VA

nr. 5/6-1997

Home Geschenkabonnement Abonnement met vier topinterviews als geschenk Los nummer bestellen




Jaargang bestellen

De tafel van Fritz Popp

Een extra vrucht of twee extra schepjes groente per dag, het zou duizenden zieken kunnen schelen, zeggen onze voedingswetenschappers tegenwoordig. Groenten blijken meer waardevols te bevatten dan we vroeger dachten. De vraag is alleen of dat waardevols puur stoffelijk is. 'Geef een chemicus een dynamo,' zei de Hongaarse Nobelprijswinnaar Albert Szent-Gyorgyi ooit, 'en hij lost hem op in zoutzuur.' De Duitse biofysicus Fritz-Albert Popp is van mening dat voedingskwaliteit vooral te maken heeft met de mate van ordening van levensmiddelen. Een blik in de biofysische keuken. (Zie ook het interview met Reto Domeniconi en de edities 5-1997, 5-1998 en 1-2004).

Helende handen

De Duitse televisiejournalisten Dagny en Imre Kerner wisten in 1995 dertigduizend mark op tafel te krijgen voor een apparaat dat de lichtuitstraling van plant, dier en mens niet alleen zou kunnen meten, maar ook zichtbaar zou kunnen maken. In het bijzonder vroegen ze zich af of het mogelijk zou zijn iets zichtbaar te maken van de energie die volgens eeuwenoude getuigenissen uit de handen van gekwalificeerde genezers zou kunnen komen. Een kijkje achter de schermen van opnamen die het tweetal voor de Duitse televisieomroepen Sudwest en Hessische Rundfunk maakte over een van de toepassingen van de fotonenresearch.

Onmogelijke kruisingen

Niets lijkt meer onmogelijk. Genen uit vissen kunnen zonder probleem in bieten worden gestopt en omgekeerd. De consument reageert te emotioneel, vinden de biotechnologiebedrijven. Maar met openheid en informatie zal deze weerstand snel verdwijnen, verwachten ze. Volgens de Amerikaanse moleculair bioloog John Fagan zal het omgekeerde het geval zijn: volledige openheid van zaken zal het genetisch gemanipu-leerde product onverkoopbaar maken. Althans voorlopig. We weten eenvoudig nog te weinig van de lange-termijneffecten om de nieuwe gen-producten nu al op de markt te brengen. Hieronder een ingekorte versie van het ons inziens belangwekkende interview dat de hoofdredacteur van het Amerikaanse landbouwtijdschrift Acres U.S.A., Charles Walters, onlangs had met Fagan. Gevolgd door het commentaar van een viertal Nederlandse deskundigen.

Wijn uit de woestijn

De overmatige inzet van kunstmest en bestrijdingsmiddelen heeft de kwaliteit van wijn negatief beinvloed. De bodem van heel veel Franse wijngaarden is biologisch volledig dood. "Men beseft nog steeds niet goed dat dit fnuikend is voor een bioproduct als wijn." Met deze boodschap nam Rudolf Pierik op 6 november j.l. 1997 afscheid van de Wageningse Landbouwuniversiteit. Lotte Leeflang zocht de scheidende hoogleraar Tuinbouwplantenteelt op voor een gesprek over 's werelds allermooiste tuinbouwproduct. Een gave der natuur, maar evenzeer het werk van menselijke genegenheid en toewijding, ervaring, kennis en eindeloos geduld.




Dit nummer los nabestellen


Abonnement met vier topinterviews als geschenk

VA Editie 4-1997
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer