VA

nr. 3-2000

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen



ONBEVOOROORDEELD KIJKEN

"Geloof me, ik zal het nog meemaken dat de ministerraadsvergadering begint met een strandwandeling," zei de hoofdredacteur van het blad Ode onlangs in een interview. Een dergelijke overtuiging heeft ook de nieuwe Wageningse hoogleraar Natuurherstel, Matthijs Schouten: het inbouwen van momenten van rust en stilte komt de kwaliteit van onderzoek en beleid ten goede. Studenten met wie hij vóór het eigenlijke begin van een onderzoek eerst een dag rondloopt - zonder bodem, flora en fauna gelijk intellectueel te benoemen, gewoon alleen maar kijken en luisteren - begrijpen een landschap volgens hem beter. De Chinese landschapsschilders van weleer waren er zelfs ware meesters in.

Klik hier voor het interview.



© Chang Fu


© Chris van Orden
GLANS VAN HET ECHTE

Een asfaltweg in de plaats van een zandweg, een appartementencomplex naast de oude taverne, al gauw gevolgd door een hotel met zwembad en aanlegsteiger; in de verte schoorstenen in plaats van bomen: nieuw inkomstenbronnen, economische ontwikkeling, maar ook milieuproblemen en cultuurverlies. Van Friesland tot Griekenland en Thailand - de botsing is steeds dezelfde. Geschillen vol wederzijds onbegrip: de roep om vooruitgang tegenover het verlangen het eigene en oorspronkelijke te respecteren. Vijfentwintig jaar lang zocht de schrijver Chris van Orden in Centraal-Azië naar de glans van het echte. Reisimpressies uit Ladakh.





DE HELPENDE HAND

"Het lijkt soms wel of we een ziekenhuis als een garage beschouwen waar je 's morgens je kind aflevert om het 's avonds gerepareerd weer op te halen," aldus een kinderneuroloog in Vrij Nederland. Mensen zijn ongeduldiger dan vroeger. "Ze vinden het moeilijk om te aanvaarden dat een bepaalde behandeling niet werkt." Honderd jaar geleden was zo'n uitspraak ondenkbaar. Maar volgens de Amerikaanse internist Larry Dossey staan we opnieuw op de drempel van een nieuw medisch tijdperk - waarin dit keer onvermoede bruggen zullen worden geslagen tussen arts en patiënt, wetenschap en religie, lichaam en bewustzijn, geneeskunde en kunst, materie en geest. Een fascinerende toekomstvisie.



 
 
ZALMROZE TOEKOMST

Een nieuwe nog onbekende tak van bio-industrie: zalmkwekerijen. Vrijwel onafgebroken spuwen machines visvoer in drijvende, twintig meter diepe kooien. Het water kolkt wild als de zalmen, tot een halve meter lang, het voer proberen te bemachtigen - visvoer vermengd met kleurstof om de vis aan de gewenste kleur te helpen: lichtroze voor de Fransen, dieprood voor de Japanners. Enkele seconden later zwemmen de dieren weer hun ronde, zij aan zij - handmatig ingeënt met een cocktail van medicijnen. Binnenkort wordt de groei van de zalm middels genetische manipulatie verder ondersteund.



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer