Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Seymour: an introduction

Seymour: an introduction
Maker: Hawke, Ethan
Type: DVD documentaire
Beschikbaarheid: In Stock
Prijs: €15,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Seymour: an introduction

Op vroege leeftijd begon Seymour Bernstein aan pianolessen. Ondanks dat hij de zoon was van twee amuzikale ouders, bleek de jonge Bernstein al snel over een buitengewoon talent te beschikken. Er volgden vele succesvolle jaren met optredens over de hele wereld, maar op zijn vijftigste besloot de pianovirtuoos het circuit en de weelde van het muzikantenbestaan plotseling de rug toe te keren. Sindsdien geeft Bernstein pianolessen en besteedt hij zijn tijd aan het overdragen van zijn liefde voor muziek aan zijn jonge pupillen.

Seymour: an introductionSeymour: an introductionSeymour: an introductionSeymour: an introduction

Uitgebreide beschrijving (NL ondertiteld, 84 min):

De Amerikaanse acteur Ethan Hawke (Dead Poets Society, Before Midnight) ontmoette de bijna negentigjarige Bernstein tijdens een etentje en raakte zo onder de indruk van zijn tafelgenoot dat hij besloot een documentaire over hem te maken. Gelukkig maar! Het resultaat is een intiem en buitengewoon inspirerend portret, waarbij Bernsteins lessen vaak zoveel ruimer zijn dan de muziek alleen.

Tussen de twee mannen ontstaat een respectvolle vriendschap, voor Hawke fungeert de muziekleraar tevens als een mentor, een steun die hij onontbeerlijk acht in de ontwikkeling van een kunstenaar doorheen zijn ganse carrière. Daarop besluit Hawke, op aansporen van zijn vrouw, producente Ryan Hawke, en met de financiële hulp van vrienden en Bernsteins studenten, Bernsteins bezielde opvattingen in een documentaire te gieten.

Laten we nu eerst Frank de Munnik eens aan het woord laten. Iedere zondagochtend duikt deze Bachliefhebber voor het Radio4-programma De Ochtend van 4 in zijn Bach-platenkast en licht zijn keuze toe. Op 20 september 2015 begon De Munnik anders dan anders. Hij vertelde de voorgaande week de film Seymour: an introduction te hebben gezien en onmiddellijk besloten te hebben de aankomende zondag over deze film te gaan praten. Ook al zat er slechts een spoortje Bach in de docu. Vanwaar dat enthousiasme?

De Munnik: “Het is werkelijk een juweel van een documentaire over deze 88-jarige pianodocent in New York. Seymour Bernstein is een uitermate fascinerende persoonlijkheid. Geen grootse man, geen sensationele man, maar wel iemand die met zijn 88 jaar al zijn levenswijsheid meeneemt in zijn pianolessen.

“Wat ik zo mooi vind is dat hij een grote diepte weet te combineren met lichtheid. Een soort down-to-earth levenswijsheid. Je hebt nergens het idee dat het zwaar wordt. Werkelijk een genot vond ik het om in deze film naar hem te kijken. Op het eind zien we hem Bach spelen op een Steinway. Je kunt er van alles op aanmerken, bijvoorbeeld dat het te romantisch is. Maar dat doet er allemaal niet toe, want deze man speelt echt met hart en ziel. Alles wat ik zo mooi vind aan deze film zit in de wijze waarop hij een stuk speelt uit Cantate BWV.106, Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit.”

Elke keer dat je een werkelijk goede docu tegenkomt, bekruipt je als kijker de vraag waar de kwaliteit van de film nu precies in schuilt. En altijd weer is de conclusie dat het gaat om een combinatie van inhoud en vorm.

Hoofdpersoon in Seymour: an introduction is een man in wie je je als kijker moeiteloos anderhalf uur kunt verliezen. Aan de andere kant is er een filmmaker nodig die zijn onderwerp begrijpt , die de juiste vragen weet te stellen en het juiste ritme weet te vinden.

Op nogal wat momenten heb je als kijker de neiging notities te maken en inzichten te noteren die Seymour voor het voetlicht brengt. Inzichten over het leven, het omgaan met zijn eigen zwaktes, zijn didactische omgang met zijn pupillen, het belang van muziek en zijn spiritualiteit.

Maar dan heb je een mooie quote. En tegelijk heb je het gevoel het belangrijkste te missen – datgene wat niet in de woorden maar tussen de woorden te vinden is.

Seymour Bernstein is een mens die niet perfect is, die misschien zelfs allesbehalve perfect is; die de muziekwereld op zijn vijftigste verraste, verbijsterde zelfs, door op het hoogtepunt van zijn roem als concertpianist, in het diepste geheim, een allerlaatste optreden te organiseren. In de wetenschap dat hij het podium daarmee vaarwel zou zeggen.

Voor zijn fans een onbegrijpelijke actie. Voor hem een logische keuze, zo maakt hij regisseur Ethan Hawke in de film duidelijk. Bernstein kende zijn eigen nervositeit voor een optreden – de plankenkoorts die hem elke keer verlamde. Hij koos voor een ander vervolg in de tweede helft van zijn leven. Een leven als docent die zijn pupillen de geheimen van de muziek zou bijbrengen. Een man die bij iedereen, pupil en kijker, hoofd en hart bij elkaar helpt te laten komen.

Ethan Hawke: “I never set out to make a documentary. I met Seymour Bernstein at a dinner party and found myself completely hypnotized. The party’s host, a longtime student of Seymour’s, shared the same feeling and began a campaign to convince me to document a few of his piano teachings. There are profound lessons inside Seymour’s piano teachings that are relevant to how we approach our daily lives. His simplicity has much to offer.

De volgende trailer heeft zowel Frans als Nederlandse ondertitels. De DVD die we in onze webwinkel verkopen, heeft echter alleen Nederlandse ondertitels. Geen Franse:

 

Film
Speelduur 84 minuten
Jaar 2014
Land Verenigde Staten
Regie Ethan Hawke
Hoofdrollen ETHAN HAWKE SEYMOUR BERNSTEIN MARCUS OSTERMILLER JIYANG CHEN JUNKO ICHIKAWA
Taal Engels
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2015
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019