VA

nr. 2-1996

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang bestellen


WAT WIL DE KOE?

Drie uur lang, op Nederland 3: de koe in de hoofdrol. Een aanstekelijke televisie-avond over een stukje oer-Hollandse cultuur. Koe-liefhebber Koos van Zomeren vindt het tijd worden voor een nationaal debat. Treurig is het in zijn ogen als dieren niets hebben wat een beetje op welbehagen en geluk lijkt. En dat we met de koe nu ook al die kant op gaan. Een nationaal debat? "Dat wordt dan gelijk een nationaal debat over de mens," aldus Van Zomeren. "Want wat de koe doormaakt, maakt onze cultuur als geheel namelijk ook door. Wat ter discussie staat is de waarde van leven. En dat is tegelijk de waarde van ons eigen leven.” Een nagesprek met rundveedeskundige Ton Baars van het Louis Bolk Instituut.

MENSELIJKE VORMEN

Hoe aantrekkelijker de architectuur - hoe aardiger de verpleegster en ook hoe gezonder de patiënt, zei architectuurjournalist Jaap Huisman ooit naar aanleiding van de intense saaiheid van Nederlands eerste moderne ziekenhuis. Als we apen in dierentuinen een omgeving geven die aansluit bij hun aard, waarom doen we dat bij mensen dan ook niet? Een gesprek met de Amsterdamse kunstenaar/ architect Paul Dijkman, schrijver van het tegenwoordig onder architectuurstudenten populaire boekje Harteloze Gebouwen – over de menselijke behoefte aan bescherming, troost, ontdekking, expansie en zelfverwerkelijking. En een nagesprek met de (landschaps)architecten Ashok Bhalotra, Wiek Röling, Pieter van der Ree, Hyco Verhaagen en architectuurjournalist Jaap Huisman.

Tien jaar later, in 2006, zullen we Paul Dijkman opnieuw opzoeken voor een interview. Zie editie 3-2006

GROENTEN & VITALITEIT

Vitaal voedsel verzet zich tegen afbraak. Vitale groenten zijn groenten die op het land lang genoeg hebben kunnen rijpen om smaak en structuur te ontwikkelen – en die niet tè rijp zijn geplukt, want dan verliezen ze tijdens handel en transport al snel levenskracht. Hoe meten we dat? Op het Bolk Instituut doen ze het in het geval van een knolgewas zo: raspen en vervolgens kijken naar de afbraak. En dat levert opmerkelijke uitkomsten op: “Knolgroenten die met drijfmest of te verse compost zijn opgegroeid, blijken bijvoorbeeld niet in staat hun eigen vorm en structuur vast te houden.”

LITERAIR FEESTMAAL

Zoals wijnkenners de oorsprong van een wijnstok terugvinden in de smaak en de geur van de wijn, zo slaagden de oude Grieken en de Romeinen er ooit in onderscheid te maken tussen vissen afkomstig uit deze of gene zijde van een baai. Of tussen gewassen verbouwd in deze of gene vallei. En wat zei de dichter Baudelaire ook weer? “Een manier om jezelf te troosten is middels het lezen van kookboeken.” Om die reden schreef de Franse filosoof Jean-Francois Revel zijn prachtige ode aan de poëzie van het koken (Un festin en paroles) dan ook puur voor eigen plezier. 

VERSE PASTA

Lichtelijk absurd. Dat wel! Toch is het advies dat de Engelse schrijfster Lisa St.Auban kreeg van haar Italiaanse dorpsgenoten interessant. Interessant genoeg om eens voor te leggen aan een viertal Nederlandse deskundigen. "Koop toch een afwasmachine, dan kun je de vrijgekomen tijd besteden aan het maken van verse pasta." Hoe zit het met de milieu-onvriendelijkheid van afwas en afwasmachine? En hoe belangrijk is vers in de keuken?


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer