VA

nr. 4-1997

Home Geschenkabonnement Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen
Jaargang bestellen

Keukengeheimen

Niemand heeft ooit kunnen aantonen dat de eieren van kippen uit de legbatterij verschillen van de eieren van vrij rondlopende kippen. De metingen van de meest gerespecteerde instituten hebben nooit verschillen laten zien. En toch hebben de Zwitserse multinationals Nestle en Hoffmann-La-Roche jarenlang onderzoek gesponserd dat deze conclusie weerspreekt. "Dat soort verschillen worden pas duidelijk op het moment dat je een nieuwe dimensie toevoegt aan het begrip voedselkwaliteit." Een interview met oud-Nestle-topman Reto Dominiconi over tien bijzondere onderzoeksjaren.

Planten met een boodschap

Onkruiden zijn lastposten. Ze blijven maar terugkomen. Niets helpt, zo concludeerden 250 biologische deskundigen uit 35 landen op een IFOAM-conges over dit onderwerp. Zelfs de chemie niet, zei de nieuwe Wageningse hoogleraar Onkruidkunde vorig jaar bij zijn aantreden. 'Van de oorspronkelijke euforie over de chemische onkruidbestrijding is weinig meer over.' Wondermiddelen tegen onkruiden bestaan niet. Natuurlijk niet, zegt de Amerikaanse landbouwconsulent Arden B. Andersen, want het zijn boodschappers. Alarmlichtjes. Wie heeft ooit een probleem verholpen door het waarschuwingslampje stuk te slaan?

Engels dagboek

In Engeland worden de bezoekers van de graan- en steencirkels heen en weer geslingerd tussen twijfel, spektakelzucht en ontzag. In een dagboek in twee delen doet Willem Beekman verslag van zijn persoonlijke indrukken op een rondreis langs Avebury, Stonehenge en Alton Barnes.

Ecologische tuinkunst

De grote, commerciele tuincentra doen ons geloven dat we al la minute een bloeiende tuin kunnen kopen. Alles is maakbaar. Dus ook tuinen. Er is echter ook een andere benadering mogelijk. "Wat ik de mensen aanraad," zegt Guurtje Kieft, "is kijken, kijken en nog eens kijken. Wat doet de tuin zelf?" Makkelijk? Nee, niet makkelijk, zegt ze. "We zijn nu eenmaal gewend om de tuin onze wil op te leggen. Dat schud je niet zomaar van je af." Ontmoeting met een ecologisch tuinontwerpster.
Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer