VA

nr. 1-2001

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen

Dit nummer in een themapakket


BROODNODIGE VERNIEUWING

We moeten af van het oude vijand-beeld, aldus de Braziliaanse oud-minister van Milieu, José Lutzenberger. Af van het beeld dat onze voedingsgewassen alleen met scherpe uitsteeksels, giftig afweergeschut en veel giftige, menselijke peilen overeind te houden zijn tegen boosaardige belagers als bacteriën, luizen, mijten, schimmels en wortelaaltjes. "De landbouw is ten onrechte veranderd in een slagveld." Een gesprek met de Braziliaanse oud-minister over de vergeten oorzaken van plantenziekten, het wereldvoedselvraagstuk en de toekomst van de landbouw.

Zie ook editie 3-1999



SPROKKELKUNST

"Ik kan zelf geen verhalen verzinnen, zegt een documentairemaker tijdens de tiende editie van 's werelds grootste documentairefestival: IDFA 2000. "Wat ik wel kan, is iets bijzonders zien in het gewone leven." Een schitterend voorbeeld daarvan: de laatste film, Les Glaneurs et la Glaneuse, van Agnès Varda. Een les in het kijken, een uitnodiging tot het leggen van verbanden tussen de dingen en hun omgeving en het ingaan op toeval. "Toeval zijn de cadeautjes die het leven je geeft, die het leven mijn films geeft. Ze zijn een verlengstuk van de werkelijkheid."

 


© Agnes Varda

 © C.Skeel & M.Skriver

KENNIS VAN GROENTEN

Er is veel over geschreven - over de Parijse driesterrenkok Alain Passard, die zijn gelauwerde Parijse restaurant tot een mekka van groenten wilde omtoveren. Alleen handgehengelde tong mocht zijn keuken nog in. "Ik ga beginnen met groenten." Toch een kleine aardverschuiving in de restaurantwereld, waar voor plantaardige heerlijkheden nooit meer dan een bijrolletje was weggelegd. Waarom zou een kok niet lyrisch mogen worden over een zachte, veerkrachtige botersla? Sla telen is een kunst, zegt Diny Schouten in dit nummer: "Sla is zo goed als hij is gegroeid."

DE BABY VAN TRAPHOLT

In het Deense Trapholt-museum is een einde gekomen aan een opmerkelijk experiment. Een jaar lang heeft in dit museum van moderne kunst een monitor gestaan met daarop de vage contouren van een lieftallige baby - een beeld dat werd opgebouwd door een soort elektronische dobbelsteen. De vraag die Deense kunstenaars zich stelden was of de beeldkwaliteit beïnvloed zou worden in de aanwezigheid van belangstellende bezoekers. Vedrslag van een intrigerende poging wetenschap, religie en kunst bij elkaar te brengen.


 



Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer