Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Tanna

Tanna
Maker: Dean, Bentley & Martin Butler
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 13
Prijs: €12,50
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Tanna – Romeo en Julia - Bentley Dean, Martin Butler

Het prachtige landschap van het Vulkaaneiland Tanna is de achtergrond van een ontroerend Romeo en Julia-verhaal dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Wawa en Dain houden van elkaar, maar de tradities van hun stam weerhouden hen ervan bij elkaar te blijven. Het liefdespaar vlucht van hun thuis en een groot conflict tussen de stammen lijkt onvermijdelijk.

Tanna – Romeo en Julia - Bentley Dean, Martin ButlerTanna – Romeo en Julia - Bentley Dean, Martin ButlerTanna – Romeo en Julia - Bentley Dean, Martin ButlerTanna – Romeo en Julia - Bentley Dean, Martin ButlerTanna – Romeo en Julia - Bentley Dean, Martin Butler

Uitgebreide beschrijving:

Op het eiland Tanna worden het jonge meisje Wawa en de kleinzoon van het stamhoofd, Dain, verliefd op elkaar. In de traditie van de stam is het gebruikelijk dat huwbare meisjes uitgehuwelijkt worden aan een andere stam. Wawa is zo’n jonge vrouw, maar zij is verliefd op Dain van haar eigen stam. Wanneer een conflict met een naburige stam escaleert, dreigt Wawa volgens de regels van de stam uitgehuwelijkt te worden om vrede te sluiten tussen de stammen. Maar Wawa weigert daarin mee te gaan.

Omdat de liefde tussen hen verboden is, besluiten ze samen op de vlucht te slaan. Maar waar de geliefden ook verblijven, telkens worden ze opgejaagd door leden van de eigen stam en door de stam die op hun nieuwe vrouw zit te wachten. Kunnen ze een plek in de bossen vinden waar ze gelukkig kunnen zijn? Of brengen ze daarmee wellicht ook hun eigen stam in gevaar?

Tanna (2016) is de allereerste speelfilm die volledig werd opgenomen op de Zuid-Pacifische eilanden van Vanuatu. Een uit 83 bewoonde en onbewoonde eilandjes bestaande eilandengroep in de Grote Oceaan, die sinds 1980 een onafhankelijke republiek vormen. Voor hun vertelling werkte het regisseursduo Martin Butler en Bentley Dean nauw samen met de leden van de Yakel-stam. Het romantisch drama – naar een gebeurtenis uit 1987 – is zowel een liefdesverhaal als een visueel overromplende ode aan de (nog) ongerepte natuur van Vanuatu. Het drama over de noodzaak van verandering en het verlangen de keten van geweld te doorbreken, wordt met verve gespeeld door de plaatselijke bevolking van Vanuatu.

Het wanhopig verliefde stel loopt weg en brengt samen de nacht door. Mannen uit het dorp, die een nieuw conflict tussen de stammen moeten voorkomen, worden uitgestuurd om haar te zoeken. Maar de geliefden zijn niet van plan elkaar te laten gaan en terug te keren naar hun dorp.

Het sprookje Tanna doet denken aan Romeo en Julia, een vroege tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde van Juliet en Romeo, twee jongelingen uit elkaar vijandig gezinde families. Het beroemde toneelstuk heeft een hele reeks filmmakers geïnspireerd. Er zijn in totaal zo'n veertig versies van Romeo en Julia voor het witte doek vastgelegd. De musical West Side Story is een vernieuwde versie van hetzelfde verhaal. Daarnaast is Romeo en Julia ook de basis geweest voor tal van balletten en opera's.

Oud-theaterdirecteur Maarten Zweers heeft zich intensief verdiept in de symboliek van een aantal grote theaterwerken, waaronder Romeo en Julia (zie interviews in VA 2-2013 en 3-2015). Hij noemt Romeo en Julia ‘misschien wel de innigste en zuiverste liefdestragedie van de gehele literatuur.’ En: ‘We zien hoe de liefde bekneld raakt in een familievete. Een vete die symbool staat voor een type scheiding dat we overal op de wereld terugvinden – op grond van zakelijke, dogmatische of rationele argumenten en emoties.’

Pas als de beide jonge loten van beide strijdende families door hun vete gestorven zijn zien hun familieleden in dat ze door hun levenshouding ook hun toekomst hebben ‘gedood’. Pas dan komen ze tot inkeer en reiken elkaar de hand. Zweers: ‘Achter het menselijke drama schuilt misschien wel de belangrijkste boodschap voor onze wereld: waar verdeeldheid heerst is geen plaats voor liefde en dus ook niet voor een toekomst.’

De spectaculaire en lyrische beelden van regenwouden, spuwende vulkaan en kristalheldere zee maakten op het filmfestival van Venetië zoveel indruk dat Tanna de prijs voor beste camerawerk won. Daarnaast ook de publieksprijs voor beste speelfilm.

 

Film
Speelduur 96 minuten
Jaar 2015
Land Australië, Vanuatu
Regie Bentley Dean Martin Butler
Hoofdrollen Marie Wawa Mungau Dain
Taal Engels
DVD
Ondertiteling Nederlands, Frans
Jaar 2016
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film Oscar (Academy Award): Beste actrice

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019