Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Kinder vom Napf

Kinder vom Napf
Maker: Schmid, Alice
Type: DVD documentaire
Beschikbaarheid: 4
Prijs: €7,50
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Kinder vom Napf

Drie dwaallichtjes stuiteren zwaar ademend een berg af. Het is vroeg in de ochtend en donker. De zwaarbesneeuwde helling weerkaatst net genoeg maanlicht om te zien dat het kinderen zijn die met lampjes op hun hoofd lopen. Te voet op weg van hun afgelegen bergboerderijen in het Zwitserse Napf-gebergte naar de krakende kabellift. Daarna brengt een busje ze naar het dal, waar hun school ligt. Het eerste oranjeroze ochtendlicht klimt over de kim terwijl het busje afdaalt naar het nog geen achthonderd zielen tellende plaatsje.

Kinder vom Napf Kinder vom NapfKinder vom NapfKinder vom Napf Kinder vom NapfKinder vom Napf Kinder vom NapfKinder vom Napf

Uitgebreide beschrijving:

De vijftig kinderen uit het ruige landschap rond de berg Napf, in het hart van Zwitserland, hebben een kilometers lange weg naar school te gaan. Ze wonen hoog in de bergen en dalen elke dag af naar het dal. Heel vroeg in de ochtend beginnen ze aan die afdaling; eerst met de kabelbaan, daarna in de schoolbus naar de kleine dorpsschool.

Op die ene school zitten slechts vijftig leerlingen, terwijl vroeger elk dorp wel zijn eigen school had. Door de leegloop van het gebied dreigt ook deze school te moeten sluiten, waardoor de leerlingen elke dag nog verder zouden moeten reizen. Maar dat terzijde.

's Middags wordt de lange tocht terug gemaakt, waarna de klusjes op de boerderij wachten. Het vee moet verzorgd worden, de oogst binnengehaald of het hek gerepareerd. Regisseuse Alice Schmid voert ons binnen in een gemeenschap waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een liefdesverklaring aan een landschap en een manier van leven. Een kleurrijke kinderwereld tussen werkelijkheid en magisch-realisme.

Ondanks al het werk blijft er genoeg tijd over om te spelen op de alpenweiden, op te treden met de fanfare of te volksdansen. En te fantaseren over Änziloch, waar de wind en de donder, de kreten van roofvogels, huilende wolven en andere roofdieren uitnodigen tot verhalen over geesten en goden.

Debuutfilm van Alice Schmid (1951) in de traditie van Etre et avoir, over het leven van deze boerenkinderen in het ruige landschap rond de berg Napf, in het hart van Zwitserland. Vier seizoenen lang zal de Zwitserse filmmaakster/schrijfster de kinderen van deze plattelandsschool in de Zwitserse bergen volgen.

Het is een film die ze altijd al heeft willen maken, vertelt Alice Schmid bij de Nederlandse première in 2012 aan interviewster Mirte Brethouwer van Cinemagazine. Het is gebied dat ze kent, waar ze vlakbij zelf is opgegroeid en waar ze nu nog woont. Het verlangen was om een film te maken over de kinderen die in dit berggebied wonen. “Ik wil laten zien hoe een jeugd ook kan zijn en een ode brengen aan het gebied en de natuur.”

Een jaar lang kwam de regisseuse op de dorpsschool, elke dag, en dan vroeg ze de kinderen wat er speelde in hun leven. Als er dan iets was gebeurd, zoals een valk die de kippen had gepakt, ging ze met het betreffende kind mee naar huis om te filmen.

De kinderen waardeerden Schmidts aanwezigheid. In feite vochten ze om haar aandacht. Allemaal wilden ze haar hun levens, hun huizen en hun dieren laten zien, vertelt ze lachend tijdens het interview. De financiering was echter lange tijd een probleem, omdat geen filmfonds geloofde in een film over vijftig kinderen.

Uiteindelijk begon Alice Schmid maar gewoon, zonder vast plan of idee over het uiteindelijke resultaat. Vanwege gebrek aan middelen besloot ze zelf voor cameraman en geluidstechnicus te spelen. Zo vergaarde ze al filmend uiteindelijk een respectabel totaal van maar liefst 440 uur aan filmmateriaal. Een onbruikbaar volumineuze hoeveelheid. Ze had volop keuze. Misschien zelfs teveel keuze. “Er zijn uiteindelijk wel twaalf verschillende filmversies gemaakt, die bovendien behoorlijk van elkaar verschillen.” Steeds koos ze andere fragmenten. “Net zo lang tot alleen de leukste en mooiste momenten in de film zaten.”

 

Wat reacties uit de Duitse pers:

 • ‘Sehnsucht nach einer einfachen Welt trifft den Nerv der Zeit.’ Filmdienst.de
 • ‘Romoos möge doch so berühmt sein wie die Filmfabrik.’ Hamburger Abendblatt
 • ‘Ein Film, der uns wie mit Kinderaugen staunen lässt.’ Tages Anzeiger Züritipp
 • ‘Da geht dem Städter das Herz auf.’ Aargauer Zeitung
 • ‘Ein Hymnus auf eine schöne Kindheit und Jugendzeit.’ Der Bund
 • ‘Was bleibt zu tun? Unbedingt ins Kino gehen!’ Unter-Emmentaler
 • ‘Mit seiner Echtheit berührt der Film das Herz.’ Entlebucher Anzeiger
 • ‘Die Welt der Kleinen ist gross und rührt an universelle Themen.’ Filmbulletin
 • ‘Ein gelungenes Lebenswerk.’ Glattaler
 • ‘Alice Schmid hat es geschafft, dank Kraft und Geist vom Napf.’ Kleinreport
 • ‘Eine Welt im Rhythmus der Natur.’ Tele
 • ‘Ein bildgewaltiger Jahreszyklus über den Wilden Westen Luzerns.’ Toggenburger

 

 

 

Film
Speelduur 87 minuten
Jaar 2011
Land Zwitserland
Regie Alice Schmid
Hoofdrollen De kinderen van de dorpsschool van Napf
Taal Duits
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2012
Aantal disks 1
Extra's
Bonus Alice Schmid erzählt von der Ernstehung ihres Film (8 min), Eine Kindheid am Napf, Einbrick in die Dreharbeiten (making of) (10 min), Frühling (2 min), Sommer (3 min), Herbst (4 min), Winter (3 min), trailer
Website
Film http://www.aliceschmid.ch/

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019