TOSCAANS LICHT
De zomermaanden zijn
voorbij. Een tijd van
lezen en reizen, kijken en overpeinzen. Wat rest is een schoenendoos
met herinneringen, knipsels, kiekjes, vragen, ideeën en
tv-beelden. Een eigenwijze collage, over citroenbomen, zure room en
Toscaans licht - mythologie, vrijheid en thuiskomst. Door de Britse
filosoof Roger Scruton omschreven als de herontdekking van de
verbondenheid met het land en het ritme van het leven.
|
|
KOKEN VAN HET LAND
Hij was al twintig jaar kok. Pas toen hij
ermee ophield, drong tot hem door dat hij nooit geweten had wat
werkelijk vers
is. Gert-Jan Hageman werkte een revolutionair nieuw
restaurantconcept uit: koken in een
kas - groenten en fruit rechtstreeks
van het eigen land. Een kaskeuken waarmee twee lang gekoesterde wensen
in vervulling gaan: werken in daglicht en als kok je eigen groenten,
kruiden en vruchten zien groeien.
|
|
© H.Daumier
|
VERHAALKUNST
"Stel dat we in een droom een wandeling maken
door het paradijs en daar een bloem krijgen aangeboden," zei de dichter
Samuel Taylor Coleridge ooit, "ten teken dat onze ziel daar werkelijk
is geweest; en stel vervolgens dat we die bloem in onze hand aantreffen
als we wakker worden - Aye!,
wat dan?" De wereld zit vol verhalen. Prachtige voorbeelden: de
ezelreis van Patrick Kavanagh en het brandende-kaars-verhaal van Annie
Gerding-Le Comte in deze editie. Of zie wat toneelschrijver Edward
Albee, toneelmaker
Erik Vos en volkscultuurvorser Sergius Golowin te melden hebben over
godendrama's, mythologie en beeldtaal.
|
|
POËZIE VAN
HET LEVEN
Werkelijk grote
kunstenaars (koks,
wetenschappers, musici, filmmakers, zuivelmakers etc.) balanceren
voortdurend op een uiterst smal randje, lijkt het. Voortdurend op zoek
naar meerwaarde, bezieling en ongekunsteldheid - zonder dat deze
kwaliteiten ooit kunnen worden afgedwongen. Zie wat de Duitse filmmaker
Edgar Reitz zegt over de menselijke behoefte aan betovering en... het
noodzakelijke evenwicht tussen poëzie en rede. "Je moet consequent
proberen om met je werk in harmonie te leven met de natuur of met het
wereldgebeuren. Op het moment dat ik aan de slag ga met een
commerciële instelling of met de wil om iets te bereiken, gebeurt
het nooit."
|
Interview
Edgar Reitz in editie 4-2006.
|
|
|
Dit nummer los
nabestellen
|
Dit nummer
ontvangen als
welkomstgeschenk
|