Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Les Vacances - Tati

Les Vacances - Tati
Maker: Tati, Jacques
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 8
Prijs: €17,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   

“Als je nieuwsgierig wordt naar de kleine dingen van het leven, zie je tegelijk ook de humor van het leven.” Vreemd hoe de Franse filmmaker Jacques Tati steeds inspirerender wordt. “Tati’s films wakkeren ons eigen gevoel voor schoonheid, humor, waarheid, wijsheid en geluk aan,” meent de Vlaamse filosofe Ann Meskens, die een prachtige liefdesverklaring aan de Franse meester opdroeg. Vakantie vieren blijkt trouwens helemaal niet zo makkelijk.

Uitgebreide beschrijving (NL ondertiteld, 88 min):

De vakantietijd is aangebroken. Met een zekere minachting voor de tienduizenden die de overvolle treinen en bussen bevolken, reist monsieur Hulot met zijn autootje, dat de medeweggebruikers in paniek brengt, naar de Normandische kust. Zijn hotelletje is als zovele andere: uitzicht op zee en bij elke maaltijd aan alle tafeltjes dezelfde gasten: de blonde Martine, wier charme de harten van menig mannelijke gast op hol brengt, de zakenman die maar niet loskomt van de telefoon, de intellectueel met zijn spitsvondige praatjes, de gepensioneerde militiair en de Engelse dame, de enige die een vurige bewondering voor de excentrieke Hulot gaat koesteren.

In zijn tweede grote film introduceert de franse filmmaker Jacques Tati (1907-1982) voor het eerst de figuur van monsieur Hulot. Een observerende, pijprokende man met een vrolijk hoedje en een regenjas, die een spoor van ongelukken achterlaat. Een vriendelijke man met veel te lange benen.Jacques Tati speelt zelf de rol van Monsieur Hulot. Zonder veel plot nodig te hebben is de film een aaneenrijging van ingenieuze visuele grappen.

Monsieur Hulot gaat op vakantie en verstoort daarmee de rust in een anders zo vredig Normandisch badplaatsje.

In een nagebouwd strandhokje op een schitterende Gentse Tati-expositie sta ik in Gent voor een artikel in Vruchtbare Aarde te kijken naar de openingsbeelden uit Tati’s strandfilm Les Vacances de monsieur Hulot. Een film die opent met beelden van brekende golven. Terwijl ik naar de aanstormende golven in een nagebouwd strandhokje sta te kijken, is het net alsof de hele puzzel op zijn plek valt. Het geheim van Tati’s films is even zo helder dat ik zelfs niets lijk te hoeven noteren. Maar net als bij een nachtelijke droom, word ik bij het verlaten van het strandhokje met een schok uit de illusie gewekt. Weg zijn alle woorden.

Het geheim had te maken met de kunst van het verwijlen. En met het menselijke gevoel van weemoed dat soms de kop op kan steken. Een weemoed die iets te maken heeft met het menselijke geloof dat het geluk in de dingen zit – in het gebakje voor de een; de nieuwe liefde voor een ander; de nieuwe garderobe voor weer een ander. De verre reis voor nog weer een ander. 

Alsof de weemoed zich laat zien op momenten dat we tot de ontdekking komen nog altijd met lege handen te staan, ondanks alle verworven zaligheden. 

Vakantie vieren blijkt helemaal niet zo makkelijk. De meeste gasten in Les Vacances de Monsieur Hulot zijn er niet heel goed in. Ze weten niet goed raad met de afwijkingen van het normale protocol. De zakenman blijft zijn zaken afhandelen; de intellectueel blijft plannen ontwikkelen om Europa te reorganiseren; de oude commandant blijft zijn oorlogsdaden vertellen. De een kan zich niet losmaken van kranten en beursberichten, de ander wil toch nog snel een trui brijen. Ann Meskens: “Hulot wil enkel met vakantie zijn. En juist hij wordt niet aanvaard door het gezelschap.”

In aansluiting op een zes pagina groot artikel in editie 4-2010 gewijd aan de schoonheid van Tati’s films (waaruit bovenstaande zinnen afkomstig zijn) neemt Vruchtbare Aarde drie van zijn films in de Webwinkel op. Editie 4-2010 is na te bestellen, klik hier.

 

Film
Speelduur 88 minuten
Jaar 1953
Land Frankrijk
Regie Jacques Tati
Hoofdrollen Jacques Tati, Nathalie Pascaud, Micheline Rolla
Taal Frans
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2003
Aantal disks 1
Extra's
Bonus Beau Temps Vent Léger, Une Splendide Restauration, trailers
Website
Film www.tativille.com

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019