De WHO-parodie van The Yes Men


BELEEFD APPLAUS

Een parodie op de filosofie van de Wereldhandelsorganisatie hebben ze willen maken. Maar Andy Bichlbaum and Mike Bonanno blijven zich verbazen over het verbazingwekkende gebrek aan kritiek tijdens hun geparodieerde WHO-lezingen. Een pleidooi voor het verkopen van verkiezingsstemmen aan de hoogste bieder of het toedienen van elektrische schokjes aan werknemers in lage-lonenlanden? Geen reactie uit de zaal.

Bij de eerste vertoning in het Amsterdamse City Theater eind 2004 lijkt er een siddering door de zaal te gaan. Het verhaal is haast te ongelooflijk om waar te zijn. Een humoristische maar tegelijk ook bijzonder serieuze parodie op de filosofie van de Wereldhandelsorganisatie. Je moet er maar op komen, je moet het lef maar hebben en dan ook nog genoeg kennis van zaken hebben om je staande te kunnen houden voor een zaal die ervan overtuigd is te luisteren naar een officiële toespraak van de Wereldhandelsorganisatie WHO. Het publiek op het IDFA documentairefestival is in ieder geval zo tevreden dat ze de documentaire over de WHO-parodie beloont met de hoogste waardering: de publieksprijs voor de beste documentaire 2004.

We zien Andy Bichlbaum in zijn rol van hoge WHO-vertegenwoordiger voor een publiek van juristen in Salzburg pleiten voor de afschaffing van de siësta in Spanje en voor de verkoop van verkiezingsstemmen aan de hoogste bieder; even later in Finland voor de terugkeer van een moderne variant van de slavernij. En gestoken in een goudkleurig pak met ingebouwde monitor, die managers in staat stelt ondergeschikten in de gaten te houden en desgewenst bij de les te houden door een elektrisch shockje toe te dienen.

Hoe extreem moet het betoog worden voordat een publiek “wakker” wordt? De vraag die de twee WHO-acteurs Mike Bonanno en Andy Bichlbaum in het City-theater onmiddellijk wordt gesteld. Het is exact dezelfde verbazing, leggen ze uit, die zijzelf ook voortdurend voelden tijdens hun optredens. Hoe extreem ze de WHO-filosofie ook verwoordden, een weerwoord uit de zaal kregen ze nooit.

In Salzburg kijken de conferentiebezoekers stoïcijns voor zich uit wanneer de zogenaamde WHO-topman uitlegt dat de Amerikaanse verkiezingen veel efficiënter zouden verlopen wanneer arme stemgemachtigden hun stem op internet zouden verkopen aan welvarende, weldenkende burgers. Dan gaat de stem van de arme kiezer tenminste niet verloren. Sterker nog: de arme kiezer verdient er zelfs aan.

Het gebrek aan commentaar is voor Andy en Mike reden om de scherpe kantjes van de WHO-filosofie bij een volgend optreden nog wat verder aan te scherpen. Maar het publiek blijft alles zonder morrenLive discussie op CNBC’s European Marketwrap Europe accepteren. De suggestie om geweld te mogen gebruiken in de bananenhandel als dit de enige optie lijkt om vrijhandel te garanderen en de bananenprijzen laag te houden? “Misschien is dat de keerzijde van macht: het gevoel van een zaal: ‘Wie zijn wij om het gelijk van de invloedrijkste persoonlijkheid in de zaal te betwisten’?” .

UITNODIGING

Hoe is het tweetal op het idee gekomen? Het is allemaal begonnen, vertelt Mike Bonanno, met een parodie op de officiële website van George Bush. Op diens website werd in de jaren negentig gemeld dat de man als gouverneur een zegen was geweest voor het milieu, en dat was een conclusie die hen enigszins bezijden de waarheid leek. “We besloten een tweede Bush-site te openen, een meer verantwoorde ditmaal, waarin de “fouten” waren gecorrigeerd.” Een paar jaar later kwam het idee op iets dergelijks te doen met de website van de Wereldhandelsorganisatie WHO. “Vlak voor de protesten tegen de WHO in Seattle in 1999 maakten we een parodie op de officiële WHO-website, onder de naam www.gatt.org.”

De geparodieerde website zag er blijkbaar authentiek uit, want al spoedig kwamen de eerste uitnodigingen binnen om lezingen te komen geven. Andy en Mike besloten de uitdaging aan te nemen en de filosofie van de WHO zo helder mogelijk uiteen te komen zetten. Zo glashelder dat ook de keerzijden voor de aanwezigen duidelijk zouden worden. “Een kwestie van het ‘volume’ wat harder zetten tot de ideeën een lachspiegeleffect krijgen. Maar hoe absurd onze voorstellen ook waren, om de een of andere reden bleven ze voor ons publiek acceptabel.” De overdrijvingen werden niet doorzien.

De WHO mag dan wel beweren op te komen voor de armen in de wereld; ze mag dan wel een nobele vrijhandelsfilosofie omarmen, maar dat is wel de “vrijheid” van de grote jongens in het handelsspel. De feiten zijn, aldus Andy en Mike, dat de WHO er helemaal niet in slaagt de armen te helpen; dat de kloof tussen arm en rijk de afgelopen 25 jaar juist enorm veel groter is geworden. “Ons probleem: hoe corrupt en walgelijk we de vrijemarktfilosofie ook voorsteldLezing op een textielconferentie in 2001, Tampere, Finlanden, ons publiek was het er altijd mee eens.”

Na Andy Bichlbaums ludieke Finse optreden in het zakenkostuum van de toekomst – een goudkleurig “fallus-pak met monitor” om dwarse werknemers in lagelonenlanden onder controle te kunnen houden – bedankt de dagvoorzitter de vermeende WHO-spreker tot drie keer toe, om hem vervolgens als eregast aan tafel uit te nodigen. 

OPHEFFING

Tijdens een bijeenkomst in Sydney kondigen Mike en Andy in hun rol van WHO-officials aan een belangrijke mededeling te gaan doen – en wel de boodschap dat de WHO zich na grondig zelfonderzoek heeft besloten op te heffen, om een doorstart te kunnen maken naar een Wereldorganisatie die zich verantwoordelijk acht voor alle wereldburgers en niet alleen voor de meest welgestelden. Na afloop ontvangen de twee tal van steunbetuigingen van de aanwezigen. En als de persbureaus het nieuws wereldkundig maken, neemt een parlementariër in het Canadese parlement onmiddWHO heft zichzelf op in Sydneyellijk het woord om het goede bericht te kunnen melden. Honderden felicitatiemails komen binnen.

Maar het eerste tegenspel op hun overdrijvingen krijgen Andy en Mike pas als ze een zaal met studenten een WHO-voorstel presenteren om de honger in de wereld bedrijfsmatig op te lossen. Inmiddels hebben ze een paar honderd hamburgers aan de studenten uitgereikt en ook de vermeende WHO-spreker zelf zet smaakvol een hap in zijn burger, om zijn betoog af te ronden met de boodschap dat een hamburger Toespraak over hamburger-recycling in Plattsburgh, VSwel tien keer recycled kan worden. Groot in beeld wordt een animatie vertoond van een wc, met een aangekoppeld buizensyteem, waarna de inhoud van de pot op elegante en hypermoderne wijze wordt gefilterd en hergebruikt: grondstof voor een tweede-generatiehamburger. Een logische oplossing binnen de logica van de vrije markt, legt Andy Bichlbaum uit. Dankzij het procédé van de ruimtevaartorganisatie NASA kan een hamburger wel tot tien keer worden hergebruikt. Bijvoorbeeld in een McDonald's-filiaal ergens in Noord-Afrika. “Best te eten, hè,” vraagt Andy smakelijk happend van zijn hamburger.

In de zaal ogen sommige studenten verbijsterd, mogelijk in de hand gewerkt door het feit dat bijna alle hamburgers inmiddels gretig zijn genuttigd en de studenten het gevoel krijgen proefpersoon te zijn geweest in een smaaktest van twee keer of zelfs zes keer gerecyclede hamburgers. Sommige studenten roepen boe, sissen en stellen kritische vragen. Maar uiteindelijk zijn dat de kritische reacties waarop Andy en Mike al zoveel eerder hadden gerekend.

DOODENG

Hoe voelt het om op zo’n podium te staan als WHO-vertegenwoordiger?

“Eerlijk gezegd is het helemaal niet zo grappig om voor zo’n zaal te staan en de meest absurde ideeën te spuien. Misschien dat het er grappig uitziet voor anderen, maar voor ons is het doodeng.”

Hoe hou je die angst in toom om te kunnen functioneren?

“Als we een kant-en-klare speech moeten voorlezen, helpt het om ons volledig op de speech te concentreren. Als er met een cocktail in de hand geconverseerd moet worden met conferentiegangers, dan helpen de cocktails.”

 

Hoe legaal of illegaal is het nu eigenlijk wat jullie doen?

“Geen idee. Juristen lijken het ook niet te weten: degenen aan wie wij het hebben gevraagd bleven het antwoord in ieder geval schuldig.”

Net als de WHO reizen jullie de wereld over. Hoe komen jullie aan fondsen?

“Als we het ons kunnen veroorloven op vakantie te gaan, kunnen we het ons ook veroorloven zo’n reis te bekostigen. Zie het als een vorm van eek-o-tourisme. De stress is weliswaar vier keer zo groot als in een vakantie, de omgeving ziet er niet uit, maar het geeft ons een bepaald soort voldoening. In de praktijk kunnen we overigens niet buiten de hulp van velen. En voor onze eerste WHO-lezing in Salzburg vlogen we naar Wenen, omdat die vlucht goedkoper was. Een overhemd leenden we. En van vrienden kregen we de sleutel van hun appartement om hotelkosten te besparen.”

Na afloop van jullie officiële presentatie mengen jullie je onder je publiek. Hoe wordt er gereageerd?

“Bijzonder vriendelijk. Hartelijke handrukken. Soms een oprechte wens contact te blijven houden in de toekomst. ‘Hebt u toevallig een kaartje bij de hand? Hier heeft u de mijne’.”

Kunnen de enigszins apathische reacties van het publiek (beleefd applaus, geen vragen, geen boegeroep) wellicht ook anders verklaard worden? Begrepen de toehoorders jullie verhaal wel? Luisterden ze eigenlijk wel?

“In Finland luisterden ze wel degelijk. Na de lezing liepen we rond en dronken een glas. En al die mensen hadden het verhaal wel degelijk begrepen. En toch hadden ze het niet aanstootgevend gevonden. Misschien wel in andere omstandigheden. Maar niet in de aanwezigheid van een hoge vertegenwoordiger van de Wereldhandelsorganisatie.”

Wat zou er voor nodig zijn om mensen kritische vragen te laten stellen?

“Een gekreukt overhemd zou helpen.”

Wat is jullie eigen verklaring?

“Een kwestie van geloof en vertrouwen. Tegen de kracht van zoveel geloof is geen logica bestand. Ons gehoor in Salzburg was heilig overtuigd van de zegeningen van de vrije markt. De vrijhandelsfilosofie brengt zegen en geluk in de wereld, zo luidt hun diepgewortelde overtuiging. Zolang je binnen de kaders van hun enig ware geloof blijft zien mensen er blijkbaar nooit kwaad in.”

Hebben de acties effect gehad?

“In ieder geval werkt het voor ons beter dan wachten tot de wereld uit zichzelf verandert. Journalisten van grote bladen vinden ons vaak komisch. Maar bijna altijd hebben ze ook oog voor de ernst van de zaak. Veel journalisten – is mijn indruk – willen best over belangwekkende dingen schrijven. Maar ze hebben een excuus nodig.”

 Bart Hommersen

Dit is een uitgebreidere versie van een artikel oorspronkelijk verschenen in VA editie 1-2005. Het laatste nieuws in 3-2005. Een schat aan links en verdere achtergrondinformatie over The Yes Men vindt u op onze linkenpagina


Een advertentie van Google

Filmzaal

Salon
Tuin
Keuken
Reisverhalen
Atelier
Archief
Links


Home



Editie 2-2007

image

Themanummer Santiago de Compostela



Editie 3-2004

Filmmaakster Bady Minck reist met 15.000 ansichten door de Alpen



Editie 4-2005

Tien pagina's Groene IDFA-films 2005





Terug naar de Filmzaal

Home

Welkomstgeschenk?

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?




Maak hier uw keuze 

Meer Film in:

Een gesprek met de 76-jarige Albert Maysles. De maker van films over Christo, Marlon Brando, Leonard Bernstein, Vladimir Horowitz, Jessye Norman, The Beatles en Mstislav Rostropovich.  Interview met acteur Kees Brusse - over de kunst van het acteren, het omgaan met ouderdom en de kleine dingen van het leven.  Interview met de Zweedse filmmaker Stefan Jarl over de relatie mens-natuur, kleine boeren en de poezie van het filmmaken.

Beweeg de cursor over een beeld voor een impressie (alleen in Internet Explorer). Of klik op een beeld voor een volledige inhoudsopgave.

Farmer John

Het in plastic verpakte kippetje uit de supermarkt komt niet meer van een boerderij. Op de achttiende editie van 's werelds grootste documentairefestival IDFA realiseren publiek en jury zich met schrik hoe weinig we weten over de herkomst van ons voedsel. De film Ons Dagelijks Brood is nog niet afgelopen of de verontwaardiging klinkt alom. “Dit kan niet langer.” De industriële verwerking van 50.000 kippen wekt afgrijzen. De IDFA-jury spreekt over "nachtmerrieachtige beelden" en een "visioen van de hel". IDFA 2005 krijgt zo iets fascinerends vanwege de ontmoeting stad-platteland in hartje Amsterdam. Daar stapt warempel zelfs farmer John naar voren, hoofdpersoon uit een van de publieksfavorieten: The Real Dirt on Farmer John. De Amerikaanse bioboer die met de hulp van duizend stadse consumenten wist te ontsnappen aan de wurggreep waarin de landbouw terecht is gekomen. Docudrama over een man die zijn artisticiteit en liefde voor het land weet te verenigen met de erfenis van zijn familie. Een van de drie publiekslievelingen op IDFA 2005, met een rapportcijfer 8,9. Meer informatie, interviews en achtergrondinformatie in VA 4-2005.



Een advertentie van Google
Een advertentie van Google

In VA 1-2002 een gesprek met Louk Box, nu rector van het Institute for Social Studies in Den Haag. Toen lid van de Commissie Terlouw. Juni 2001 gaf Jan Terlouw de aftrap in 't Spant in Bussum: het begin van het grote Nederlandse debat over eten en genen.
In de wandelgangen van 't Spant begonnen VA en Louk Box een discussie die een aantal maanden zou voortduren middels e-mail. Een briefwisseling over hoofdpijn, lineair denken, een kapotte computer en de frustraties in het eten-en-genendebat. Een van de gestelde vragen die opkwam tijdens de discussie: "Stel dat een groot deel van de Nederlandse bevolking zou kampen met spanningshoofdpijn en dat het Kabinet ook daarvoor een Commissie zou instellen: zouden we dan ook gelijk beginnen te debatteren over de voor- en nadelen van hoofdpijnpoeders? Of zouden we na zorgvuldige bestudering van het probleem eerst alle mogelijkheden bekijken die we in huis hebben om het nationale spanningshoofdpijnprobleem aan te pakken? In dat geval zouden we in een latere fase vanzelfsprekend alsnog bij poeders en pillen uit kunnen komen; maar misschien ook niet. Waarom slaan we dan - als het om voedselproductie gaat - die hele eerste fase over?"
Lees er meer over in VA 1-2002.


Editie 1-2002


Welkomstgeschenk?

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?




Maak hier uw keuze 

Een advertentie van Google