VA

nr. 1-1996

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen
Jaargang bestellenRONDE TORENS

"Op een van mijn boottochtjes naar Devenish Island, waar een van Ierlands gaafste ronde Ierse torens staat, vroeg ik de visser die me naar het eiland roeide waarom hij de moeite nam om zjn koeien naar het eiland te brengen. Het moest gigantisch veel inspanning kosten om de beesten ieder keer weer in een sloep te laden en ze heen en weer te varen." Diens antwoord zegt de Amerikaanse bioloog Philip Callahan nooit te zullen vergeten: "Nou, daar is het gras beter dan op het vasteland!" Volgens Callahan hadden de bouwers van de torens de kneepjes van de plantengroei heel, heel goed onder de knie.

Meer over dit onderwerp in de edities 4-1996 en 4-2004 in het Archief.
 

PARAMAGNETISME

"Vaak heb ik plantenkwekers horen zeggen dat ze meenden dat hun planten in roodkleien potten beter groeiden dan in de moderne plastic potten." Wat is het verschil? De eerste bloempot is paramagnetisch geladen; de tweede niet - aldus de Amerikaanse onderzoeker Philip Callahan. "Ik ben er van overtuigd dat het de paramagnetische kracht van baksteen en beton is die de plantengroei in dergelijke bloempotten en in betonnen wegen of oude stenen muren bevordert."

RONDE VORMEN

Volgens Tsjechische bierbrouwers verminderde de kwaliteit van hun bier toen ze overstapten vande traditionele ronde vaten op functioneler gevormde, rechthoekige vaten. De oude Chinezen hechtten veel belang aan cirkelvormige tuinontwerpen. Is het toeval dat de Ierse torens uit de zevende eeuw na Christus allemaal rond zijn? Nee, zegt de Amerikaanse onderzoeker Philip Callahan. Scherpe hoeken en randen verminderen de gunstige invloed die uitgaat van een paramagnetisch geladen voorwerp.

KRACHTIG PROTEST

In Duitsland staan een aantal onkruidbestrijdingsmiddelen bekend als het bestrijdingsmiddel-equivalent van de neutronenbom. Ze doden alle planten. Behalve het gewas, dat er dank zij genetische manipulatie ongevoelig voor is gemaakt. Volgens Lucas Reijnders is er een goede kans dat ook de gewassen van naburige biologische boeren genetisch gemodificeerd raken. "Het wordt tijd dat de vertegenwoordigers van de ecologische en biologisch-dynamische telers in Brussel krachtig protesteren tegen het ruimhartig toelatingsbeleid voor genetisch verknutselde gewassen."

VERSE PASTA

Lichtelijk absurd. Dat wel! Toch is het advies dat de Engelse schrijfster Lisa St.Auban kreeg van haar Italiaanse dorpsgenoten interessant. Interessant genoeg om eens voor te leggen aan een viertal Nederlandse deskundigen. "Koop toch een afwasmachine, dan kun je de vrijgekomen tijd besteden aan het maken van verse pasta." Hoe zit het met de milieu-onvriendelijkheid van afwas en afwasmachine? En hoe belangrijk is vers in de keuken?


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer