Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS

Hape Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement




 

Lach en glimlach

Editie 2/2008


"Lachend kan men duizend dingen doen, die wenend onmogelijk schijnen," zei de Duitse dichter, filosoof Schiller. De Nederlandse schrijver Aart van der Leeuw noemde de lach "het muzikale teken dat wij los worden van onszelven - dat er een bres in den muur valt die ons van het algemene leven scheidt."

In editie 2-2008 van VA / Vruchtbare Aarde gaan we het raadsel van lach en glimlach niet oplossen. Maar het is een mooi onderwerp om even in te duiken.

Ange au Sourire - Reims
Verkündigungsengel Münster - Konstanz
Portico de la Gloria - Santiago de Compostela
Han_Shan en Shi-Teh
Het verdwenen schilderij
Mona Lisa
Lach epidemie
Norman Cousins
Waarom lachen we?
Happy-Go-Lucky

Ange au Sourire - Reims

Gernot Candolini vertelt in zijn boek Im Labyrinth sich selbst entdecken over de ontdekking van de glimlachende engel in de kathedraal van Reims. De Nederlandse vertaling van het boek (In een labyrint jezelf ontdekken, uitg. Ten Have, 2002) is alleen nog 2e hands te koop. Bij www.nl.bol.com vanaf € 7.50. Candolini's website. Een interview met Candolini in VA's labyrinteneditie 4-2003.

Verkündigungsengel Münster - Konstanz

Lachende engelen zijn geen alledaags verschijnsel in het Christendom. Maar ook de Mauritius-Kapel van de Münster in Konstanz blijkt een engel met “een betoverende glimlach” in huis te hebben.

Portico de la Gloria - Santiago de Compostela

Ook in Santiago de Compostela worden pelgrims bij de hoofdingang van de kathedraal verwelkomd door een lachende heilige, in dit geval de profeet Daniël, onderdeel van Maestro Mateo's Portico de la Gloria uit de 12e eeuw - waarover ANWB-Bondspelgrim-in-ruste Geert Bakker dit voorjaar op internet een discussie is gestart. Zie The Santiago Enigma. Verder: de fotoserie die de Engelse pelgrim Gareth Thomas maakte van de Portico de Gloria en die hij op YouTube zette tegen de achtergrond van Allegri's Miserere.

Han-Shan en Shi-Teh

Michael P. Garofalo bracht op zijn website The Spirit of Gardening een schat aan links, bibliografische gegevens en gedichten bijeen rond de taoïstische dichter Han-Shan van rond 800 n. Chr.

Een aantal uitgaven van de gedichten van Han-Shan en zijn metgezel Shi-Teh op een rij door de jaren heen.

Hier een selectie van gedichten van Han-Shan, zoals: Am I really an Idiot?
I think of the past twenty years,
When I used to walk home quietly from the Kuo-ch'ing;
All the people in the Kuo-ch'ing monastery -
They say, "Han-shan is an idiot."
"Am I really an idiot?" I reflect.
But my reflections fail to solve the question:
for I myself do not know who the self is,
And how can others know who I am?

En hier een gedicht geschreven rond 715:
“I live in a peacefull environment, a retired place,
from time to time, I go to the temple Kuo Ch’ing,
to visit the old Feng K’an
at the same time, I visit Shi Te
alone, I go back to the cold cliff,
here,noone with whom to talk,
its the water I am looking for,not the source,
the source can dry, but the water is overflowing endlessly”

Meer dan driehonderd van Han-Shans gedichten zijn overigens bewaard gebleven. Een prachtige Engelse vertaling met inleidingen is: The collected songs of Cold Mountain, vertaald door Red Pine, Copper Canyon Press, 2000. ISBN 1-55659-140-3.

Het verdwenen schilderij

Het verhaal van de Amerikaan Don Ellis, tegenwoordig schrijver en fotograaf, maar in de jaren tachtig zakenman. Tijdens een van die bezoeken aan China stootte hij onverwacht op een bijzonder Chinees rolschilderij van een Chinese monnik – "het enige Chinese schilderij dat me ooit aan het lachen had gemaakt".

Mona Lisa

Een groot kunstwerk wordt groter en raadselachtiger naarmate je je er meer in verdiept, zegt Wil Uitgeest in haar boek Tussen verwondering en verbijstering. "Als je alle interpretaties rond de Mona Lisa leest en daarna weer naar haar glimlach kijkt, bekruipt je het gevoel dat de dame op het schilderij met een zweem van lichte, bijna onmerkbare spot op al die pogingen reageert."

In haar eerdere boek Aardschok - Bliksemflits zegt Uitgeest: “Als een schilderij zo beroemd wordt als de Mona Lisa, dan kan het niet anders of generatie op generatie moet er iets essentieels in herkennen - meestal zonder precies te weten wàt. Daarom vind ik de foto’s van Robert Doisneau zo mooi. Die lach van de Mona Lisa past in niemands denkraam.”

Behalve haar mond zijn ook haar ogen overigens heel bijzonder. Op de website MonaLisaMania wordt van alles bijgehouden over 's werelds beroemdste schilderij.

In 2003 kwam professor Margaret Livingstone van Harvard University met een interessante ontdekking. Over de hele wereld haalde ze de kranten met de vondst dat de glimlach niet zichtbaar is als je direct naar de mond van de afgebeelde vrouw kijkt.

“Een glimlach is als een lamp aan het venster van het gezicht, die bewijst dat het hart thuis is,” heeft de Franse arts en schrijver François Rabelais eens gezegd. De universiteit van Amsterdam nam hier voor wat betreft de Mona Lisa geen genoegen mee. Een analyse van het gezicht leverde als conclusie op dat de door Leonardo da Vinci geschilderde vrouw 83 % gelukkig was, en dat 9 % van haar glimlach walging uitdrukte; 6 % vrees en 2 % boosheid.

Lach epidemie

Een bizar voorbeeld van een niet meer te stoppen slappe lach is beschreven in het Amerikaanse wetenschapsblad American Scientist, en betrof een groep 12 tot 18-jarige schoolmeisjes in Tanganyika in 1962. Hun lachbui breidde zich uit over aangrenzende dorpen, en nam uiteindelijk epidemische vormen aan: scholen werden zelfs een tijdlang gesloten. Fysiologisch schijnt het onmogelijk te zijn langer dan een paar minuten achtereen te lachen. De populaire versie van dit verhaal (“duizenden mensen hebben enige maanden achter elkaar gelachen”) moet dus uitgesloten worden geacht.

Norman Cousins

Het verband tussen lachen en gezondheid werd in 1976 gepopulariseerd door de Amerikaanse onderzoeker en schrijver Norman Cousins in een artikel voor een van de invloedrijkste medische tijdschriften, The New England Journal of Medicine. Later ook in tal van boeken. Hierin beschreef Cousins zijn ervaringen met het bekijken van films van de Marx Brothers en oude afleveringen van Candid Camera.

Hier de uitgeschreven tekst van de speech die Norman Cousins augustus 1983 hield in de aula van Saint Johns Hospital in Santa Monica, Californië over de invloed van ideeën, overtuigingen, attitudes en emoties op de menselijke gezondheid. De speech werd opgenomen en in 1983 uitgezonden via een locaal radiostation en in 1984 nog eens twee keer uitgezonden via een nationale radiozender.

Cousins was geen arts, maar deed onderzoek en doceerde aan de universiteit van Californie in Los Angeles, School of Medicine, en schreef een groot aantal boeken. Zijn laatste boek: Head First: The Biology of Hope, Dutton 1989. En in 1979: Anatomy of an Illness as Perceived by the Patient. Of de paperback uit 2005. In 1980 in Nederlandse vertaling verschenen bij Bert Bakker onder de titel: De ontleding van een ziekte zoals waargenomen door de patiënt.

Nieuw Blotto, magazine gewijd aan de films en levens van Laurel & Hardy, verwijst naar recent onderzoek naar Norman Cousins claim uit de jaren ‘60, dat kijken naar films van Laurel & Hardy goed voor de gezondheid zou zijn en als ‘intern joggen’ mag worden beschouwd.

Een analyse uit 1985 in het weekblad Time, onder de titel: Can Attitudes Affect Cancer?

Een populair geschreven artikel uit Goed Gevoel, juni 2001: Lachend door het leven. "In heel wat Amerikaanse ziekenhuizen vind je al humor rooms, kamers waarin patiënten zich kunnen ontspannen met video's en boeken die de lachlust opwekken."

Tanya van der Spek schreef in 1997 binnen de Utrechtse School voor Journalistiek Gezond op met vitamine L, Humor als redder in nood. "In Amerika kennen ziekenhuizen humorrooms en in Engeland kun je opvrolijken in een lachkliniek." Maar de lachgekte lijkt niet echt over te slaan op de nuchtere Nederlanders, concludeert de journaliste.

Discussie over de medische effecten van humor met Margaret Stuber and Lonnie Zeltzer, beiden verbonden aan de universiteit van Californië, Los Angeles. En nieuwe onderzoeksresulaten.

Alle onderzoek naar de therapeutische effecten van humor wordt bijgehouden door Association for Applied and Therapeutic Humor.

Of kijk op Laughing is medicine.

Waarom lachen we?

Wetenschappelijke feiten op Wikipedia op een rij over lachen bij dieren en mensen, verschillen tussen man en vrouw, en tussen nationaliteiten.

“Over de hele wereld bestaan er duizenden talen, honderdduizenden dialecten – maar in de menselijke lach spreken we allemaal bijna dezelfde taal,” aldus Robert Provine, verbonden aan de universiteit van Maryland in Baltimore. Sprekers voor een publiek blijken overigens 46 % vaker te lachen dan hun publiek. Bij vrouwen is het verschil zelfs 126 %.

In American Scientist zegt Robert Provine dat "lachen in tegenstelling tot wat we zouden verwachten meestal geen reactie is op een grap of een grappig verhaal."

Een populaire misvatting: mensen lachen op die momenten dat ze zich blij en gelukkig voelen. Het is precies andersom, zo valt te lezen op de Britse website Laughter Network. Lachen maakt juist gelukkiger.

Happy-Go-Lucky

De Engelse regisseur Mike Leigh, bekend van zwaardere films als Secrets and Lies en Vera Drake levert met Happy-Go-Lucky een film af met een aanstekelijke glimlach. “Een positieve kijk op het leven rond een hoofdpersoon die van het leven houdt.” Sally Hawkins speelt een personage met een aangeboren gevoel voor humor. Intrigerend hoe deze glimlachende dame zich door het leven slaat dat Leigh voor haar in petto heeft.

Uit de recensies: “Mike Leigh moedigt zijn kijkers aan de wereld enthousiast te omarmen." (Filmfocus) En: “De hoofdrolspeelster bekijkt de wereld met een nieuwsgierige, open blik zoals eigenlijk alleen kinderen dat nog kunnen.” Op dit moment te zien in de bioscoop, daarna te koop op DVD.

Een bespreking in het Londense Uit-Magazine: De hoofdpersoon "is a mirror to us all: if we find her blind optimism and sunny nature hard to swallow, perhaps there’s something wrong with us instead?"

Het interview met Mike Leigh in de Britse krant The Observer maakt weer eens duidelijk hoeveel moeilijker een lichte film te maken is met een luchtige toon.
Zie ook het volgende video-interview met Mike Leigh.

Regisseur Leigh werkt overigens nooit met een scenario. Zijn films ontstaan uit improvisatie. Ook deze nieuwste film, zoals The Guardian schrijft: "Mike Leigh's movie doesn't force a writerly plot on the audience. Like life, it just rolls along, sometimes funny, sometimes not, sometimes meandering off course."





Humor


Editie 2/2008




Humor bestaat in vele soorten en smaken. Voor VA editie 2-2008 verzamelden we een aantal voorbeelden met de verborgen camera. Wat deze voorbeelden gemeen hebben is dat een gewone, min of meer dagelijkse situatie een ongewone draai krijgt.

Duitsland


In editie 2-2007 presenteerden we in dit blad een uitgebreid interview met de Duitse komiek, Hape Kerkeling. Lees hier een verkorte versie van het interview.
 
In het kader van dat interview verzamelden we al een aantal van zijn beste sketches op YouTube:
-- Hurz: Hape Kerkeling in de rol van Poolse operazanger die voor een niets vermoedend kunstminnend publiek een experimentele opera ten gehore brengt, waarvan de tekst uit niet veel meer bestaat dan de volgende woorden: "Der Wolf - das Lamm - auf der grünen Wiese - und das Lamm schrie - Hurz!" 

-- Studio Berlin: Hape Kerkeling in de rol van gemeentelijke hondenvanger, ondervraagd door de aanvankelijk niets vermoedende nieuwslezer van de lokale tv-zender Studio Berlijn.

-- Hape Kerkeling in de rol van schaakgrootmeester die een schaaksimultaan speelt tegen vier Duitse schakers. De zetten kreeg hij via een microfoontje ingefluisterd door een topschaakster.  

-- In de rol van schrijver die passages uit zijn boek voorleest aan een literairminnend publiek. 

-- In de rol van autoverkoper die tien jaar na de val van de Muur alsnog een in de jaren 80 bestelde Trabant aflevert.

Hape Kerkeling zelf werd in het begin van zijn carriere als komiek zelf een keer in de maling genomen door een publiek dat tot verbijstering van Kerkeling op de meest zonderlinge momenten lachte en juist niet reageerde op momenten dat de komiek een lach verwachtte.

Nadere info over de comedyshow Darüber lacht die Welt die Kerkeling ussen 1999 en 2002 maakte voor Sat.1. Info over de zevendelige Duitse comedyreeks Total Normal 1989 - 1990. Info over de reeks op internet-encyclopedie Wikipedia. De hele reeks in een vijfdelige dvd-box.

In Duitsland is het programma Verstehen Sie Spass met de verborgen camera uitgegroeid tot een door miljoenen Duitsers bekeken programma, uitgezonden op de vroege zaterdagavond. Enige keren per jaar. Een van de toppers, met inmiddels meer dan tien miljoen kijkers op YouTube: het waterbed.

Andere voorbeelden:
De aanvraag van een nieuw paspoort via een virtuele verbinding met het stadhuis van Berlijn.

De aflevering met de spiegel in het toilet die geen spiegel is, maar een glasplaat, met twee gelijk uitziende actrices voor en achter de glasplaat.

Of de aflevering met de kistentruc. Een transportbedrijf dat een kist door de deur probeert te krijgen waar ze door naar binnen zijn gekomen.

De aflevering Kurti als Navigationssystem auto die van een parkeerplaats moet worden weggereden door een ingehuurde chauffeur, die echter eerst een aantal vragen moet beantwoorden via het navigatiessyteem.

Of autocoureur Jeanette Biedermann die een rijschool zo gek krijgt haar een extra les te geven in haar eigen auto.

Op de officiële website van het programma bij de SWR zijn de meest recente afleveringen van Verstehen Sie Spass te zien. Alle fragmenten uit de uitzending van 10 april 2010. Alle fragmenten uit de uitzending van 17 juli 2010. Alle fragmenten uit de uitzending van 28 augustus 2010. De uitzending van 23 oktober 2010. De uitzending van 11 december 2010. De uitzending van 2 juli 2011. En hier het eigen YouTube-kanaal.


Nederland

Ook Nederland kreeg in de jaren ’60 zijn eigen Candid Camera-programma “Poets”, dat in die jaren zeer populair was. In 1983 gevolgd door Banana Split, gepresenteerd door Ralph Inbar. De hoogtepunten werden in 2005 door Strengholt Multimedia op DVD uitgebracht.

Cabaratier Hans Teeuwen is een online televisiekanaal begonnen dat moet uitgroeien tot een breed comedy channel, met korte films, sketches, columns en animaties. Zie hier zijn poging om het telefoonnummer op te vragen van een fictieve vriend, Peter genaamd.

Frankrijk

Een populaire aflevering in de Franse verborgen-camera-variant: een landmeter vraagt hulp van passanten, met het verzoek om met een rode vlag een straatje in te lopen, richting de man die de meting uitvoert.

Amerika

Website van de Amerikaanse Candid Camera show.






Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
 Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen 

Een advertentie van Google