Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Vivan las Antipodas

Vivan las Antipodas
Maker: Kossakovsky, Victor
Type: DVD Documentaire
Beschikbaarheid: In bestelling
Prijs: €15,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   

Wat is de kortste route tussen Entre Ríos in Argentinië en de Chinese metropool Shanghai? Een rechte lijn door de aardbol. De twee plaatsen zijn antipoden: elkaars geografische tegenpolen. In ¡Vivan las Antipodas! neemt Victor Kossakovsky ons mee op een reis rond de wereld en toont vier paar intrigerende antipoden. Een prachtige zonsondergang in landelijk Argentinië tegenover de hectische straten in het regenachtige Shanghai; een vulkaan in Hawaï versus een dorp in Botswana. Rustgevende landschappen tegenover drukke steden. Maar de antipoden lijken ondanks hun verschillen op een mythische manier aan elkaar verbonden. Cinema in zijn meest pure vorm; de kijker hoeft enkel te kijken en te luisteren.

 

Uitgebreide beschrijving:

Een IDFA-lieveling Viktor Kossakovsky geldt als een van de IDFA-lievelingen. Hij kan geen kwaad doen. Niet bij het publiek sinds hij in 1993 de publieksprijs in de wacht sleepte met zijn documentaire Belovy; en ook niet bij de filmprofessionals. Geen andere regisseur is het tot nu toe gelukt zowel de publieksprijs als de juryprijs te winnen. Alleen Kossakovsky in 1993 met het portret van een Russische plattelandsfamilie, Belovy. In 2003 maakte hij op het IDFA documentairefestival indruk met een vanuit zijn raam in St. Petersburg gefilmde documentaire Tishe, de eerste film van Kossakovsky in onze webwinkel.

Viktor Kossakovsky geldt als een ongeleid projectiel. Een bekend tafereel. De IDFA-directrice komt aanlopen met de Russische regisseur, beklimt het podium en stelt na het vanzelfsprekende warme onthaal in een afgeladen Tuschinski-1-zaal de eerste vraag, waarna Kossakovsky aan een antwoord begint dat al na een paar seconden in niets meer aan de vraag herinnert. En waarin hij steevast steevast uitwijdt over zaken die hem op dat moment na aan het hart gaan. “Sorry,” zegt hij dan na een minuut of vijf, “wat was de vraag ook al weer?”

Kossakovsky geldt ook als notoire te-laat-komer. Zoals het hem in 2002 alleen met dank aan de Russische politie lukte om zijn vlucht naar Amsterdam te halen vooor de presentatie van zijn film Tishe, zo slaagde hij er in 2006 in om de IDFA-organisatie een rolberoerte te bezorgen. Pas een kwartier voor aanvang van de première van zijn toen nieuwste film Svyato arriveerde de Rus in Amsterdam.

De film die hij in 2006 meebracht, Svyato, bleek een overdonderende film over het magische moment waarop een kind zijn eigen spiegelbeeld leert herkennen in de spiegel. Een film over zijn eigen zoontje. Tot dat magische moment van ik-zeggen, zal Kossakovsky na afloop vol overtuiging zeggen, heeft een kind nooit eenzaamheid heeft gekend – is hij nooit alleen is geweest.

In 2011 kwam Kossakovsky opnieuw met een film naar Amsterdam: ¡Vivan las Antipodas!. De uitkomst van een oude droom. Zoals zoveel schrijvers en kinderen werd ook Kossakovsky geboeid door de vraag waar je uitkomt als je in een rechte lijn een tunnel zou graven van de ene naar de andere kant naar de andere kant van de aardbol. De documentairemaker ging echt op reis (zij het niet via het midden van de aarde) en filmde vier paar antipoden, vier plekken die elkaars geografische tegenpolen zijn. Waarom uitgerekend deze plekken, luidt de steeds terugkerende vraag aan Kossakovsky. “De keuze is beperkt,” zegt hij dan. “In de meeste gevallen stuit je op water, aan de andere kant van de aardbol.”

Zo zien we twee brugwachters in Argentinië die met toewijding hun brug onderhouden. Ze genieten van de zon en ze nemen met elkaar het weer van de komende week door, afgaand op hoe een kikker kwaakt. Aan de andere kant van de aardbol stuit Kossakovski vervolgens op een veel gebruikte pont in een wereldstad (Sjanghai) die elke keer honderden en honderden mensen uitspuugt. Fascinerend, wat een verschillen! Cinema in zijn meest pure vorm; als kijker hoef je enkel te kijken en te luisteren.

 

Film
Speelduur 105 minuten
Land Duitsland / Nederland / Argentinië / Chili
Regie Victor Kossakovsky
Hoofdrollen
Taal Spaans / Russisch / Engels / Setswanees
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2011
Aantal disks 1
Extra's
Bonus
Website
Film

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019