Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS alg.

Hapé Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

Paleis voor Volksvlijt

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Juan Nuñez del Prado

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS & interviews

Johan Kramer

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement




Poliphilo's droom
Aandacht
voor de
Droom
van Poliphilo
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 1/2004
en
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2005
en
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2006


Een autobiografie van de ziel. De zoektocht van ene Poliphilo naar een verloren geliefde; maar tegelijk ook een pelgrimsreis, met tal van inwijdingen, eindigend op het wonderlijke eiland Cythera. Een inspiratiebron voor kunstenaars, architecten en tuinliefhebbers. In een essaywedstrijd van NRC-Handelsblad eens getipt als hèt kunstwerk van de afgelopen duizend jaar. VA besteede drie keer aandacht aan De Droom van Piliphilus, na vijfhonderd jaar voor het eerst in het Nederlands verschenen. In editie 3-2006 vertelt vertaalster Ike Cialona over haar fascinatie voor dit onvertaalbaar geachte meesterwerk uit 1499.

Poliphilo in Nederlandse vertaling
Meermanno Museum
Poliphilo in de Hortus
Poliphilo bij Huygens
Poliphilo in de architectuur
Poliphilo in de alchemie
Poliphilo in Venetie
Poliphilo in beelden: Bomarzo 1
Poliphilo in beelden: Bomarzo 2
Poliphilo in beelden: Bomarzo 3
Poliphilo bij Salvador Dali
Jung over Poliphilo
Poliphilo op papier
Poliphilo digitaal
Recensie in het Parool
Commentaren en prijzen

Nederlandse vertaling

Na ruim vijf eeuwen is er dan eindelijk een Nederlandse vertaling. Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep heeft een prachtige uitgave verzorgd in de Gouden Reeks.

Meermanno Museum

Het Museum Meermanno in Den Haag bezit een fraai exemplaar van de Hypnerotomachia Poliphili. Sinds de opening van het museum in 1852 is het boek bijna honderd jaar lang zonder onderbreking getoond. Onder de titel Een droom van een boek: de betoverende kracht van de Hypnerotomachia Poliphili organiseerde het museum in 2007 een tentoonstelling.

Auteur Abdelkader Benali gaf in 2006 een lezing over de Hypnerotomachia Poliphili in Museum Meermanno en de grote invloed die dit fascinerende boek door de eeuwen heen heeft uitgeoefend op denkers en schrijvers. Benali: ‘Op een avond in Rome zag ik een boek in de etalage van een boekhandel liggen. Hypnerotomachia Poliphili. Het klonk als een toverspreuk. Ik herhaalde het woord op weg naar huis. Hypnerotomachia. De titel alleen al was een verhaal. Waarom heette het zo? Wat betekent het? Waarom oefende het zo’n aantrekkingskracht op me uit?’ De lezing vindt plaats in het kader van het Crossing Border Festival.

Poliphilo in de Hortus

Het beeldhouwerscollectief ABK liet zich na het lezen van de Poliphilo-artikelen in VA-editie 1-2004 inspireren door Pollipholo's droomreis. Een expositie van 35 kunstenaars was in 2005 het gevolg in de Botanische Tuin te Delft. En in 2006 in de Hortus Botanicus van Amsterdam.

Poliphilo bij Huygens

Constantijn Huygens(1596-1687) had een Venetiaanse editie van de Droom van Poliphilo en heeft daar volop inspiratie uit geput bij de aanleg van zijn buitenplaats Hofwijck. Laat u rondleiden in de tuin door de meester zelf in zijn gedicht Hofwijck. Hoe graag zouden we niet even terug willen naar de tijd dat er nog geen spoorlijn door de oude tuin liep en Huygens’ vriendin “er tijdens warme zomeravonden zo mooi zong dat alle vogels uit bewondering zwegen.” Maar ook tegenwoordig valt er nog veel te genieten. Neem een kijkje op de aantrekkelijke website van het Huygens museum.

POLIPHILO IN DE ARCHITECTUUR

Een soort ideaalstad waar natuur & cultuur geruisloos in elkaar overliepen: de Koninklijke Zoutfabrieken in Arc-et-Senance in de Jura; sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst. De grote vraag: liet de architect Claude-Nicolas Ledoux (1736-1806) zich nu wel of niet inspireren door het eiland Cythera uit Poliphilo's Droom? Ja dus. Een aantal jaren geleden zijn brieven gevonden waaruit blijkt dat de Franse architect het boek maar al te goed kende. Een bezoek aan Arc-et-Senance? Info: Frans Verkeersbureau. En het huidige museum.

POLIPHILO IN DE ALCHEMIE

De invloed van de Hypnerotomachia Poliphile (Poliphilo's Droom) is terug te vinden in tal van esoterische geschriften uit de 16e en 17e eeuw. Adam McLean, een autoriteit op het gebied van alchemistische teksten wijst in zijn boek The dream of Poliphilus op de parallellen tussen Poliphilo's Droom en een van de belangrijkste geschriften uit de Rozenkruiserbeweging: de Chymische Bruiloft van Christian Rozenkruis, uit 1516. In beide werken wordt de hoofdpersoon door een vrouwelijk personage begeleid langs talloze initiaties. Centraal gegeven in beide boeken: een bruiloft en een doodsscène, gevolgd door een reis naar een mystiek eiland om de reis te completeren. McLeans boek is in principe nog te bestellen via internet; en verder ook aanwezig op de Bibliotheca Philosophica Hermetica van Joost Ritman. Over Christian Rozenkruis zie ook Motief, maandblad voor antroposofie - nr. 71, februari 2004. Een Nederlandse vertaling van De Chymische Bruiloft verscheen in 1997 bij uitgeverij Christofoor.

POLIPHILO IN VENETIE

De Droom van Poliphilo werd in 1499 in Venetiē gedrukt. In onze tijd herinnert een van de belangrijkste Venetiaanse bouwwerken nog altijd aan het roemruchte liefdesverhaal van de Venetiaanse monnik: de S. Maria della Salute. De gigantische koepel van de kerk valt onmiddellijk op als je de stad binnenvaart. Het ontwerp is geïnspireerd op de tempel van Venus in Poliphilo's droom, waar de hereniging plaatsvindt tussen de twee geliefden. Er is ook gewezen op de opmerkelijke maatverhoudingen van de kerk: de 8 en de 11 die voortdurend terugkomen. Prachtige foto's op de site van Mary Ann Sullivan.

POLIPHILO IN BEELDEN: BOMARZO 1

Veel kunstenaars hebben zich door de Italiaanse beeldentuin van Bomarzo laten inspireren. Voor een overzicht zie de site van kunsthistoricus Michiel Koolbergen. Maar in hoeverre is Bomarzo beïnvloed door Poliphilo's Droom? Lees Koolbergens boek Het Laatste Geheim van Bomarzo (1996); niet alleen een schitterende handleiding Bomarzo, maar ook een intrigerende introductie tot Poliphilo's Droom.

POLIPHILO IN BEELDEN: BOMARZO 2

Hella Haasse uitte haar fascinatie voor de Italiaanse beeldentuin al in 1968 in een prachtig essay: De Tuinen van Bomarzo (Querido, 2003, 5e druk). "Ik reis graag. Reizen schept ruimte om me heen, het stimuleert, ik kom voor raadsels te staan. Toen ik de tuinen van Bomarzo bezocht raakte ik dermate geïnteresseerd in dat doolhof dat ik er alles over wilde weten," aldus Hella Haasse in een bijdrage aan de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Het boek is nog altijd te koop, zie bijvoorbeeld Libreria Bonardi of Van Stockum. Volgens het juryrapport bij de Prijs der Nederlandse Letteren 2004 ontvouwt zich in De tuinen van Bomarzo "de structuur van de doolhof in de grillige tuinen van Bomarzo zelf, als een mandala van het leven." Toespraak van H.M. de Koningin bij de verlening van de Prijs der Nederlandse Letteren 2004 aan Hella Haasse.

POLIPHILO IN BEELDEN: BOMARZO 3

De tuin van Bomarzo is het mysterieuze eerbetoon van de Italiaanse edelman Vicino Orsini (1523-1585) aan zijn vroeg overleden vrouw. Over Bomarzo valt van alles op internet te vinden, bijvoorbeeld op de officiële Italiaanse Bomarzo-site (ook Engelstalig). Of bij Digischool. En dan nog een diavoorstelling over de tuinen van Bomarzo op de site van de Nederlandse kerk in Londen. 

POLIPHILO BIJ SALVADOR DALI

Op lange, spinachtige poten rukt een fantasierijke stoet dieren op: een bekend doek van Salvador Dalí (1904-1989) uit 1946: De Verzoeking van de heilige Antonius (Paleis voor Schone Kunsten, Brussel). De olifant met obelisk op dit werk lijkt op de olifant van Bernini op het piazza Minerva in Rome. En de olifant met toren is geschilderd naar het voorbeeld van de olifant op het Domplein in het Siciliaanse Catania, gemaakt door de 18e eeuwse kunstenaar Vaccarini. Maar beide Italiaanse kunstenaars hebben op hun beurt inspiratie geput uit de Hypnerotomachia Poliphili (De Droom van Poliphilo), waarin Poliphilo stoot op een olifant met obelisk. En misschien kende Salvador Dalí de olifant met kasteeltoren wel van zijn bezoeken aan Bomarzo? Zie de Reis door het beeldenpark van BOMARZO van Michiel Koolbergen, die er ook over geschreven heeft in: Het laatste geheim van Bomarzo, p. 155 e.v. Zie ook Koolbergens anekdote over Dalí in Bomarzo.

JUNG OVER POLIPHILO

"Het moet 25 jaar geleden zijn dat ik het boek voor het eerst onder ogen kreeg," schreef C.G. Jung in 1947. "Maar toen kon ik er nog niet doorkomen, vanwege de doolhof aan architectonische fantasieën." Pas veel later raakte Jung gefascineerd door de alchemistische symboliek in het werk. Een van zijn vrienden/collega's, de Jungiaanse psychologe, Linda Fierz-David, deed een interessante poging de Droom van Poliphilo te duiden. De Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam heeft de oorspronkelijke Duitstalige versie: Der Liebestraum des Poliphilo, 1947, Rhein-verlag, Zürich. In Engelse vertaling geheten: The Dream of Polophilo - The Soul in Love, 1987, Spring Publications, Inc. Dallas. Ook via internet te vinden en te bestellen. Jung in zijn voorwoord bij Fierz-Davids boek: "Poliphilo's Droom geeft een beeld van de overgang van Middeleeuwen naar renaissance, de overgang van twee tijdperken, en is alleen daarom al van groot belang voor de wereld waarin we nu leven, die immers ook in overgang verkeert."

POLIPHILO OP PAPIER

Tal van universiteitsbibliotheken hebben een papieren versie. De bibliotheek van Joost Ritman in de Amsterdamse Jordaan heeft behalve een Italiaans origineel ook de beschikking over de Franse en Engelse editie. Daarnaast ook tal van commentaren.

POLIPHILO DIGITAAL

Een bezoek aan de complete electronische versie van de Droom van Poliphilo op internet. Met introductie. Een overzicht van alle houtsneden in het werk is te vinden.

RECENSIE HET PAROOL

Het mooiste boek van de wereld. maar buiten de kring van gefortuneerde boekenwurmen leest echter geen hond de Poliphilus. Recensie in Het Parool, 20-07-2006.

COMMENTAREN EN PRIJZEN

Niet te missen: de uitleg van architectuurhistorica Liane Lefaivre. En een webpagina gemaakt ter gelegenheid van de 500e verjaardag van het werk in 1999 door Samten de Wet.  In NRC-Handelsblad werd de Droom van Poliphilo in 1999 in een essaywedstrijd getipt als Kunstwerk van het millennium. En in februari 2004 koos Glasgow University Library, Special Collections Department Poliphilo’s Droom tot Book of the Month. Weten wanneer en waar er in de afgelopen 500 jaar een editie of vertaling of commentaar op Poliphilo’s Droom is verschenen? Kijk op bijgaand overzicht van de Memorial University of Newfoundland.

Een advertentie van Google

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?



Maak hier uw keuze 

Voorjaarseditie 2008:




Het Etruskisch labyrint:
De holle wegen van Toscane. Los te bestellen of binnen een abonnement


Ashok Bhalotra
Interview
met
Ashok Bhalotra in:
DIGITAAL
Meer weten over de Amersfoortse wijk Kattenbroek en/of de maker (Ashok Bhalotra)? Zie bijvoorbeeld het CKV Architectuurverslag Kattenbroek van de Havo 4 klassen van Het Streek te Ede of de officiële website van Kattenbroek.  De website van Bhalotra's stedenbouwkundig bureau: KuiperCompagnons.
PAPIER
De poging van Ashok Bhalotra om zijn dromen en verlangens over "wonen, reizen en thuiszijn" te realiseren in de Amersfoortse wijk Kattenbroek werd in 1997 beschreven door Gijs Wallis de Vries in het boek: Kattenbroek. Groeistad Amersfoort en Ashok Bhalotra, uitgeverij 010, Rotterdam.





Doolhoven
Aandacht
voor
Doolhoven
in:
Vierhonderd doolhoven heeft 's werelds belangrijkste doolhof- en labyrintenbouwer, Adrian Fisher, inmiddels op zijn naam staan - in 23 landen. Bezoek zijn website voor de overzichtskaarten (N-Amerika, Europa) van alle maïsdoolhoven, met doorklikmogelijkheden naar bijvoorbeeld het Drielandenpunt in Vaals.

Op uw beeldscherm verdwalen? Download een programmaatje en zoek uw weg in een digitaal doolhof.

Hier nog een hele grote maïsdoolhofmaker met foto's en kaartjes en adressen. Curieus.

Herfsteditie 2008:




Lopen naar Jeruzalem.
 Los te bestellen of binnen een abonnement


Labyrinten
Aandacht
voor
Labyrinten
in
:Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 4/2003

en

Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.

In editie 4-2003 besteedde Vruchtbare Aarde voor het eerst aandacht aan het onderwerp labyrinten & doolhoven: een themanummer Chartres en het raadsel van het labyrint. In latere edities kwam het thema nog regelmatig terug, onder andere in 1-2004 (labyrint van Gotland), 1-2008 (Etruskisch labyrint), 2-2008 (Zutphen en Amsterdam) en 3-2008 (Lapland).

De man met het grootste archief ter wereld: Jeff Saward. De weerslag van 25 jaar ervaring. Je zou haast zeggen: de beginnende liefhebber hoeft alleen deze website te kennen om van hieruit verder te klikken. Maar helaas, nogal wat 'links' functioneren niet meer. Geen boek veroudert zo snel als een website.

De site van bioloog Gernot Candolini, de schrijver van een aantal bijzonder aantrekkelijke labyrintboeken. Zijn boeken zijn helaas interessanter dan zijn website. Maar de boeken zijn weer zo interessant dat zijn website niet ongenoemd mag blijven.

Een a-commerciële site, gemaakt door een Duitse enthousiasteling die heel goede websites blijkt te kunnen bouwen. Een genot om door zijn tekst, foto's en bewegende beelden te bladeren. En eindelijk iemand die weet hoe je een grote fotoverzameling overzichtelijk op een web-site krijgt. Een aanrader.

Grootste troef van de website Labyrinthe in Deutsland: de landkaart van Duitse labyrinten. Wie op de plaatsnaam van zijn keuze klikt, krijgt een fotootje van het betreffende labyrint te zien - met informatie, openingstijden, telefoonnummer en mailadres. Minpunt: alléén Duitse voorbeelden. Anders zou je haast spreken over de ideale labyrinten-site.

De Amerikaanse belangstelling in de jaren negentig is begonnen met een bezoek van dominee Lauren Artress aan Chart-res. Na terugkeer maakte ze een replica van het Chartres-labryrint voor haar Grace Cathedral. Sindsdien reist ze met haar canvaslabyrint van kerk naar kerk. Nu onder supervisie van het World-Wide Labyrinth Project, een non-profitorganisatie, met als doel: het introduceren van het labyrint in kerken, scholen, ziekenhuizen, gevangenissen, parken, verpleeghuizen, luchthavens en publieke ruimten.

Nieuwe ontdekking van een prachtige en persoonlijke site: van Lea Goode-Harris, die in 1993 kennismaakte met het labyrint en sindsdien gefascineerd is door de mogelijkheden van het oeroude symbool. In de volgende jaren ontwierp ze volledig nieuwe patronen. Mooi is het verhaal over het intuitieve ontstaan van het Santa Rosa Labyrinth in 1997.

Op 1 juli 2002 verenigde een groep enthousiastelingen zich in de Stichting Doolhof en Labyrint: vier mensen die in hun vrije tijd nieuwtjes verzamelen en serieus onderzoek doen naar Nederlandse doolhoven en labyrinten. Leuke en toegankelijke website voor de beginnende speurder: een stukje geschiedenis, wat boekentips en "de" aanraders onder de websites. Parel: de voorlopige lijst met Nederlandse labyrinten en doolhoven.

Henk Coppens is de maker van het voor sommigen bekende rood/oranje gekleurde labyrint op de Amsterdamse Noordermarkt (zie interview in editie 4/2003). Inmiddels drie jaar oud. Elke maand organiseert hij hier een vollemaanslabyrint. Belangstellenden zijn van harte welkom. Traditie: op 1 januari een strandlabyrint in IJmuiden. Regelmatig leidt Coppens bovendien labyrintreizen naar Chartres. Voor alle verdere info: mail naar h.coppens{at}worldonline.nl.
Ontdekking van de laatste tijd: het labyrintenwerk van Selma Sevenhuijsen, van 1989 tot 2001 hoogleraar Vrouwenstudies aan Universiteit Utrecht en momenteel een dag per week hoogleraar in de zorgethiek. Labyrinten zijn voor haar "een manier om haar spirituele weg verder te verdiepen". Organiseert labyrintenreizen naar onder andere Chartres. En is in Nederland actief in het organiseren van de meest uiteenlopende dagen, weekenden en vieringen rond labyrinten. Kort interview over haar visie op het labyrint is te vinden op de website van La Verna, Franciscaans spiritueel centrum in Amsterdam.

Robert Ferré is maker van canvas-labyrinten. Maar zijn website is vooral interessant vanwege de enorme verzameling Internet-links.

Website met een werkelijk verbijsterende verzameling info, links, foto's, het complete script, weetjes en van alles en nog wat over de cultfilm Labyrinth uit 1986, met David Bowie. Een meisje op zoek naar haar verdwenen broer. Verzeild geraakt in een gigantisch doolhof. De filmrecensenten zijn het niet eens. De ene filmencyclopedie noemt de film "saai en langdradig"; de andere juist een aanrader "voor jeugdigen en jeugdigen-van-hart". Een cultfilm dus. De maakster van deze website zegt de film inmiddels zeker vijftig keer te hebben gezien.
En dan nog...

Wie een labyrint (Kreta, Chartres, Romeins) op papier wil hebben, kan de tekeningen hier downloaden.

Christine Kallstrom: Children and the labyrint: Liturgical and Non-Liturgical Uses, eigen uitgave. Een boek over het gebruik van een labyrint op scholen, speciaal geschreven voor de Vrije School. Voor info klik hier.

Zomereditie 2007:




Met de Duitse komiek Hape Kerkeling naar Santiago de Compostela.
 Los te bestellen of binnen een abonnement

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?



Maak hier uw keuze 




Venetië
Aandacht
voor
Venetië
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 2/2002
Venetië is een stad waar droombeeld en werkelijkheid door elkaar lopen. De vele stadsgezichten van schilders als Canaletto en Bellotto geven ons het gevoel de stad al een beetje te kennen, ook al zijn we er nooit geweest – zo zei Venetië-liefhebber Alfred Paffenholz, voormalig hoofd Kunst en Maatschappij van radio Bremen, in 2002 in een interview met VA (editie 2-2002).

De Hermitage Amsterdam presenteerde van 5 maart tot 4 september 2005 een selectie van 65 stadsgezichten (en andere schilderijen) van beroemde Venetiaanse schilders als Canaletto, Longhi, Guardi en Tiepolo, samengesteld door Henk van Os

Voorjaarseditie 2008:




Het Etruskisch labyrint:
De holle wegen van Toscane. Los te bestellen of binnen een abonnement


Ierland
Aandacht
voor
Ierland
in:
pdf-bestand: klik op het beeld om de inhoud van dit nummer te bekijken.

In editie 4/2004 een hernieuwde kennismaking met de Ierse ronde torens,  geheimzinnige overblijfselen uit een vroege periode van het Ierse Christendom. Een onderwerp waar we al eerder, in editie 1/1996 en 4/1996, uitgebreid aandacht aan besteedden. Op uitnodiging van VA-Magazine / Vuchtbare Aarde kwam de Amerikaanse onderzoeker Philip Callahan naar Nederland voor het geven van een tweetal lezingen. Van die lezingen bestaan geen bandopnames. Bij het Amerikaanse tijdschrift Acres U.S.A. zijn echter tal van lezingen van Callahan te bestellen op cassette.

Een indrukwekkende overzichtspagina van Ierse literatuur, mythologie, folklore en drama.
Links met betrekking tot Ierland: Cork (Culturele Hoofdstad Europa 2005).
Een website die de mythische kant van ierland benadrukt: Mythical Ireland.

Alle Ierse volksverhalen verhalen, anekdotes en beschouwingen die de Ierse dichter William Butler Yeats rond 1900 publiceerde, zijn op internet te vinden. Onder andere: zijn boek Fairy and Folk Tales of the Irish Peasantry uit 1888 en de Celtic Twilight uit 1902. Maar ook het werk van Yeats’ voorgangers, Fairy Legends and Traditions van Thomas Croker (1825) en Ancient Legends door Lady Wilde (1887), waar Yeats zelf erg enthousiast over was: omdat beide auteurs volgens Yeats ‘aspecten’ van de Ierse volksaard zo schitterend wisten uit te vergroten – “bij Croker de humor; bij de moeder van Oscar Wilde de pathos en de tederheid”. Wie na het lezen van deze werken nieuwsgierig wordt naar meer Keltische legenden, sagen en volksverhalen, kan zijn hart ophalen op de overzichtspagina Celtic Folklore, terwijl het wereldwijze overzicht op de homepage van The Internet Sacred Text Archive helemaal duizelingwekkend is.

Ten slotte: Yeats’ Nobelprijstoespraak uit 1923? Zowel zijn tafelspeech als zijn officiële lezing zijn na te lezen op de website van het Zweedse Nobel Comite.

Op 88-jarige leeftijd keerde een van Ierlands beroemdste 20e eeuwse vertellers, Padraic Colum, even terug vanuit Amerika naar Ierland. Een interview is hier na te lezen.

De redactie van VA-Magazine verbleef voor de reportage over Ierland in Letterdyfe House.

Herfsteditie 2006:




Andalusisch Licht: Pelgrimage naar Sevilla, Granada en Cordoba's Gouden Eeuw. Los te bestellen of binnen een abonnement


Joseph Beuys
Aandacht
voor
Joseph Beuys
in
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.

Het probleem met de Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986) is dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Een prachtig probleem feitelijk: precies dat maakt Beuys tot zo’n fascinerende kunstenaar. Een serie tips als steuntje in de rug bij de speurtocht die Maria Klerx ondernam naar Beuys in het landschap van de Nederrijn (Editie 1-2005).
FIETSEN IN DE NEDERRIJN 1
Als het ideale fietslandschap nog zou moeten worden uitgevonden, dan zou het er uitzien als de Nederrijn (Niederrhein). “Bossen, idyllische meren, mooie rivierdalen en liefdevol gerestaureerde dorpskernen nodigen uit tot een actieve fietservaring,” aldus Guy Raskin op zijn aantrekkelijke fiets-website. De Nederrijn heeft niet voor niets het dichtste fietsnet van Europa. De hoofdroute is 1215 km lang – en voert kriskras van dorpskern naar dorpskern. Maar één- of meerdaagse tochten kunnen makkelijk worden uitgestippeld. Belangstelling voor een tweedaagse 130 kilometer lange lus van de hoofdroute, oostelijk van Sittard? Kijk op: Fietsen Eén Twee Drie. Een prachtige website overigens met vele andere aantrekkelijke fietsroutes. Fietskaarten zijn te koop bij Niederrhein Tourismus; die ook een overzicht biedt van alle overnachtingsmogelijkheden. Sommige hotels brengen uw bagage zelfs naar het volgende hotel op uw fietsroute. Nog een site met info: www.niederrheinroute.de.
FIETSEN IN DE NEDERRIJN 2
Elf fietstochten (35 tot 82 kilometer) staan beschreven in het boek: Die schönsten Radtouren am Niederrhein. Auteur: O. Steinbicker. Overigens kunt u zelf naar hartelust routes uitstippelen op de website van het ministerie van Verkeer van Noordrijn-Westfalen, met info over routes, fietsvriendelijke hotels, treinstations en bezienswaardigheden op maat. Een werkelijke geweldige informatiebron voor de fietser. Fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden op papier? Kijk op de website van Bett & Bike. Nog een kant-en-klare fietsroute: de Via Romana, een oude Romeinse weg volgend, van Nijmegen via Kranenburg/Kleef naar Xanten (noordroute 100 km; zuidroute 156 km). De VVV van Kalkar (0049.2824.923514) biedt zelfs een geheel verzorgde fietsvierdaagse (151 km) aan langs de Rijn, met Nijmegen als vertrekpunt. Prijzen: tussen € 161 (B&B) en € 219 (HP).
SCHLOSS MOYLAND
Combinatie van een 700 jaar oud kasteel, een 19e eeuwse tuin en een museum van Moderne kunst, met daarin de kunstverzameling van de gebroeders Van der Grinten: 60.000 kunstwerken uit de 19e en 20e eeuw, waaronder 5000 werken van Joseph Beuys. Adres: Am Schloss 4, D-47551 Bedburg-Hau. Maandag gesloten. Tel: +49 2824 9510 0. Website: www.moyland.de.
JOSEPH BEUYS ARCHIEF
Circa tweehonderdduizend archiefstukken over leven, werk en invloed van Beuys worden in Schloss Moyland bewaard: ’s werelds grootste verzameling. Krantenknipsels, handgeschreven teksten, foto’s, brieven aan Beuys, boeken en video’s. Samenwerkingsproject met de Kunstacademie van Düsseldorf (waar Beuys tien jaar les gaf als professor voor monumentale beeldhouwkunst). Open voor elke geïnteresseerde. Aanmelding en info: +49 2824 9510 28 of arntz{at}moyland.de.
TATE MODERN IN LONDEN
Het werk van Joseph Beuys is op heel veel plekken te zien. Het probleem is alleen dat we de kunstenaar zelf zo node missen. Er is geen Beuys meer om door een veenmoeras te zwemmen als een vorm van rituele reiniging (zoals hij deed in zijn Big Action uit 1971); geen Beuys die met een dode haas in zijn armen een serie kunstwerken aanraakt (How to explain paintings to a dead hare, uit 1965); zijn eigen hoofd ingesmeerd met honing en bladgoud, wijzend op de verbinding tussen hart en hoofd. Maar we moeten het ermee doen. Het Londense museum voor moderne kunst, Tate Modern, organiseerde in 2005 de eerste grote overzichtstentoonstelling van Beuys op Britse bodem. Met essays over Beuys’ leven en werk en zelfs een geluidsopname van Beuys, zie ook de Tate-website.
KUNST & WETENSCHAP
Joseph Beuys zei: “Kunst is er voor de opvoeding van de zintuigen, voor de ontwikkeling van nieuwe organen die we in feite nog helemaal niet bezitten.” En: “Het leren ontdekken van de eigen creativiteit betekent dat mensen vertrouwen krijgen in de eigen gedachten en gevoelens, in de eigen oplossingen.” Lees er alles over in het boek Aardschok-Bliksemflits (Indigo, 1999) van de Amsterdamse kunstenares Wil Uitgeest.
FIU VERLAG & ACHBERG SYMPOSIUM
En dan is er nog de grote Beuys uitgeverij FIU Verlag die alles in huis lijken te hebben wat met Beuys te maken heeft. Hun Beuys-catalogus is 15 pagina's dik. Elk jaar organiseert de uitgeverij een Beuys Symposium in Achberg (over sociale kunst en driegeleding).
MARIANNE KONING & DE SPOORBAAN KLEVE-NIJMEGEN
Prachtige ontdekking: een verslag van de voordrachten die beeldend kunstenares Marianne Koning in de jaren '98 en '99 hield, geïnspireerd op het werk van Joseph Beuys. Heel bijzonder: de schitterende, sfeervolle foto van haar hand, gemaakt naar aanleiding van de zogenaamde Schlüsselerlebnis van Joseph Beuys in 1925. Op de foto is de niet meer in gebruik zijnde spoorbaan te zien van Kleve naar Nijmegen. Hier zou Joseph Beuys op vierjarige leeftijd van Rudolf Steiner een opdracht hebben ontvangen om "op zijn eigen wijze" het werk voort te zetten. "Ik heb het geprobeerd met mijn middelen, probeer jij het met jouw middelen." Op 25 juni 2005 stond Beuys centraal in een door Koning georganiseerde viering van het jaarfeest van Sint Jan, met dia-presentatie over Beuys' leven en werk. Overzicht vieringen en voordrachten.
 

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?



Maak hier uw keuze 

Een advertentie van Google


The Yes Men
Aandacht
voor
The Yes Men
 in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 1/2005

Met een score van 8.786 (in een schaal van 1 tot 10) heeft de Amerikaanse documentaire The Yes Men de publiksprijs gewonnen van het Internationale Documentaire Festival 2004 in Amsterdam (IDFA).
OFFICIELE WEBSITES
Voor een trailer van de film zie de site van de productiemaatschappij MGM. Voor een verslag van "eigen hand" van de gebeurtenissen in Salzburg en andere WHO-lezingen, met een ongelooflijke hoeveelheid details, plus persberichten, reacties en de feitelijke tekst van hun lezingen, klik hier of zie de homepage van The Yes Men.
BHOPAL
Nieuwe actie: op 3 december 2004. Op de twintigste verjaardag van het Bhopal drama in december 1984 in India brengt een woordvoerder van het chemieconcern Dow op BBC World Television naar buiten dat Dow de totale verantwoordelijkheid accepteert voor de slachtoffers van de Indiase pesticidenfabriek. Op hun website beantwoorden The Yes Men ook vragen over de ethische aspecten van hun actie.
DVD
De dvd van de film The Yes Men is in mei 2005 op de Europese markt verschenen, afspeelbaar op dvd-spelers met regiocode 2 (zie: Amazon Engeland). Of via Startveld.
TV & BIOSCOOP
Voor uitzenddata op de Nederlandse televisie of vertoningen in filmhuizen en bioscopen ontvangt u desgewenst automatisch bericht na opgave op cinema.nl.
INTERVIEWS
Een vier minuten durend interview met de twee Yes Men op de VPRO televisie (R.A.M. 24 november 2004) is hier te zien. Een interview op de London Film Festival 2004 is na te lezen op de Britse filmsite IOFilm. Nog een interview van het internettijdschrift Three Monkeys Online met Andy Bichlbaum. Ten slotte nog een tv-interview van alles bij elkaar 10 minuten met Andy en Mike op Ifilm, ook aanklikbaar via de website van The Yes Men.
RECENSIES
Twee recensies op cinema.nl. Voor een discussie over de film op de internationale filmsite IMDB klik hier.
BOEKUITGAVE
Oktober 2004 verscheen een boekuitgave van het WHO-project onder de titel The Yes Men: The True Story of the End of the World Tarde Organisation. Het boek is onder andere te bestellen via Amazon.Uk.




Hombroich
Aandacht
voor
Hombroich
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 2/1998

Voor een ingekorte versie van de wandeling door Museumeiland Hombroich, verschenen in editie 2-1998, klik hier.

Op de officiële website van Museuminsel Hombroich doet oprichter Karl-Heinrich Müller verslag van de filosofie achter het museum. De website biedt ondermeer een rondleiding in beelden en een mooi ingevulde routekaart. Informatie over openingstijden en routebeschrijving, en de mogelijkheid een rondleiding aan te vragen met H.-W. Notthoff vindt u hier.

Op de kunstwebsite DeKunsten ("Kunst zien als verbonden met hoop en met levenskracht. Kunst als mogelijkheid tot helder weten; niet-cynisch, niet-negatief") doet Els Bannenberg in Insel Hombroich, het Paradijs om de hoek verslag van haar enthousiasme voor Hombroich.

Reisorganisatie De Gouden Engel in Nijmegen biedt eendaagse excursies aan naar Hombroich en Düsseldorf. Datzelfde geldt voor Artrra in Amsterdam.

Een aantal TouTube filmpjes gewijd aan Museuminsel Hombroich.

Henk van Os wijdde twee afleveringen van zijn televisieprogramma Beeldenstorm aan Hombroich.




Bady Minck
Aandacht
voor
Bady Minck
in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.

In editie 3/2004 een interview met de Luxemburgse filmmaakster Bady Minck naar aanleiding van de vertoning van haar film Im Anfang war der Blick op IDFA 2003.

Haar film werd uitgezonden op Arte op 3 juni 2005 (KurzSchluss Magazin #227).

Alle verkoopadressen van de DVD-Editie.
 
Nadere informatie over Bady Minck op de website van de filmproductiemaatschappij Amour Fou en natuurlijk op Bady Mincks eigen website.




Weeping Camel
Aandacht voor Mongolië en de film Weeping Camel in:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 1/2005

en
Op slaolie naar Mongolië:
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.



In VA 1/2005 een vraag- en antwoordspel met de makers van The Story of the Weeping Camel, Luigi Falorni en Byambasuren Davaa. De film draait momenteel (oktober 2006) nog altijd in twee Nederlandse bioscopen. Voor het actuele bioscoopoverzicht zie Cinema.nl en voor België CineNews. DVD's te koop via Vergelijk.nl of Play.com. Via Cinema.nl kunt u zich aanmelden voor een e-mail-bericht over de uitzenddatum op de Nederlandse televisie (andere landen hebben hun eigen service). Op Cinema.nl ook een kort video-gesprek met de regisseurs (R.A.M. filmjournaal van de VPRO op 26 januari 2004) en artikelen en recensies. Veel informatie ook op de officiële website van de makers (Duits- en Engelstalig) en op die van National Geographic. Ook voor fragmenten van de film.

In VA 1/2005 verder een interview met de Nederlandse antropoloog Tjalling Halbertsma, adviseur van de minister-president van Mongolië. Een gesprek over Halbertsma's visie op The Story of the Weeping Camel en het leven in Mongolië. Een schat aan informatie is verder te vinden op zijn website, met foto’s en Nederlandstalige artikelen van zijn hand voor dagblad Trouw en Engelstalige artikelen voor Asian Art Newspaper en South China Morning Post. Halbertsma is auteur van De verloren lotuskruisen (een zoektocht naar de steden, graven en kerken van vroege Christenen in China (2002, Gottmer/H.J.W. Becht) en van Steppeland: berichten uit Mongolië (2003, Hollandia, Haarlem). Voor Contact Film schreef Halbertsma een recensie bij The Story of the Weeping Camel.

In Vruchtbare Aarde 2/2005 aandacht voor de reis van fotograaf Jeroen Nooter en beeldend kunstenaar Sara Nuytemans naar Mongolië. Een reis van 11.711 km op slaolie en koolzaadolie en andere soorten plantenolie. Een statement voor het gebruik van milieuvriendelijke brandstof en verder een poging Mongolië positief onder de aandacht te brengen.

Voor waterstof als alternatief. zie bijvoorbeeld de Nederlandse Waterstofvereniging.  De VPRO wijdde twee afleveringen van Tegenlicht aan de Waterstofrevolutie (met video) met een schat aan achtergrondinformatie. Voor discussie naar aanleiding van de uitzending klik hier. Verdere informatie biedt de website van Watertof

Een aardige eerste oriëntatie over rijden op plantaardige olie biedt de website van Plantaardigheden. Meer uitvoerige Informatie bieden Ecopower, Tros Radar, Kennislink en Solaroil Systems. Discussie over rijden op lijnzaadolie op forum.fok.nl. Een aanstekelijk artikel uit Humo (De Frietmobiel) over rijden op koolzaadolie. Onderzoek uit Wageningen. En het bedrijf Diligent Energy Systems dat biologische brandstoffen op de Nederlandse markt probeert te introduceren.


Wintereditie 2006:




Een interview met de Duitse filmregisseur Edgar Reitz over zijn magistrale Heimat-reeks, een wereld van ongekende filmische schoonheid.Los te bestellen of binnen een abonnement
Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
 Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen 

Een advertentie van Google