Cadeaubon
Vruchtbare Aarde - abonnement

Goedkoper kunnen we een abonnement op ons tijdschrift niet maken: Vruchtbare Aarde verandert namelijk nooit iets aan de abonnementsprijs. Al 15 jaar lang hanteren we hetzelfde tarief van €19,20 per jaar. Maar als u wilt... geven we u bij uw abonnement ook nog een nummer cadeau (klik hier).

Kennismaking

Vruchtbare Aarde bestaat 20 jaar in de huidige vorm en geeft vier top-artikelen weg!

Betaalwijzen

U kunt kiezen voor iDEAL of een betaling achteraf. Indien u kiest voor iDEAL, wordt u naar de beveiligde omgeving van uw eigen bank gebracht. Voor vragen mag u contact opnemen met onze webwinkel op 020-6898468.

Playtime - 2-disk

Playtime - 2-disk
Maker: Tati, Jacques
Type: DVD Speelfilm
Beschikbaarheid: 17
Prijs: €10,00
Aantal:  Bestellen
   - of toevoegen aan -   

Anno 2011 denken we misschien: Playtime was Tati's allermooiste, of in ieder geval zijn indrukwekkendste film. Maar Playtime is ook de film waar Jacques Tati aan failliet is gegaan. Hij was er wellicht te vroeg mee, zijn tijd vooruit, eind jaren 60. “De film droeg een vrolijke titel en eindigde met een feest,” merkte de filosofe Ann Meskens op bij Tati’s honderdste geboortedag. “Maar het publiek voor deze film moest toen blijkbaar nog geboren worden. Men schoof heen en weer op zijn stoel, het applaus was slapjes.”

Uitgebreide beschrijving (NL ondertiteld, 121 min, 2 disks:

“Velen hebben me verweten,” zei Tati in 1977, “dat ik me verzette tegen de vooruitgang, tegen de moderne maatschappij. Maar ik toonde alleen hoe de mens zich gedraagt in de moderne maatschappij.”

Werken was voor Tati ook de straat opgaan, ’s ochtends door de straten slenteren, gewapend met een notitieblokje en dan maar rondkijken. Kijkend naar de agent die het verkeer probeert te regelen, autobestuurders die hun geduld verliezen, mensen die zich naar hun werk slepen, straathonden…

“Als je observeert wordt alles anders,” zei hij in het mooiste interview dat ooit met hem is gehouden (Cahiers du cinema, maart 1968). Werkelijk alles kon voorwerp van nieuwsgierigheid zijn – een blad van een boom, een deurkruk…

Het is net alsof Tati ons uitnodigt ook onze eigen stoel wat naar achteren te schuiven; om de hoofdpersoon in ons eigen leven wat minder te benadrukken, ons ikje in wat ruimer verband te bezien.

En nou het vreemde – op het moment dat we daartoe uitgenodigd worden, door een film als PlayTime, of door andere momenten van inspiratie – lijken de dagelijkse problemen van het leven ook wat lichter te worden. Niet dat ze verdwijnen. Mr. Hulot blijft in de film ook met regelmaat de kluts kwijtraken. Maar het is alsof ze net iets makkelijker te dragen worden.

Het is alsof Tati in al zijn films, en PlayTime in het bijzonder, de verticale dimensie van het leven benadrukt; alsof hij laat zien dat het helemaal niet nodig is om de oplossing van problemen altijd maar om de hoek te zoeken.

Vandaar ook zijn voorliefde voor ramen en voor een toeschouwer in het filmbeeld. Tati: “Om een jongen die naast mij in het café gekke bekken zit te trekken, moet ik niet het hardst lachen. Ik moet harder lachen als ik in datzelfde café voor een open raam zit met uitkijk op straat.” Hoe breder het beeld, hoe groter het uitzicht, hoe meer verbanden zichtbaar worden. Vandaar ook het enorme beeld waarop PlayTime vertoond moest worden. Een scherm dat veel bioscopen in zijn Tati’s tijd helemaal niet hadden. Maar op dat scherm mocht niet beknibbeld worden, vond hij. “Ik wilde een echt groot raam.”

In VA`s Webwinkel drie Tati-films. Behalve Les vacances en Mon Oncle nu dus ook zijn ultieme meesterwerk PlayTime

In aansluiting op een zes pagina groot artikel in editie 4-2010 gewijd aan de schoonheid van Tati’s films (waaruit bovenstaande zinnen afkomstig zijn) neemt Vruchtbare Aarde drie van zijn films op in de Webwinkel. Editie 4-2010 is na te bestellen, klik hier.
---

Onderstaande trailer heeft geen NL ondertitels, maar de in deze webwinkel verkochte DVD heeft wel Nederlandse ondertiteling:

 

Film
Speelduur 125 minuten
Jaar 1967
Land Frankrijk
Regie Jacques Tati
Hoofdrollen Jacques Tati, Barbara Dennek, Rita Maiden
Taal Frans
DVD
Ondertiteling Nederlands
Jaar 2003
Aantal disks 2
Extra's
Bonus Op disk 2: trailer; Tati-biografie; Playtime-foto's; Analyses over het ontstaan van de film; David Lynch over Playtime, Presentatie van de film op het Festival de Cannes 2002; interviews.
Website
Film www.tativille.com

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht            Goed

Voer onderstaande code in:Powered By Vruchtbare Aarde
Webwinkel Vruchtbare Aarde © 2019