Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

The Tale of Princess Kaguya

The Tale of Princess Kaguya
Maker: Takahata, Isao
Type: DVD animatie
Beschikbaarheid: 3
Prijs: €17,50
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
The Tale of princess Kaguya

Bij animaties denken we al snel aan stereotype figuurtjes in scherp uitgesneden kleurvlakken. De Japanse Studio Ghibli laat de wereld al vele jaren een andere stijl zien. Nu ligt daar The Tale of Princess Kaguya. Een bewerking van een tiende-eeuws Japans sprookje, waarin een echtpaar in een bamboestengel een meisje vindt dat van de maan blijkt te komen. De 79-jarige Japanse regisseur Isao Takahata zegt daarover: ‘Animatiefilms hebben de neiging kinderen van hun eigen verbeelding te beroven door ze in de fantasie van iemand anders te duwen. We moeten animaties maken die ruimte geven aan de eigen verbeelding.’

The Tale of princess KaguyaThe Tale of princess KaguyaThe Tale of princess KaguyaThe Tale of princess KaguyaThe Tale of princess Kaguya

Uitgebreide beschrijving:

Kijk eens wat Takahata voor elkaar heeft gekregen in deze alom - van Japan tot Amerika - bejubelde film met een achtergrond van zachte waterverftekeningen. Een stijl die doet denken aan de traditionele Chinese en Japanse tekeningen waarin een centrale plaats is ingeruimd voor de leegte. The Tale of Princess Kaguya biedt ruimte voor open plekken en draagt in de allereerste plaats ‘sfeer’ over op de kijker.

Het bamboemeisje geniet met volle teugen van haar jeugd, ravot met leeftijdsgenoten en ervaart de liefde in een jongen uit het dorp. Maar dan vindt haar aardse vader in het bamboebos een voorraad goudstukken en kostbare stoffen. Hij vat de vondst op als een hemels teken dat het bamboemeisje iets beters verdient dan een leven op het land.

In de hoofdstad laat hij een paleis bouwen. Het meisje wordt klaargestoomd voor een toekomstig leven aan een hof. Als de mysterieuze Kaguya de volwassen leeftijd heeft bereikt, krijgt ze het ene na het andere aanzoek vanwege haar legendarische schoonheid. Aan vijf prinsen geeft ze een opdracht met de belofte dat ze zal trouwen met de man die de opdracht zal uitvoeren. Ze moeten een heilig of mythologisch voorwerp zoeken en bij haar brengen. Geen van de vijf lukt het zijn opdracht uit te voeren.

Wie namijmert over de film stuit op het thema van de vrijheid. Nooit was de prinses gelukkiger dan in haar jeugd. Alle plannen van haar vader en alle aanzoeken van minnaars zullen haar meer weelde brengen, maar eigenlijk is het enige waar Kaguya naar verlangt de simpele levensvreugde zonder opsmuk, zoals ze die in haar jonge jaren heeft ervaren. In een interview beaamt de regisseur dat de film gaat over de terugkeer naar een staat van onschuld en puurheid. ‘Het verhaal gaat over wat bij ons allemaal gebeurt als we liegen tegen onszelf. Als we de werkelijkheid niet onder ogen willen zien.’

Maar Kaguya heeft ook een geheim. Elke keer als ze de maan ziet begint ze te huilen. Met enige goede wil is de maan te zien als onze Geestelijke Thuis. Symbool van een essentie, die in het dagelijks leven bedekt is geraakt door beslommeringen, zorgen en het najagen van alle mogelijke verlangens. Uiteindelijk maakt de prinses haar ouders en de keizer haar afkomst bekend. De uitkomst is onontkoombaar: bij de eerstvolgende volle maan zal ze het aardse leven verlaten.

In het oorspronkelijke sprookje ontvangt de keizer een brief besprenkeld met levenselixer die hij afwijst omdat hij niet voor eeuwig wenst te leven zonder Kaguya. Op het einde van de film krijgt de prinses van haar Maanfamilie de mantel omgehangen die haar al haar aardse ervaringen zal doen vergeten. Maar voor het zover is, draait ze zich nog eenmaal om. De planeet met zijn cyclische levenswendingen, zijn rijke natuur en zijn bijzondere emotionele verwantschappen is een wel heel bijzondere plek om ervaringen op te doen.

 

Film
Speelduur 137 minuten
Jaar 2014
Land Japan
Regie Isao Takahata
Hoofdrollen
Taal Japans
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2014
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019