VA

nr. 2-2001

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen 
REGIONALE KOOKKUNST

"We hebben hier sinds een half jaar een haan rond het pand scharrelen. De gasten zijn er gek mee", aldus de souschef van het Noord-Groningse restaurant Schathoes Verhildersum. Wat dat met koken te maken heeft? Eigenlijk niets. "Maar leveranciers die goed met hun dieren omgaan, leveren vaak hele goede producten. Ze hebben het als het ware in zich". Op pad met de chef-kok van hetzelfde restaurant, Dick Soek, voor wie goed koken begint met respect voor het product en het onderhouden van een hechte relatie met de mensen achter het product.DIER VAN PLEZIER

Een VPRO-programmamaker in gesprek met twee illustratoren van eierdozen voor de Europese en Russische markt. Plaatjes van vrolijk rondstappende kippen: "We willen gezelligheid, vrijheid en een lekker gevoel suggereren", zegt een van de illustratoren. "Die kippen zijn in werkelijkheid niet zo vrij, maar de consument wil toch niet weten hoe een kip leeft." In 's-Graveland wil een groep consumenten en producenten voorjaar 2001 niet alleen weten hoe kippen leven, maar ook hoe kippen graag zouden willen leven. Niet schrikken: de kip is een dier van plezier.

HORIZONTAAL / VERTICAAL

De Zwitserse psychiater Jung wachtte tot het eind van zijn leven met het naar buiten brengen van zijn ideeŽn over synchroniciteit en het betekenisvolle toeval. De consequenties waren enorm. In plaats van een wereld geregeerd door toeval, wees Jung een compleet andere kant op, naar een wereld van betekenissen. De mens zou wel degelijk opgenomen zijn in een orde, ook al valt de logica lang niet altijd te doorgronden. De Amerikaanse hoogleraar natuurkunde, Victor Mansfield, bewandelt een aantrekkelijke middenweg. Een gesprek over de bijzondere wijze waarop Mansfield beide invalshoeken een plaats geeft in zijn leven.

ADOPTEER EEN SCHAAP

Het is moeilijk voor te stellen, maar er is een tijd geweest dat boeren wegwijzers omver trokken. Stedelingen die richtingaanwijzers nodig hadden, zo luidde de motivatie, hadden niets op het platteland te zoeken. Tegenwoordig zijn stedelingen juist gewenst. In ItaliŽ is een schapenboerin op het idee gekomen haar schapen via internet ter adoptie aan te bieden. En het werkt! Een bijna ter ziele gegane Italiaanse regio bloeit op. In Nederland heeft de Stichting Milieubewustzijn een vergelijkbaar initiatief genomen: adopteer een koe! Met honderd gulden per jaar kunnen stedelingen de omschakeling naar een duurzame, biologische veehouderij rechtstreeks ondersteunen.


 
 

Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer