Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Wandelen in verwondering

Wandelen in verwondering
Maker: Moolenburgh, H.C.
Type: Boek
Beschikbaarheid: 32
Prijs: €19,95
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   
Wandelen in verwondering - H.C. Moolenburgh - copyright Hape Smeele

 

Vijftig jaar lang voerde huisarts H. C. Moolenburgh een opmerkelijke artsenpraktijk waarin zelfs humor, sprookjes en toevalservaringen een plek hadden. ‘Het leven is beslist veel en veel mysterieuzer dan we denken,’ zei hij in 2007 in een interview met Vruchtbare Aarde magazine. ‘En met het ouder worden ga je dat meer en meer zien.’

Met deze zinnen opende Vruchtbare Aarde tien jaar lang zijn driemaandelijkse column. Veertig columns in totaal, plus een toegift, zomer 2017. .

Alle 41 columns zijn nu gebundeld door uitgeverij Lemniscaat, onder de titel Wandelen in verwondering.

U kunt dit boek tussen 07-01-2019 en 07-04-2019 met € 4 korting kopen bij Vruchtbare Aarde of bij uw plaatselijke boekhandel. Als u op de blauwe button "bestellen" heeft geklikt, verschijnt de mogelijkheid om een kortingscode in te vullen. Vul dan actiecode 904-10630 in en in de eindafrekening vind u een 4 euro lagere prijs terug voor dit boek. 

Wandelen in verwondering - H.C. Moolenburgh - copyright Hape Smeele Wandelen in verwondering - H.C. Moolenburgh - copyright Hape Smeele Wandelen in verwondering - H.C. Moolenburgh - copyright Hape Smeele  Wandelen in verwondering - H.C. Moolenburgh - copyright Hape Smeele

Uitgebreide beschrijving:

Vele malen heb ik de inmiddels 92-jarige huisarts-in-ruste de afgelopen tien jaar aan de telefoon gehad. Een bonte stoet aan onderwerpen is in die jaren de revue gepasseerd. Ik heb vaak gedacht hoe zonde het was dat ik geen opnameapparaat mee had laten lopen. De ene keer een verhaal uit zijn huisartsenpraktijk, een volgende keer een wonderlijke toevalservaring die hij in perspectief wist te plaatsen. Of wat serieuzer: een beschrijving van de verschillende fasen in het stervensproces. De sprankeling in deze gesprekken was trouwens nooit ver weg. .

Het begon allemaal begin 2007. Op een vroege voorjaarsdag stopte de bus ergens tussen Heemstede en Haarlem, een paar minuten lopen van de praktijk waar hij lang geleden, in de jaren vijftig, met één patiënt was begonnen – in de decennia erna gevolgd door een ware hausse aan mensen die zijn advies zochten. Voor een deel reguliere patiënten die hem consulteerden als hun huisarts, een ander deel kwam soms van heinde en verre en waardeerde hem als een complementair denkend arts. .

In zijn boek Op je gezondheid verdeelt hij het medische terrein in drieën – het lichamelijke, het emotionele en het geestelijk-spirituele. En het lichamelijke terrein krijgt niet eens de meeste pagina’s. Moolenburgh is een arts die zelfs waarde toedicht aan humor en sprookjes (“voedsel voor de ziel”) en zintuiglijke waarnemingen rekent tot de hoogste vorm van voeding die een mens tot zich kan nemen. .

Ik herinner me van dat eerste interview in de allereerste plaats de breedte van zijn insteek. ‘Een gevoel van ruimte’, luidde de titel van het artikel niet voor niets. Ontstellend veel thema’s kwamen in dat eerste gesprek langs, en de hele tijd was er die brede, aanstekelijke, warme blik. Een intrigerende, ruime manier van kijken naar ‘de wereld’. .

Intrigerend hoeveel ‘helende’ verhalen hij in zijn tijd als arts klaar had liggen. ‘Als je een patiënt een verhaal vertelt, raakt dat zijn ziel. Een gewone, mondelinge, goede raad zijn mensen al kwijt in de vijf meter die ze nodig hadden om bij mijn assistente te komen. In de loop der jaren heb ik heel veel verhalen verteld. Als ik het zinvol achtte, deed ik het. Ik heb ongeveer negentig therapeutisch waardevolle verhalen verzameld, die op alle mogelijke verschillende situaties slaan.’ .

Het interview maakte indruk op lezers. De vervolgvraag lag voor de hand. Zou hij er niet voor voelen een column in Vruchtbare Aarde te gaan schrijven? Zo zijn we begonnen – in 2007. Elke drie maanden een nieuw stukje. Op het moment van verschijnen van een nieuwe editie stond Moolenburgh figuurlijk gesproken op de stoep. Een dag later al lag zijn volgende column in de bus. Eigenlijk altijd drie maanden te vroeg. .

Die columns bleken twee kanten op te waaieren. Een deel van zijn stukken had die prachtige, ‘ruimtelijke’, inspirerende kant die we inmiddels van hem kenden uit dat eerste interview; een ander deel was strijdlustiger van aard. Dat waren de teksten waarin hij scherp formulerend van leer trok tegen voorbeelden van in zijn ogen kortzichtig denken. .

Begin 2017 leek er een onverwacht einde te komen aan zijn driemaandelijkse bijdragen. Zijn veertigste stukje gaf hij de titel ‘Afscheid’ mee. Voorjaar 2017 was hij opgenomen met een haperend hart en een longontsteking, een combinatie die op zijn leeftijd vaak fataal is. .

Maar tegen de verwachtingen van zijn artsen in krabbelde hij weer op. Ineens klonk zijn stem weer als vanouds door de telefoon. Hij vertelde dat zijn oudste zoon in een toespraak voor zijn 92e verjaardag had gezegd: ‘De specialist dacht dat je zou sterven, maar je bent bij uitspraken van specialisten altijd zo enorm eigenwijs geweest dat je je er ook nu niets van aan hebt getrokken!’ .

Op 30 september waren Moolenburgh en zijn vrouw aanwezig in boekhandel Atheneum in Haarlem om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van zijn bij Lemniscaat gebundelde Vruchtbare Aarde columns (plus nog twee andere boeken van zijn hand). .

De bundel kreeg als titel Wandelen in verwondering mee. .

Inmiddels mocht Vruchtbare Aarde zich verheugen in een gloednieuwe 42e column – geplaatst in de nieuwe wintereditie 4-2017, december 2017. Deze 42e column ontbreekt in het boek. Maar alle voorgaande 41 zijn wel opgenomen. Heel veel leesplezier gewenst met deze rijke bundel. .

Bart Hommersen

 

Boek
Titel Wandelen in verwondering
Auteur H.C. Moolenburgh
Eerste druk september 2017
ISBN 9789047707691
Tekeningen Albert Hennipman
Aantal pagina's 206 pagina's
Uitgeverij Lemniscaat B.V., Uitgeverij

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019