Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

The Red Turtle

The Red Turtle
Maker: Wit, Michael Dudok de
Type: DVD animatie
Beschikbaarheid: 9
Prijs: €9,50
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
The Red Turtle - Michael Dudok De Wit

Een beeldschone, zwijgende animatiefilm over de grote etappes van het menselijk leven aan de hand van het verhaal van een man die schipbreuk lijdt en aanspoelt op een onbewoond eiland. En die vervolgens met de moed der wanhoop probeert te ontsnappen aan het eiland waarop hij is aangespoeld. Een film over Het Leven. De zielenreis van een mens. In bestelling - levering tussen Kerst en Oudjaar.

Father and daughter  - Michael Dudok De WitFather and daughter  - Michael Dudok De WitFather and daughter  - Michael Dudok De WitThe Red Turtle - Michael Dudok De WitThe Red Turtle - Michael Dudok De WitThe Red Turtle - Michael Dudok De WitThe Red Turtle - Michael Dudok De WitThe Red Turtle - Michael Dudok De Wit

Uitgebreide beschrijving:

We kennen de in Engeland wonende Nederlandse filmmaker, Michael Dudok de Wit, van de ontroerende tekenfilm Father and daughter. Een korte Oscar bekroonde film over levensvreugde en vergankelijkheid -- met fietsen, een Hollands dijkje, populieren, de zee en een melancholiek accordeonnetje. Vader moet helaas al snel vertrekken in een roeiboot. Je ziet Dochter opgroeien en oud(er) worden. Uiteindelijk gaat zij na veel smartelijk gemis ook heen, en zien zij elkander weer aan gene zijde. Een ongelooflijk mooi poëtisch miniatuurtje van zo’n acht minuten inclusief een dik verdiende animatiefilm-Oscar in 2000 (bron: Rob Heiligers. Lees ook de volgende prachtige recensie).

Het legendarische Japanse animatiehuis Studio Ghibli (Spirited Away, The Wind Rises) gaf Michael Dudok de Wit carte blanche om op 63-jarige leeftijd zijn eerste lange film te maken. Een opmerkelijke keuze, want het zou Ghibli's allereerste niet-Japanse film worden. Op aandringen van de beroemde animatiestudio begon Dudok de Wit in 2006 aan het project -- dat maar liefst tien jaar in beslag zou nemen. The Red Turtle werd niet alleen Dudoks eerste lange animatiefilm. Het is ook voor het eerst dat een Nederlandse regisseur een lange animatiefilm voor volwassenen heeft gemaakt. The Red Turtle werd vervolgens geselecteerd voor het het filmfestival van Cannes, en won daar ook nog eens de speciale Juryprijs.,

In een interview met filmfestival.nl zegt Dudok de Wit dat hij veel vrijheid heeft gekregen. ‘Ze zijn heel respectvol naar een regisseur wiens passie en ideeën niet in woorden of logistiek gerechtvaardigd kunnen worden, maar waarbij het gewoon intuïtief goed voelt. Ik ben gestart met een thema, wat bijna als een verhaal zelf is, van een persoon alleen in de natuur, of om meer precies te zijn, een schipbreukeling op een verlaten eiland, het voor de hand liggende thema dat we allemaal zo goed kennen. Ik kende het van mijn kindertijd en ik heb dat archetype altijd al leuk gevonden. Niet alleen het hoe van overleven, maar veel meer nog het hoe van het omgaan met eenzaamheid, en wat er daarna gebeurt…’

In Dudok de Wits dialoogloze film -- zonder ook maar één gesproken woord -- volgen we de belangrijkste stadia van het leven van een verloren man op een verlaten tropisch eiland, alleen bewoond door schildpadden, krabben en vogels. Vanaf het moment van aanspoelen begint zijn misère. De eerste dertig minuten van de film weerspiegelen zijn wanhoop. Hij is terneergeslagen, maar ook vastbesloten het eiland te verlaten. Van boomstammen bouwt hij een vlot. Maar al bij zijn eerste wanhopige ontsnappingspoging wordt dat vlot vernietigd door een enorme rode schildpad. Bij poging twee en drie gebeurt hetzelfde. Het lijkt erop dat de mysterieuze schildpad de man niet wil laten vertrekken. Alsof hij moet berusten in zijn lot. Vanaf dat moment wordt de film mysterieus. Zijn leven verandert.

Rob Heiligers schrijft in zijn bespreking van de film voor BewustzijnOnline: ‘Onmiddellijk zit je er middenin, worstel je mee in en met de stormende oceaan. En dan is daar slechts natuur. Een hoge rots, een bamboebos, een strand, de eindeloze horizon, de zon en de maan. Dit blijft het sobere decor waaruit de man aanvankelijk probeert weg te komen met een vlot, maar op mysterieuze wijze wordt gehinderd en weer terug moet zwemmen naar het eiland. Een grote rode zeeschildpad blijkt hierin een sleutelrol te hebben. Is dit nu magisch realisme? Of droomt hij het allemaal? Wie is die vrouw? Waar staan die schildpadden voor? 

‘Eigenlijk is het ongepast hier te gaan verklappen wat er verder allemaal gebeurt. Uitnodiging: zwem mee met dit wonderschone sprookje. Weer vormen leven en dood de hoofdmoot, maar meer nog gaat het over acceptatie en samenleven met de natuurkrachten, hoe betoverend of verwoestend die ook kunnen zijn. De vergankelijkheid van het leven wordt eveneens prachtig verbeeld. Je bént daar op dat eiland met die eenzame man en zijn levenskracht, verlangens en dromen, ups en downs.’

 

Film
Speelduur 80 minuten
Jaar 2016
Land Frankrijk, Japan, Nederland
Regie Michaël Dudok de Wit
Hoofdrollen
Taal Niet gesproken, zwijgend
DVD
Ondertiteling
Jaar 2016
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019