Nieuwe webwinkel

Twee jaar lang heeft Vruchtbare Aarde naar tevredenheid een gratis webwinkel gehad via mijnwebwinkel.nl. Net als veel andere beginnende webwinkel ontstond na verloop van tijd ook bij ons de behoefte over te stappen naar een betaalde versie - vanwege de extra mogelijkheden om het uiterlijk te verfraaien en onze behoefte verbeteringen aan te brengen. In de praktijk werd die stap nooit gezet vanwege iets heel kleins. Onze verzender in Zutphen wilde het besteladres een centimeter hoger geplaatst zien op de nota's dan "mijnwebwinkel" kon realiseren. Een klein puntje, maar in feite toch de finale reden om bij de gratis versie te blijven en de nota's dan maar zelf te maken - handmatig.

Begin 2012 was het zover. We waren toe aan een volgende stap. Onze webwinkel draaide beter dan we begin 2010 hadden voorzien en we waren toe aan een nieuwe winkel. Allerlei betaalde software hebben we in dat stadium vergeleken met opensource-varianten.

Uiteindelijk is gekozen voor de opensource software van OpenCart.

De webwinkel die u nu ziet, is met de hand opgebouwd vanaf de basisstructuur die OpenCart 1.5.13 bood. Of we andere webwinkeliers zouden aanraden hetzelfde pad te volgen? Dat hangt er vanaf. Voor velen zal het beter werken als ze kunnen instappen in een kant-en-klare webwinkel. Met opensource-software moet je een beetje van schaken houden. Het leuk vinden om oplossingen te bedenken voor een schier eindeloze reeks problemen.

Voortdurend stuit je op nieuwe problemen, waarvoor je de forums af moet struinen of waar je zelf over na moet gaan denken. Meerdere keren is het ons overkomen dat een nachtje slapen de oplossing bracht voor een fikse hobbel waar we dagenlang tegen waren gelopen. Duidelijk is ook dat we gaandeweg, met vallen en opstaan, informatie verkregen die we dolgraag van tevoren hadden geweten.

Er zou wat voor te zeggen zijn geweest als we om die reden een soort logboek hadden bijgehouden van alle stappen die we onderweg gezet hebben. Een logboek met alle wijzigingen die we aanbrachten in de broncodes, alle vereenvoudigingen, alle verfraaiingen die we aanbrachten in de vormgeving. Het zou handig voor onszelf zijn geweest, en handig voor anderen die na ons hetzelfde pad zouden lopen met hun eigen webwinkel. OpenCart is een soort tanker, met veel verschillende mogelijkheden, die lang niet alle gewenst zijn, die lang niet altijd makkelijk zijn uit te schakelen. Zo'n logboek hebben we echter niet gemaakt.  

De webwinkel die er nu ligt is het resultaat van honderden uren werk. Heel veel uren waren leuk, sommige minder leuk en sommige ronduit ergerlijk.  

Wat u voor u ziet, is de tussenstand tot nu toe.

Dat het resultaat u moge bekomen, Bart Hommersen  

Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019