WAT WIL DE KOE?
Drie uur lang,
op Nederland 3: de koe in de
hoofdrol. Een aanstekelijke televisie-avond over een stukje
oer-Hollandse cultuur. Koe-liefhebber Koos van
Zomeren vindt het tijd worden voor een nationaal debat. Treurig is het
in zijn ogen als dieren niets hebben wat een beetje op welbehagen
en geluk lijkt. En dat
we met de koe nu ook al die kant op gaan. Een nationaal debat? "Dat
wordt dan gelijk een nationaal debat over de mens," aldus Van Zomeren.
"Want wat de koe doormaakt, maakt onze cultuur als geheel namelijk ook
door.
Wat ter discussie staat is de waarde van leven. En dat is tegelijk de waarde
van ons eigen leven.” Een nagesprek met rundveedeskundige Ton Baars van
het Louis Bolk Instituut.
|
|
|
|
MENSELIJKE
VORMEN
Hoe
aantrekkelijker de architectuur - hoe
aardiger de verpleegster en ook hoe gezonder de patiënt, zei
architectuurjournalist Jaap Huisman ooit naar aanleiding van de intense
saaiheid van Nederlands eerste moderne ziekenhuis. Als we apen in
dierentuinen een omgeving geven die aansluit bij hun aard,
waarom doen we dat bij mensen dan ook niet? Een gesprek met de
Amsterdamse kunstenaar/ architect Paul Dijkman, schrijver van het
tegenwoordig onder architectuurstudenten populaire boekje Harteloze
Gebouwen – over de
menselijke behoefte aan bescherming, troost, ontdekking, expansie en
zelfverwerkelijking. En een nagesprek met de (landschaps)architecten
Ashok Bhalotra, Wiek Röling, Pieter van der Ree, Hyco Verhaagen en
architectuurjournalist Jaap Huisman.
|
Tien jaar later, in 2006,
zullen we Paul Dijkman opnieuw opzoeken voor een interview. Zie editie 3-2006
|
|
GROENTEN &
VITALITEIT
Vitaal voedsel
verzet zich tegen afbraak. Vitale groenten zijn groenten die op het
land lang
genoeg
hebben kunnen rijpen om smaak
en structuur te ontwikkelen – en
die niet tè rijp zijn geplukt, want dan verliezen ze tijdens
handel en
transport al snel levenskracht. Hoe meten we dat? Op het Bolk
Instituut doen ze het in het geval van een knolgewas zo: raspen en
vervolgens
kijken naar de afbraak. En dat
levert opmerkelijke uitkomsten op: “Knolgroenten die met drijfmest of
te verse compost zijn opgegroeid, blijken bijvoorbeeld niet in staat
hun eigen vorm en structuur vast te houden.”
|
|
|
|
LITERAIR
FEESTMAAL
Zoals wijnkenners
de oorsprong van een wijnstok terugvinden in de smaak
en de geur van de wijn, zo slaagden de oude Grieken en de Romeinen er
ooit in
onderscheid te maken tussen vissen afkomstig uit deze of gene zijde van
een baai. Of tussen gewassen verbouwd in deze of gene vallei. En
wat
zei de dichter Baudelaire ook weer? “Een manier om jezelf te troosten
is middels het lezen van kookboeken.” Om die reden schreef de Franse
filosoof
Jean-Francois Revel
zijn prachtige ode aan de poëzie van
het koken (Un festin en paroles)
dan ook puur voor eigen plezier.
|
|
VERSE PASTA
Lichtelijk
absurd. Dat wel! Toch is het advies
dat de Engelse schrijfster Lisa St.Auban kreeg van haar Italiaanse
dorpsgenoten interessant. Interessant genoeg om eens voor te leggen aan
een viertal Nederlandse deskundigen. "Koop toch een afwasmachine, dan
kun je de vrijgekomen tijd besteden aan het maken van verse pasta." Hoe
zit het met de milieu-onvriendelijkheid van afwas en afwasmachine? En
hoe belangrijk is vers
in de
keuken?
|
|
Dit nummer
los
nabestellen
|
Dit nummer
ontvangen als
welkomstgeschenk
|
|