Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 14 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Marie Heurtin

Marie Heurtin
Maker: Améris, Jean-Pierre
Type: DVD speelfilm
Beschikbaarheid: 1
Prijs: €9,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Marie Heurtin

Frankrijk, eind 19e eeuw. Marie, een veertienjarig doofblind meisje, wordt door haar ouders naar een klooster gebracht dat dienst doet als doveninstituut. Een laatste wanhoopsdaad in de hoop hun dochter nog iets meer te bieden dan een vegetatief bestaan. Daar wordt ze opgevangen door zuster Marguerite, die tegen het woord van haar Overste in, zich vastberaden ontfermt over de jongedame. Haar missie: de onhandelbare Marie uit haar eigen gevangenis te halen.

Marie HeurtinMarie HeurtinMarie HeurtinMarie HeurtinMarie Heurtin

Uitgebreide beschrijving (NL ondertiteld, 95 min):

Eind 19e eeuw. Openingsbeeld: een paard en een wagen op een landweggetje. Een man op de bok. Naast hem een meisje, zijn dochter. Een jaar of tien zal ze zijn. Er is iets met haar aan de hand. Je ziet hoe intens ze om zich heen kijkt. Ze pakt de lucht. Ze is anders. Ze bevoelt het gezicht van haar vader. Haar intensiteit is totaal. Geen moment blijft onbenut. Vader en dochter rijden het terrein op van een nonnenklooster. Een zuster, werkzaam in de moestuin, kijkt op van haar bezigheden. Ze gebaart naar een andere non, vijf meter verderop. De twee gebruiken gebarentaal. En ineens realiseer je je dat ook het meisje op de wagen doof is. Niet alleen doof, maar ook blind.

Moeder-overste ontfermt zich over het meisje dat ineens iets lijkt te beseffen van de wending die haar leven zal gaan nemen. Ze rukt zich los en rent weg. In haar wanhoop weet ze de rennende nonnen voor te blijven. Ze valt, staat op en bereikt een boom – waar ze in razend tempo in omhoog klimt.

De non uit de moestuin, zuster Marguerite geheten, krijgt de opdracht het meisje omlaag te halen. Ze klimt de boom in, maar vlak onder het meisje blijft ze zitten. Ze wacht, neemt de tijd, raakt zachtjes een been aan van het meisje. Heel langzaam wint ze enig vertrouwen.

We kijken naar het begin van de Marie Heurtin, een speelfilm met veel documentaire trekken. Zoals alle films van regisseur Jean-Pierre Améris dat hebben. Het doofblinde meisje Marie Heurtin heeft echt bestaan. Jean-Pierre Améris heeft in interviews verteld dat alles begonnen is met het zien van een jaren-20-docu over Helen Keller, een doofblind meisje uit Alabama (VS) dat er met de hulp van een gouvernante in slaagde om uit haar isolement te geraken.

Jean-Pierre Améris werd als het ware van zijn stoel geblazen. “Ik zag die film in een periode waarin ik zelf niet goed in mijn vel zat. Ik werd volledig door het verhaal gegrepen. Vervolgens zocht ik alles op wat ik over dit meisje kon vinden. Toen al wist ik dat ik hier ooit mijn eigen film over wilde maken.”

Uiteindelijk zou Améris zeven jaar onderzoek doen voor deze film. In die periode stootte hij op de minder bekende geschiedenis van een tijdgenoot van de Amerikaanse Helen Keller: de Franse Marie Heurtin. Drie jaar werkte hij intensief samen met doofblinden.Vervolgens kostte het hem twee jaar om Ariana Rivoire te vinden voor de rol van de 14-jarige doofblinde Marie.

Tijdens het kijken naar Marie Heurtin realiseer je je als kijker dat het een film is waarin per definitie weinig gebeurt. Je kijkt naar een meisje dat de twee belangrijkste zintuigen mist die mensen gebruiken om contact te leggen, te communiceren en een bestaan op te bouwen. Wie noch kan horen noch kan zien, heeft alleen reuk- en tastzin om de wereld te ervaren. En toch begint zuster Marguerite aan de uitzichtloze weg om met het doofblinde meisje in contact te komen. Na vele jaren weet zuster Marguerite de lettertekens van het alfabet voelbaar te maken op Marie’s hand, en Marie te laten horen en spreken met de hand. Een relatie waarin zij iets op haar beurt iets ervaart dat ze als non helemaal niet geacht wordt te ervaren: moederliefde.

Hoe komt het – vraag je je al kijkend af – dat een film over zo’n ‘klein’ onderwerp, met zo weinig actie, zo weinig ontwikkeling, zo kan boeien? Het antwoord is dat Marie Heurtin met hart en ziel is gemaakt. Al kijkend realiseer je je dat regisseur Jean-Pierre Améris zelf in zijn hart is geraakt. En dat vervolgens ook de kijker in zijn gevoel wordt aangesproken. Marie Heurtin is een grote film over een kleine ervaring van immense medemenselijkheid.

De echte zuster Marguerite schijnt voor haar inspanningen een medaille te hebben gekregen, althans de medaille toegekend te hebben gekregen. Ze heeft ‘m geweigerd, aldus regisseur Jean-Pierre Améris. Haar jarenlange inzet voor doofblinden beleefde ze als een vanzelfsprekendheid – waarvoor ze niet beloond hoefde te worden. Marie Heurtin kwam op haar weg en ze deed wat in haar geval voor de hand lag.

De echte Marie Heurtin zou dankzij de inspanningen van deze zuster uiteindelijk een verbijsterende ontwikkeling doormaken – braille leren, een typemachine leren gebruiken, domino en andere spelletjes spelen en geschiedenis en aardrijkskunde leren. Haar ontwikkeling van een onhandelbare in zichzelf gevangen zittend kind tot een fijnzinnige jonge vrouw wordt algemeen beschouwd als een wonder.

 

Film
Speelduur 95 minuten
Jaar 2014
Land Frankrijk
Regie Jean-Pierre Améris
Hoofdrollen Isabelle Carré, Brigitte Catillon, Laure Duthilleul Isabelle Carré Ariana Rivoire Brigitte Catillon Martine Gautier Sonia Laroze Patricia Legrand
Taal Frans
DVD
Ondertiteling Frankrijk
Jaar 2015
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2018