VA

nr. 1-2013

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel films
Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Films BioThee

Brief aan minister Schippers


M. de Lange: Voor wie vleugels heeft

“Op een gegeven moment kom je erachter dat het belangrijk is om voor jezelf te bepalen wat er echt toe doet in het leven.”

Uit een recensie: “Al in zijn jeugd was Albert reislustig; de rolstoel waar hij door leukemie in terecht kwam, heeft daar niets aan veranderd. Met zijn vriendin Anna begint hij in 2011 aan een nieuwe reis. Een vuurtoren in Nieuw-Zeeland, aan de andere kant van de wereld, is het einddoel.”

De levenslustige filosofie van Albert Casals


In een rolstoel de wereld rond
image

‘Veel in het leven is zoveel makkelijker te realiseren dan we vaak denken.’


Interview
image

It was fun, zegt de nu 22-jarige Albert Casals over de allergische reactie die hem destijds in Indonesië in het ziekenhuis deed belanden. “Ik leefde nog, ik was niet dood. Elke keer dat je je realiseert dat je nog leeft, is dat geweldig. Omdat je dood had kunnen zijn.” Interview met Albert in de lobby van het Eden Hotel over de reizen die hij sinds zijn vijftiende rond de wereld maakt – beperkt door een rolstoel. “Er zijn in het leven zoveel interessante dingen te ondernemen. Het leven is gewoon veel te kort.”

Cover: A. Casals Sense Fronteres

The point there is no point (2001)
Trailer film, 2012
Senegal, 2009
Auberge Sahara, 2009
Interview Spaanse tv


 


Levensgenieter Albert laat zich nergens door tegenhouden en al helemaal niet door zijn rolstoel. Tientallen landen heeft hij inmiddels bezocht. Trailer van de docu Little World die over zijn reis van 200 dagen naar Nieuw-Zeeland is gemaakt. Winnaar jongerenjury IDFA 2012. Marcel Barrena, Spanje, 2012, kleur, HDcam, 83'

Een Afrikaanse rap in beelden, met het commentaar van de Senegalese voetballer Boubacar Mansaly, gemaakt n.a.v. Alberts reis in 2009  door een aantal Afrikaanse landen. "He is a nice little man who need to be supported and recognzed as a world citizen guy. He's a modern hippy coming from Spain who decided to explore the world besides of his handicap..."

2009: "This young man of 18 in the wheelchair is called Albert Casals. Last night he slept at Auberge Sahara, where I'm working, substituting my partner that went for a visit to France. Yes, I could draw him, he said. He was in no hurry to get anywhere. Later I regretted not having asked him to stay. He makes us people aware of the limitations we put to ourselves and to our happiness."

Interview Spaanse televisie (niet ondertiteld, alleen ter impressie). In VA: “Eigenlijk zou iedereen eens een kijkje elders in de wereld moeten nemen. Want het kan zijn dat je niet op de voor jou beste plek woont. Ik zelf zou graag in Zuid- of Midden-Amerika wonen. Alles is daar minder rechthoekig, minder, mechanisch – het is menselijker. Daar houd ik van.”


Losse bestelling 1-2013


Inspirerende films


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau



Interview met kinderboekenschrijver en wereldreizigster Anna van Praag            


  De geur van een boekwinkel

Foto: Ilco van der Linde

Als ze niet reist, woont ze op haar berg in Spanje. En dan kunnen er dagen voorbij gaan dat ze niets anders ziet dan olijven en de wijde lucht – en de zon die daaroverheen gaat. Tot de reiskriebels weer toeslaan. “Ik ben natuurlijk ook gewoon een romanticus. Altijd ergens anders willen zijn, erg vermoeiend.” Maar eenmaal op reis, ver weg in den vreemde, komt altijd weer het verlangen naar Europa op, liefst nog naar Nederland – de zoete geur van een boekwinkel en de raar gebouwde huizen en gebouwen en meer van die dingen die het hart sneller doen kloppen. In een land als Nederland gaat mijn hart open – altijd weer.”



“… Een boekwinkel als De Vries in Haarlem, waar ik het liefst een nacht opgesloten zou willen zitten.”






Parijs
  Rwanda
 Gare du Nord
Tate Modern

‘... het komt allemaal terug als ik in mijn eentje door een grote onbekende stad loop die net wakker wordt.’

‘Rwanda. Ik heb niet vaak kinderen zo enthousiast en hartstochtelijk bezig gezien met schrijven en literatuur.’

‘Je kunt mij niet blijer kan maken dan met een vertraging op het Gare du Nord.’

‘Simpel gezegd: ik kan niet zonder. En dan bedoel ik vooral Westerse kunst, waarmee ik ben opgegroeid.’


   Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau


Conny Coppen over het Taoisme, goud, consuminderen en andere tijdverschijnselen

Copyright: martinstevens.nlCopyright: martinstevens.nlCopyright: martinstevens.nl

De herfsttooi van onze tijd


Copyright: Hape Smeele


“Wat ik zo mooi vind aan de oude Chinese geneeskunde” zegt Conny Coppen, “is de levenswijsheid en het holisme. Geen dogma. Geen moralisme.” Haar eerste contact met de achterliggende Chinese filosofie riep iets op van de eenheidservaringen uit de kindertijd. Een gevoel van verliefdheid. “Een boven jezelf uitgetild worden en nog maar aan één ding kunnen denken. Nou ja, in dit geval dan de verbijsterende ontdekking dat er een taal bleek te bestaan, een wetenschap zelfs, die woorden gaf aan een weten dat er altijd was geweest.” 


Vanuit de oude Chinese inzichten gezien draagt de huidige tijd verrassend veel kenmerken van de herfst. Conny Coppen: “Als je met de inzichten van de Chinese geneeskunst in het achterhoofd kijkt naar de tijd waarin we nu leven, dan heeft deze tijd veel weg van de herfst. Of eigenlijk van de overgang van herfst naar winter.” Een van haar uitspraken in het interview: “Zo’n ‘herfst-fase’ is voor het ego – wat hecht aan status, geld en macht – niet fijn. Het verzet zich met hand en tand en probeert de controle en de macht te behouden. Dat zien we maatschappelijk ook gebeuren; meer dan ooit draait alles om de economie, om te houden wat we hadden. Met meer controledrang dan ooit tevoren. Alles moet meetbaar, toetsbaar en controleerbaar zijn.”

Copyright: Hape Smeele



Copyright: martinstevens.nl




   Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau


Marjanne Huising over een leven met kruiden, Vrouw Holle en Hildegard van Bingen
Foto: Andre Sietsma

“Als je te veel in je hoofd zit, kun je je plannen niet realiseren. Dan blijft het bij denken.”

Omwegen horen erbij


“Hildegards uitspraak Eerst moet de ziel geheeld zijn, dan pas kan het lichaam volgen heeft me enorm geraakt.”

Foto: Andre Sietsma

Soms kan ze nog verwonderd omkijken naar het meisje dat ooit op 1-hoog achter in Amsterdam werd geboren. Binnenzitten deed ze het liefst; boeken lezen aan haar eigen bureautje. “Mijn kleine domein, pas op mijn 25e ben ik in de tuin beland tussen de kamille.” En nu is ze dan kruidenkundige met een eigen praktijk. Hildegard van Bingen is haar grote voorbeeld. “Eeuwen geleden was zij de eerste abdis met een eigen klooster. Dat idee alleen al, de kracht van zo’n vrouw! Een mystica die bijzondere adviezen heeft nagelaten hoe je kruiden kunt gebruiken.” Een ontmoeting op het station van Zwolle.

Foto: Jenny BoxemFoto: Jenny Boxem
Foto: Jenny Boxem





Losse bestelling 1-2013


Inspirerende films


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau



De dood en wederopstanding van singer-songwriter Rodriquez


Een waar gebeurd sprookje


Gustave Dore: Assepoester


Vijfentwintig jaar na dato besluiten een platenhandelaar en een muziekjournalist de raadsels rond een tragische muziekheld uit de oude doos, genaamd Rodriguez, te ontrafelen. De reconstructie van deze zoektocht (= de film Searching For Sugarman) laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Een ontroerend verhaal over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek.

WAARSCHUWING

Indien er een kans is dat u de film Searching for sugarman in de bioscoop of op dvd zult gaan zien, lees het artikel in Vruchtbare Aarde of in onze webwinkel dan NIET. Het is veel leuker het verhaal zonder voorkennis te ondergaan.



De documentaire Searching for Sugarman won begin 2013 de Oscar in de categorie Beste Lange Documentaire.
BLW Poster for Cinderella, about 1895

DVD uitverkocht in WebwinkelSearching for Sugarman - DVD
   Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau




Column Frans Olofsen

Loopmeditatie door Ikea


image
Image

Frans Olofsen is bioloog, docent, coach en schrijver. In zijn column kijkt hij over grenzen heen, denkt andersom, stulpt fenomenen binnenstebuiten en laat nieuwsgierig licht schijnen op het bijzondere en doodgewone. Een bezoek aan Ikea wekt zijn nieuwsgierigheid naar een heestertje met zilvergrijze naaldvormige blaadjes. Nadere kennismaking met een taaie plant, een overlever, een pionier. Rotsvast staat ze normaalgesproken op zilte Australische kliffen! Vraag: Zou er naast dierenwelzijn eigenlijk ook zoiets bestaan als plantenwelzijn?

Weblog Salicornia



  Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef editie 1-2013 cadeau





Het interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in VA-editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben.

Over de wereld die niet verging

image
La Mojarra Inscription and Long Count date

In een reflectie op 21-12-2012 vertelt H.C. Moolenburgh een oud verhaal dat zich afspeelt in het Midden-Oosten. De wederwaardigheden van een stel landarbeiders die bezig waren een stuk grond van stenen te ontdoen. “Toen het middaguur gekomen was en de zon meedogenloos brandde, gingen ze allen zitten in de schaduw van een licht overhangende rotswand voor het middagmaal...”

 Een interview met H.C. Moolenburgh
H.C. Moolenburgh




H.C.Moolenburgh-editie 1-2007 als welkomstgeschenk in abonnement



  Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau



Cpopyright: Marjan van Duin

Het geheime nachtleven der dieren


Image

Zet haar in een trein, vliegtuig of riksha, en ze is gelukkig. Het liefst wil ze voelen hoe de mensen die ze op haar reizen tegenkomt zich onderling verhouden, hoe ze zijn, hoe ze eten, hoe ze met hun kinderen/ouders omgaan. “Ik zit liever in een bush-taxi met de lokale bevolking en een triplexkist op het dak met een lijk erin dan met een verrekijker in een jeep om naar vogeltjes te kijken.” Tuinontwerpster, reizigster, ayurveda-therapeute Marjan van Duin schrijft haar columns on the road. Aflevering 3: India.

Column
Marjan van Duin


Website



  Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau






image

Bloemrijke legendes uit de Alpujarras

Rudolf Ernst (1854–1932): De Moorse Bazaar

“Soms, wanneer ik met mijn honden wandel tussen de olijfgaarden en uitkijk over de ruige, geërodeerde heuvels aan de voet van de Sierra Nevada, probeer ik me voor te stellen hoe ruim vijf eeuwen geleden de karavaan van de laatste sultan van Granada hier voorbij trok. Honderden moslims in hun witte gewaden op sierlijke Arabische paarden bedekt met zijden kleden, rijk versierde zadels en kleurrijke halsters. Misschien sloegen ze wel vlakbij ons dorp hun kampement op.” Marjet Maks, wonend in een klein boerenbergdorp in de Alpujarras, over de Arabische sfeer van ruim vijf eeuwen terug in deze Zuidspaanse streek.


Column Marjet Maks


image


Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B&B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers




  Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau


Een labyrint op Bisenzio

Image
Column Selma Sevenhuijsen


image

Een beeld komt steeds weer langs. “Voortdurend zie ik mezelf – in een soort tijdloze ruimte – staan op Bisenzio, het schiereiland dat uitkijkt op de twee eilanden in het meer van Bolsena. Een droom van exact zeven jaar geleden, na mijn eerste verblijf in Pitigliano komt terug.” Heilige plaatsen zijn in de ogen van Selma Sevenhuijsen de levende bibliotheken van de aarde, waar de blauwdruk van onze beschaving verankerd ligt. Door naar die plekken toe te gaan en je erop af te stemmen openbaart de oude kennis zich. In 2012 reisde Selma naar het belangrijke zustermeer van het meer van Bolsena in Peru – het Titicacameer. Maar de cirkel blijkt nog niet rond. 

image


Kruis editie 1-2008 met het Etruskisch labyrint aan als welkomstgeschenk
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Selma's website
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane

Nieuwe webwinkel


  Filmselectie


image

Nieuwste films in VA's filmselectie:

Copyright:Searching for Sugarman: Vijfentwintig jaar na dato besluiten een platenhandelaar en een muziekjournalist de raadsels rond een tragische muziekheld uit de oude doos, genaamd Rodriguez, te ontrafelen. De reconstructie van deze zoektocht (= de film Searching for Sugarman) laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Een ontroerend verhaal over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek. 
Uitverkocht in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Wie zingt daar zo? Welke onopgemerkte film het verdient heruitgebracht te worden? Dat is Ko to tamo peva (‘Wie zingt daar zo?’). Er zit iets wonderlijks aantrekkelijks aan deze road movie waar moeilijk de vinger op valt te leggen. Intrigerende beelden van een groepje mensen in een bus rijdend over het Servisch platteland richting Belgrado, tijdens de oorlogsjaren, jaren veertig. Op het eerste gezicht had het gammele voertuig veel weg van een rijdende kachel. In de bus lijken alle menselijke archetypen vertegenwoordigd. Op gezette tijden werd het verhaal onderbroken door het gezongen commentaar van twee geniaal zingende zigeunerjongens.  (€ 14, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Alles van Waarde: wie nu eens iemand wil volgen bij wie de ergernis over die fusiegolf en de bijbehorende managementcultuur uit zijn tenen komt, kijke naar deze docu van filmmaker Frans Bromet. Een persoonlijke film waarin Bromet zijn eigen irritatie uitwerkt over de ongebreidelde, destructieve macht van managers in gezondheidszorg, onderwijs, woningcorporaties, publieke omroep, banken en andere instellingen. Frans Bromet gaat met zijn camera op pad en stelt kritische vragen. Maar het hart van de film wordt gevormd door zijn fascinerende, pittige, humorvolle dialogen met zijn dochter Laura, beleidsmedewerker Landbouw, Natuur en Milieu in de Tweede Kamer. Indrukwekkende film. (€ 13,50, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Peddler / De Marskramer: Zijn dochters vragen hem wel eens: "Pap, wat ga je eigenlijk doen als je volwassen bent?" In een afgetrapt autootje rijdt hij over stoffige wegen van dorp naar dorp. Hij maakt films, samen met  de dorpsbewoners, om dan weer naar een volgend dorp te trekken. Daniel Burmeister maakt films met een lach en een traan. Mensen stellen achteraf verbaasd vast hoe makkelijk en vrolijk ze in contact zijn gekomen met dorpsgenoten waar ze niet eerder een woord mee hebben gewisseld. Een aanstekelijke Argentijnse documentaire die in 2009 hoge ogen gooide op het IDFA documentairefestival. Publiekswaardering: 8,6 op een schaal van 1 tot 10. (€ 14, Engels ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 1-2013 los Bestel 1-2013 binnen een abonnement Geef 1-2013 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer