VA

nr. 2-2002

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen

Klik hier voor de redactionele inleiding tot dit nummer
 
Canaletto (1697-1768): Canal Grande, 1738

VenetiŽ: Oerbeeld van de Stad

Toeristen overkomt in Amsterdam wel hetzelfde: na een middagje Rijksmuseum lijken de Hollandse luchten zich te vermengen met de herinnering aan de 'grote' Hollandse landschapsdoeken. Het gevoel Nederland al een beetje te kennen - ook al kom je er voor

het eerst. In VenetiŽ doet die wonderlijke vermenging van droombeeld en werkelijkheid zich ook voor, aldus de Duitse radiomaker Alfred Paffenholz - die zijn loopbaan afsloot met een fascinerende ode aan het oerbeeld van de stad. 

   Klik hier voor het interview.

 
WANDEL NAAR SANTIAGO

Er zijn genoeg Nederlanders die op pad gaan. Soms na hun pensionering. Wandelend of fietsend. Naar Santiago de Compostella in Spanje bijvoorbeeld. Helaas: de aankomst stelt onveranderlijk teleur. Na een fietstocht van weken of een wandeling van maanden is het vurig gewenste doel eindelijk in zicht. Maar de aankomst doet steevast terugverlangen naar de weg. Oud-advokaat Jan-Carel Diecken vertelt over de inzichten onderweg en de grote ommezwaai die hij vervolgens thuis maakte. Een gesprek over wandelen, het maken van keuzes in het leven en doen wat je leuk vindt.

WATER BIJ DE WIJN

Het is altijd moeilijk kiezen tussen veel en goed. In 2001 kwam de Deense futuroloog Rolf Jensen naar Nederland voor een pep-talk voor vertegenwoordigers van de biologische voedinsgwereld. "Wat een sterk verhaal", zei hij, "valt er niet te vertellen over biologisch - ecologische producten. Je hoeft maar het romantische beeld over te brengen hoe gelukkig het leven van de eenvoudige landman is en... een veel grotere ecomarkt is je deel." Maar kloppen die mooie plaatjes wel? Is de biologische landbouw zelf niet toe aan enige pep-talk?


 
 Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer