Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Kleren maken de man

Kleren maken de man
Maker: Jacoby, Georg
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 18
Prijs: €7,50
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Kleren maken de man - Kees Brusse

Een misdaadkomedie uit 1957 vol onverwachte verwikkelingen rond een gehuurd rokkostuum, met Kees Brusse in de hoofdrol. Het rokkostuum is gestolen bij een Nederlandse gezant, en wordt door een paar gladde jongens voor een prikkie van de hand gedaan bij een opkoper. Johan Kaart speelt de mallotige detective die het kledingstuk op moet sporen. Kees Brusse is de verzekeringsagent die het rokkostuum tijdelijk huurt voor een huwelijksfeest. Maar na het feest kan hij het pak niet terugbrengen. Noodgedwongen zwerft hij in rok rond en beleeft avonturen als kelner, invaller bij een cabaretprogramma en als deelnemer aan motorraces.

Kleren maken de man - Kees Brusse Kleren maken de man - Kees Brusse Kleren maken de man - Kees Brusse Kleren maken de man - Kees Brusse  Kleren maken de man - Kees Brusse Kleren maken de man - Kees Brusse    

Uitgebreide beschrijving:

Een film uit de jaren vijftig toen bioscopen plekken waren om even uit het gewone leven te ontsnappen (bron: Ilse Steel . ‘Het publiek genoot met volle teugen van het aanbod op het witte doek, soms, van spanning, zittend op het puntje van de stoel, met in de pauze een kopje koffie, en snel weer de zaal in voor het vervolg. De bioscopen deden goede zaken, en er kwamen er steeds meer. De aanplakbiljetten van een te verwachtte film werden gretig gelezen en bekeken en daarna maakte men een keuze. Op de avond van de vertoning stond er een langer rij wachtende mensen die zich verheugden op een gezellige, romantische of spannende filmavond.

‘In sommige bioscopen hing er een gordijn voor het filmdoek en zat er een mijnheer, meestal in een hoek van het podium, op een soort orgel of een kleine piano te spelen. Op het moment dat de lichten gedoofd werden, stopte de muziek en ging het gordijn langzaam open. Het geroezemoes in de zaal verstomde en de projector begon te draaien. In de zaal was het licht gedempt. Aan een ouvreuse, met een zaklantaarntje, gaf je je kaartje af en zij bracht je naar je plaats. Dan werd het donker en op slag was iedereen stil, je hoorde de motor van de filmprojector draaien en dat gaf een aparte sfeer aan het geheel. In de pauze kwamen er jongens met een bak voor hun buik waarin allerlei lekkers lag, je kocht iets en genoot met volle teugen. Het was een wereld apart. Het was spannend en leuk om naar de bioscoop te gaan in de jaren vijftig.’

Twee jaar voor Kleren maken de man speelde Kees Brusse de rol van de aardige onderwijzer in publiekslieveling Ciske de Rat , nummer drie in de top 10 van meest bezochte Nederlandse speelfilms aller tijden. In Kleren maken de man speelt hij een goedmoedige verzekeringsagent (Hans Korenbeek) met één goed pak, twee maanden huurachterstand en alleen wat muntjes in zijn zak.

Het verhaal trapt af met een trouwerij. In de rangen- en standen maatschappij van de jaren vijftig een gesloten feestje. Maar als hij een oude bekende (Rijk de Gooyer) tegen het lijf loopt die gaat trouwen en dringend op zoek is naar een last-minute getuige moet hij op zoek naar een rokkostuum.

Hans Korenbeek (Kees Brusse) laat zijn enige pak achter bij een kledingverhuurbedrijf. En dan beginnen de verwikkelingen. Het gehuurde rokkostuum blijkt gestolen van een consul, die een privédetective (Johan Kaart) inschakelt om het kostuum terug te krijgen. Het moet buiten de politie om, want in een van de zakken zit een schuldbekentenis. Om de speurtocht de wind in de zeilen te geven, looft de consul een beloning uit van drieduizend gulden die ervoor zorgt dat ook twee kleine zwendelaars belangstelling voor het kostuum aan de dag leggen.

Hans Korenbeek (Kees Brusse) weet niets van alle belangstelling voor zijn rokkostuum. Maar dat verandert als hij het gehuurde kostuum niet terug kan brengen, omdat de kledingverhuurderij drie dagen dicht is. In de volgende dagen zwerft Brusse rond in rok en beleeft avonturen als kelner, als invaller bij een cabaretprogramma en zelfs als deelnemer aan motorraces. Hij wordt gevolgd door een verleidelijke jongedame (Annet Nieuwenhuyzen) die in hem een veel geschiktere man ziet dan de glibberige keuze van haar moeder. Ook zij schakelt speurder Johan Kaart in. Maar nu om erachter te komen of Hans Korenbeek (Brusse) wel de man is voor wie hij zich uitgeeft.

Nee, dus! Maar de ‘binnenkant’ van de man blijkt voor haar toch interessanter dan de in rokkostuum gestoken ‘buitenkant’. Kees Brusse speelt de sterren van de hemel in deze ook verder – op een paar bijrollen na – overtuigend geacteerde, pretentieloze film die nooit uit de kosten is gekomen. Een mix van humor en romantiek, in de traditie van de kluchtige komedie op het toneel. Let eens op de restaurantscene die doet denken aan die van Jacques Tati in Playtime.

Reactie anno nu: ‘Het thema van deze film uit 1957, dat kleren de man maken, en de uitwerking ervan door middel van een rokkostuum, was nogal burgerlijk en oudbakken. Hij had evengoed uit 1930 kunnen stammen. Maar komisch is hij wel, en vakkundig en met tempo gemaakt. Om de vrouw te krijgen waarop hij verliefd is geworden moet een verzekeringsagent, zonder geld op zak, drie dagen lang proberen geld te verdienen, rondlopend in rokkostuum. En dat is nog maar één bron van verwikkelingen.’

Vruchtbare Aarde kocht jaren geleden al exemplaren van de DVD in, aansluitend op een interview met Kees Brusse in 2005. In dit interview gaat Brusse uitgebreid in op zijn liefde voor het toneel en de moeilijkheid om het geheim van goed spel in woorden te pakken, zijn kijk op het leven en de problemen van het ouder worden. Maar ook op het menselijke vermogen te genieten van de kleine dingen van het leven.

 

Film
Speelduur 93 minuten
Jaar 1957
Land Nederland
Regie Georg Jacoby
Hoofdrollen Kees Brusse, Annet Nieuwenhuyzen, Rijk de Gooijer, Lex Goudsmit en Andrea Domburg, Johan Kaart J. en Bernhard Droog
Taal Nederlands
DVD
Ondertiteling
Jaar
Aantal disks 1
Extra's
Bonus Filmbeschrijving, fotogalerie
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019