Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Fanny & Alexander - 3 uur

Fanny & Alexander - 3 uur
Maker: Bergman, Ingmar
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 9
Prijs: €15,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   

Bergman’s laatste grote film Fanny & Alexander is als de verbeelding van een archetypische reis – waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Pas aan het eind van de weg gloort licht; gepersonifieerd door de wijze Isak, die de kinderen Fanny en Alexander helpt ontsnappen uit het huis van hun stiefvader, en ze vervolgens onderbrengt in een doolhof tjokvol poppen en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een glimp op van de verticale dimensie.

Uitgebreide beschrijving (NL ondertiteld, 181 min):

Fanny & Alexander – de laatste film van de in 2007 overleden Ingmar Bergman – vertelt het verhaal van twee kinderen die uit hun warme nest vallen als hun moeder hertrouwt. Met de komst van hun stiefvader verliezen de kinderen hun recht op verbeelding. Fantaseren heet voortaan liegen, en liegen wordt streng bestraft. Hoe mooi heeft Ingmar Bergman de menselijke levensweg verfilmd, met al zijn momenten van treurnis en verlossing.

“Nee,” zei Bergman. “Fanny & Alexander is helemaal geen autobiografische film. Maar - als ik het zo mag uitdrukken - een wandkleed vol kleuren, mensen, huizen, bossen, geheime schuilplaatsen, grotten en nachtelijke hemels. Ik schreef het scenario voor Fanny & Alexander in een aanval van goed humeur. Het was zomer en dus zat ik op het eiland Faro. En ik had niets bijzonders te doen. Toen begon ik de weg terug te vinden naar mijn kinderjaren.”

In feite draait de hele film om de hunkering naar ‘het andere’ – de verbeelding, de fantasie, de wereld van de schimmen en inspiratie. Maar een aantal weken later is de grote inspirator in het leven van de kinderen Fanny en Alexander er niet meer. Met de dood van vader Ekdahl neemt hun leven een dramatische wending.

Hun moeder hertrouwt met een lutherse bisschop. Voor de kinderen een tirannieke stiefvader: de vertolker van de levensfase waarin de mens het leven opdeelt in ‘goed’ en ‘fout’. En met diens intrede in het leven van Fanny en Alexander is de breuk met hun kindertijd totaal.

Pas aan het eind van de weg gloort er licht. Een licht dat in Bergmans grootse film gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van hun stiefvader laat ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken.

Fanny & Alexander eindigt prachtig met het beeld van Alexander die op de schoot van zijn grootmoeder luistert naar de woorden die ze opleest uit het Droomspel van August Strindberg (1849-1912):

“Alles kan gebeuren, alles is mogelijk en waarschijnlijk. Tegen het vage decor van de werkelijkheid weeft de verbeelding nieuwe patronen. Een mengelmoes van herinneringen, ervaringen, losse verzinsels, ongerijmdheden en improvisaties. De dromer veroordeelt niet, noch spreekt vrij, hij geeft alleen weer.”

Ingmar Bergman zelf vatte het thema van de film eens als volgt samen (in zijn boek: The Magic Lantern): “To be honest, I think back on my early years with delight and curiosity. My imagination and senses were given nourishment, and I remember nothing dull; in fact, the days and hours kept exploding with wonders, unexpected sights, and magical moments. I can still roam through the landscape of my childhood and again experience lights, smells, people, rooms, moments, gestures, tones of voice, and objects. These memories seldom have any particular meaning but are like short or longer films with no point, shot at random.

Lees ook de redactionele inleiding bij Vruchtbare Aarde editie 5-2013 waarin verwezen wordt naar de betekenis van Fanny & Alexander als kijkervaring. 

 

Film
Speelduur 181 minuten
Jaar 1982
Land Zweden
Regie Ingmar Bergman
Hoofdrollen Pernilla Allwin, Bertil Guve & Börje Ahlstedt
Taal Zweeds
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2010
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2018