Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 14 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Historias - Found memories

Historias - Found memories
Maker: Murat, Julia
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 10
Prijs: €10,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Histórias que só existem quando lembradas - Found memories - Stories That Only Exist When Remembered

De tijd staat stil in het Braziliaanse dorpje Jotuomba. Niet letterlijk, want de inwoners, allemaal hoogbejaard, gaan gewoon hun dagelijkse gang. Elke ochtend bakt de oude Madalena in de ochtendschemering haar broodjes voor het oude koffiehuis van Antonio. Haar dagelijkse wandeling naar het koffiehuis gaat over de spoorbaan waar al jaren geen trein meer heeft gereden. Later op de dag zien we haar het hek van het afgesloten kerkhof schoonmaken. Ze luistert naar de preek van de dorpspastoor en deelt de middagmaaltijd met de andere oudjes van het dorp.

Histórias que só existem quando lembradas - Found meomories - Stories That Only Exist When Remembered Histórias que só existem quando lembradas - Found memories - Stories That Only Exist When Remembered Histórias que só existem quando lembradas - Found memories - Stories That Only Exist When Remembered Histórias que só existem quando lembradas - Found memories - Stories That Only Exist When Remembered   Histórias que só existem quando lembradas - Found memories - Stories That Only Exist When Remembered Histórias que só existem quando lembradas - Found memories - Stories That Only Exist When Remembered  Histórias que só existem quando lembradas - Found memories - Stories That Only Exist When Remembered Histórias que só existem quando lembradas - Found meomories - Stories That Only Exist When Remembered

Uitgebreide beschrijving:

Elke dag gooit Antonio de luiken open van het koffiehuis annex winkel, ook al lijkt hij zijn enig overgebleven klant. Elke morgen probeert hij Madelena ervan te weerhouden de broodjes eigenhandig in het broodjesvak te leggen – chagrijnig dat Madelena zich niets van zijn dringende wens aantrekt en onverstoorbaar haar tas leegt. ‘Bemoei jij je nou maar met het zetten van die vieze koffie van je,’ zegt zij tegen hem. Een kwebbelarij die steevast wordt afgesloten met het gezamenlijk drinken van een kopje sterke koffie op het bankje voor het café en een overpeinzing over het weer.

De koffie is hier een overblijfsel uit een lang vervlogen tijd van bloeiende koffieplantages. Een tijd waarin culturen samenkwamen en nieuwe werelden werden geschapen. Maar daar is alleen de vergane glorie nog van over.

De kalme routine in het dorp wordt verstoord met de komst van een jonge fotografe, Rita. Met haar rugzak wandelt ze het dorp binnen. Ze besluit een tijdje in Jotuomba te blijven. Zij heeft haar eigen manier om naar de voor de dorpelingen vertrouwde omgeving te kijken. Iets van de schoonheid die zij beleeft weet ze te vangen in mysterieuze foto’s, gemaakt met een zelfgebouwde gaatjescamera. Ze lijkt te houden van het ouderwetse, trage bestaan dat ze in het dorpje aantreft. Misschien is ze gewoon in de verkeerde tijd geboren, zegt Rita op een gegeven moment.

Ze vindt tijdelijk onderdak bij Madalena die ze fotografeert tijdens het broodkneden in het licht van een olielamp. Langzaam komen de verhalen los, en wordt duidelijk dat de dorpsbewoners vastzitten in hun herinneringen. En er is geen volgende generatie om iets aan door te geven. Rita luistert, fotografeert en stelt vragen.

Kijkende naar deze film realiseer je je als tv- en filmkijker hoe gewend we zijn geworden aan vertier, opwinding, spanning en afleiding. In de ene film ligt de dreiging voortdurend op de loer; in de andere film razen we mee in wervelende acties die ons in het dagelijks leven stapelgek zouden maken. Film is vertier. En misschien ook een hulpmiddel om gevoelens van leegte naar de achtergrond te dringen.

Het is nogal verbijsterend dat de jonge Braziliaanse filmmaakster Julia Murat het middenin het smartphone-tijdperk (2011) aandurfde een film te maken waarin helemaal ‘niets’ gebeurt. Niets wat de zinnen op scherp zet – geen dreiging, geen prikkeling, geen afleiding. Het grootste deel van de film is er zelfs geen muziek.

Het idee voor de film, vertelt filmmaakster Murat in een interview, ontstond lang geleden, toen ze ergens in Brazilië stuitte op een gesloten dorpskerkhof. Het gegeven fascineerde Murat, en bleef het meer dan tien jaar sluimeren. “Waarom zit het kerkhof op slot?’ vraagt fotografe Rita in de film. ‘En waarom is er sinds 1976 niemand meer gestorven?” Antonio van het koffiehuis antwoordt: ‘We vergeten hier te sterven.’

Historias (Found Memories) is een film die de kijker alle ruimte biedt tot reflectie op het thema leven en dood. Alleen al door de verstilde schoonheid waarin Murat haar film heeft gedrenkt. Als een 17e-eeuwse portretschilderij speelt de film met licht – een schitterend spel van licht- en schaduwvlekken in het schijnsel van een olielamp.

‘Ik had een buitenstaander nodig om licht in deze afgesloten dorpswereld te werpen,’ zegt Julia Murat in een interview. Een buitenstaander die met haar camera’s het leven spiegelt in het oude dorp, zoals zij dat waarneemt.

Op eigen kracht lijkt geen van de inwoners ooit los te kunnen komen uit het web van herinneringen. Het is soms net alsof de fotografe het dorp wijst op een stroom die onder alle ervaringen door blijft stromen. Zie de verandering bij Madalena, die zich in een ontroerende scene letterlijk bloot geeft.

We zijn een trage film als deze niet meer gewend. Pure slowmovie. Anderhalf uur kan heel lang aanvoelen. En toch oordeelt de Volkskrant in een recensie: ‘De film is weemoedig en meditatief; na afloop overheerst het verlangen de tijd nog even stil te laten staan.’

Een andere recensent: ‘Historias is een zachte, poëtische film over een vergeten tijd en plaats – een film die je laat genieten van het wegvallen van doelgerichtheid in het leven, al is het maar voor even. Een beeldverhaal dat toont hoe bloei en verval, leven en dood bij elkaar horen.’

De volgende trailer heeft Engelse ondertiteling, maar de DVD heeft NEDERLANDSE ondertiteling:

 

Film
Speelduur 98 minuten
Jaar 2011
Land Brazilie | Argentinie | Frankrijk
Regie Julia Murat
Hoofdrollen Sonia Guedes, Lisa Fávero, Ricardo Merkin, Luiz Serra
Taal Portugees
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2012
Aantal disks 1
Extra's
Bonus Interview: Julia Murat
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2017