bureaucratie en verblijfsvergunningen. En Zweden blijkt niet alleen klimatologisch maar ook in sociaal opzicht enigszins koud aan te voelen.

Terwijl Pelle probeert een ingang te vinden in het ‘systeem’ dat hij veertig jaar geleden verliet, verlangt zijn vrouw Shahmin terug naar Lahore en duiken hun dochters in hun nieuwe leven. Dan begint de winter en krijgen de Perssons langzamerhand en met veel humor voet aan de Zweedse grond.

Patricia Beekelaar schrijft in haar resensie op NPO DOC: ‘Hoe moeder Shamim en haar dochters omgaan met de verhuizing naar Zweden is bijzonder te noemen. De liefde tussen Pelle en zijn vrouw is hartverwarmend, en de warme band in het gezin zorgt ervoor dat ze de talrijke tegenslagen die bij hun avontuur komen kijken, samen aan kunnen. Sterker nog, er valt veel te lachen: om de bizarre regels, de taal en de rare gebruiken over en weer. En die Zweedse jongens! Daar kunnen de dochters maar niet over uit.’

Oudste dochter Zahra krijgt een vriendje... De man van haar dromen zelfs: Aun, een Pakistaan. Hij woont tijdelijk in Zweden, maar moet weer terug naar Pakistan. Pelle’s ergste nachtmerrie lijkt waarheid te worden: gaat Zahra met Aun terug naar Pakistan en is alle moeite dan voor niets geweest…?

Een film over thuiskomen of terechtkomen bij iets compleets anders. Een verrukkelijke docu vol ontroering, humor en wijsheid. In 2013 haalde Displaced Perssons met een rapportcijfer 8,6 de achtste plaats van de top-10 van publiekslievelingen op IDFA 2013.

 

Film
Speelduur 81 minuten
Jaar 2013
Land Zweden
Regie Åsa Blanck, Johan Palmgren
Hoofdrollen
Taal Zweeds
DVD
Ondertiteling Engels
Jaar 2013
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019