Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Jour de Fête - Tati

Jour de Fête - Tati
Maker: Tati, Jacques
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 8
Prijs: €9,50
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Jour de Fete - Jacques Tati

Deze eerste grote Jacques Tati film ontbrak nog in ons assortiment. Naast Les Vacances, Monsieur Hulot en PlayTime vormt Jour de Fête de absolute top van Tati’s oeuvre. Het is de film waarmee Tati zijn grote filmreeks opent eind jaren veertig. Een luchtige, fijne, rijke film.

Jour de Fete - Jacques TatiJour de Fete - Jacques TatiJour de Fete - Jacques TatiJour de Fete - Jacques TatiJour de Fete - Jacques Tati

Uitgebreide beschrijving (NL ondertiteld, 87 min):

De film toont een postbode in een plattelandsdorpje (Sainte-Sévère-sur-Indre), dat geïsoleerd en achtergesteld is ten opzichte van de rest van de moderne wereld. Maar ook een vredig dorpje ontkomt niet aan de moderne tijd: op de dag van het Franse nationale feest op 14 juli wordt er voor het eerst een film vertoond, en wel over de efficiency van de Amerikaanse posterijen.

Het verhaal in het kort. Ergens in het midden van Frankrijk bereidt een dorp zich voor op het jaarlijkse feest. De draaimolen en de schiettentjes worden opgezet, een oud vrouwtje voorziet alles van het nodige commentaar. Postbode François (= Tati zelf) doet zijn rondje door de omgeving, helpt op eigen wijze bij het rechtzetten van de vlaggenmast, en wordt lastiggevallen door insecten.

De volgende dag barst het feest los. François brengt opnieuw de post rond, maar wordt overgehaald een paar drankjes mee te drinken. Dan ziet hij in de cinematent een film over nieuwe methodes bij de Amerikaanse posterijen.

De postbode ziet in deze film hoe zijn collega's in de Verenigde Staten hun post per auto en zelfs per vliegtuig rondbrengen. Hij is onder de indruk van de efficiëntie en heroïek van zijn Amerikaanse collega’s: met machines gesorteerd en met motoren en vliegtuigen rondgebracht.

Een dag later blijkt ook François ervan overtuigd dat de post in zijn dorp best wat sneller kan worden bezorgd. Hij besluit er met zijn fiets wat tandjes bij te zetten. Het gevolg is een hele reeks stunts, die Tati zelf op de fiets uitvoerde. Al snel gaat in het dorp het verhaal rond dat de post nu wordt bezorgd ‘à l’américaine’.

Jour de fête is een komische Franse film van Jacques Tati uit 1949. De film ontving enkele prijzen, zoals de Grand prix du cinéma français. Het was de eerste grote film die Tati maakte. Een opvallend begin van Tati's filmcarrière. In de film zijn al sporen van moderne satire te zien en de film vertoont ook al Tati's stijlkenmerken.

De film heeft zijn wortels in de slapstick van vóór de Tweede Wereldoorlog (waar Tati uit voortkwam) en heeft continue achtergrondmuziek, maar bevat wel enkele close-ups en stukken dialoog. De timing is scherp en het camerawerk tracht tevens de schoonheid van het Franse platteland in beeld te brengen.

In aansluiting op een zes pagina groot artikel in editie 4-2010 gewijd aan de schoonheid van Tati’s films neemt Vruchtbare Aarde nu ook een vierde grote Tati-film op in de Webwinkel. Editie 4-2010 is na te bestellen, klik hier.

 

Film
Speelduur 88 minuten
Jaar 1953
Land Frankrijk
Regie Jacques Tati
Hoofdrollen Jacques Tati, Nathalie Pascaud, Micheline Rolla
Taal Frans
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2003
Aantal disks 1
Extra's
Bonus Beau Temps Vent Léger, Une Splendide Restauration, trailers
Website
Film www.tativille.com

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019