Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Tibetan Book of the Dead

Tibetan Book of the Dead
Maker: Hayashi, Yukari
Type: DVD Documentaire
Beschikbaarheid: 6
Prijs: €7,50
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   

Dichter en troubadour Leonard Cohen is niet meer onder ons, maar we kunnen zijn stem horen in de documentaire Tibetan Book of the Dead waarin hij de verteller is. De film biedt een introductie tot het Tibetaanse Dodenboek, een mysterieus geschrift uit de achtste eeuw. Nadat de inhoud eeuwenlang (van mond tot oor) werd overgeleverd zou deze tekst zijn opgeschreven door Padma Sambhava, een yogaleraar die het boeddhisme in de achtste eeuw naar Tibet bracht en als grondlegger van het lamaïsme wordt beschouwd. Vervolgens zou het boekwerk eeuwenlang begraven hebben gelegen in de Himalaya totdat het in de vijftiende eeuw herontdekt werd.

Uitgebreide beschrijving:

Volgens het Tibetaanse geloof komt iemand na zijn overlijden terecht in een overgangsfase van 7 x 7 dagen die nodig is om uiteindelijk weer opnieuw geboren te kunnen worden. Het Tibetaans Dodenboek is de gids voor die tussenliggende periode.

Het Tibetan Book of the Dead (Bardo Thödol) veroorzaakte in 1927 groot opzien bij zijn verschijnen in de Engelssprekende landen, merkte Carl Gustav Jung destijds op. Hij noemde Het Tibetaanse Dodenboek van een ongeëvenaarde superioriteit. Op archetypische wijze wordt de toestand beschreven die ‘de dood’ genoemd wordt, tot aan het moment waarop naar oosterse opvatting de nieuwe geboorte plaatsvindt. De betekenis van het sterven wordt onverbrekelijk verbonden met de zin van het leven. Voortdurend wordt de lezer gewezen op de noodzaak het rechtstreekse contact met het onnoembare-in-zichzelf te zoeken.

‘Men kan beweren dat iemand pas het recht heeft over de dood te spreken als hij de dood heeft ondergaan,’ aldus Lama Anagarika Govinda in zijn voorwoord. ‘En daar klaarblijkelijk niemand ooit van de dood is teruggekeerd, hoe kan iemand dan weten wat dood is en wat daarna gebeurt?’ Echter: ‘De Tibetaan zal antwoorden: maar er bestaat niet één menselijk wezen, niet één levend wezen dat niet van de dood is teruggekeerd. In feite zijn we allen vele doden gestorven voor we deze incarnatie binnengingen. En wat we geboorte noemen is alleen maar de tegenkant van dood, als een van de twee zijden van een munt - een deur die we van buiten komend ‘ingang’ noemen en uit de kamer komend ‘uitgang’.’

Barrie (Angus) McLean is een Canadees filmregisseur en -producer. In 1994 bracht hij samen met Hiroaki Mori en Yukari Hayashi een tweedelige filmserie uit over Het Tibetaans Dodenboek. Aan de film werkten de veertiende Dalai Lama en acteur Leonard Cohen mee.

De film laat zien dat de dood niet alleen angst en verdriet oproept maar ook vreugde en bevrijding. Gebaseerd op actuele beschrijvingen van bijna-dood ervaringen, wordt de reis door het leven na de dood geïllustreerd door Ishu Patel die hiervoor genomineerd werd voor een Oscar én The British Academy Award won! Het verhaal is verfilmd in het afgelegen landschap van Ladakh in de Himalaya en wordt verteld aan de hand van beelden over authentieke Tibetaanse rituelen.

De serie bestaat uit twee delen, waarvan het eerste deel opgenomen is gedurende een periode van vier maanden in India en Europa. Deel 1 heet A Way of Life (Een manier van leven) en deel 2 heet The Great Liberation (De grote bevrijding). Deel 1 van de film (1994) beschrijft de geschiedenis van The Tibetan Book of the Dead en de manier waarop de tekst traditioneel in Noord-India wordt gebruikt, maar ook in Westerse hospices. Dit deel bevat ook een interview met de Dalai Lama. We volgen de esoterische reis van de ziel van een dode man, vanaf zijn sterven tot en met zijn wedergeboorte. In die tijd zweeft het bewustzijn van de dode tussen het ene en het andere leven.

In deel 2 volgen we een oude Tibetaanse monnik en zijn dertienjarige leerling nadat zij de begrafenis van een dorpsgenoot hebben bijgewoond. De monnik fungeert als gids voor de ziel van de man die nu aan zijn grootste reis begint. Dit deel gaat gedetailleerd in op de leer van compassie en waarheid die levendig en tot in detail worden uitgelegd. Op straat worden mensen geïnterviewd die, anders dan Westerlingen, de dood accepteren en heel anders beleven.

 

Film
Speelduur 2 x 46 minuten
Land Canada/Japan/Frankrijk
Regie Yukari Hayashi
Hoofdrollen Ishu Patel Eve Ramboz Leonard Cohen Ram Dass Dalai Lama
Taal Engels
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 1994
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019